ATOM Koers

Cosmos moet je zien als een complete technologie stack die verder gaat dan alleen maar toestaan van verschillende blockchains om verbinding met elkaar te maken en gegevens met elkaar te delen. Cosmos heeft namelijk ook een gestroomlijnd ontwikkelingsproces gecreëerd waarmee ontwikkelaars hun eigen aangepaste blockchain kunnen in maanden of wellicht weken in plaats van jaren.

Kennismaking met Cosmos

Op dit moment heeft een blockchain de neiging om als zijn eigen universum te fungeren en bijna niet te communiceren met de wereld buiten zijn netwerk, in ieder geval niet zonder hulp van derden. Dit heeft als gevolg dat onder de aanhangers van de verschillende blockchains veel gekibbel, tribalisme en maximalisme is ontstaan. De vraag is eigenlijk of het mogelijk is dat één blockchain ze allemaal met elkaar verenigd. We gaan nu bezig met het verkennen van Cosmos dat ook wel het internet van blockchains wordt genoemd.

Bitvavo crypto

Wat is Cosmos

Cosmos heeft als doel om elke blockchain in staat te stellen om met andere blockchain te kunnen laten communiceren, gegevens te kunnen delen en transacties te kunnen uitvoeren.

Op het moment dat je een groot aantal verschillende blockchains met elkaar laat samen werken wordt de behoefte om meedogenloos met elkaar te concurreren om de regerende blockchain te zijn aanzienlijk minder. Zodra de blockchains niet meer bezig zijn met concurreren hebben, wordt het mogelijk dat ze gewoon naast elkaar bestaan met hun eigen specialisaties en voordelen.

Hoe werkt Cosmos

Het Cosmos netwerk bestaat uit 3 lagen; toepassing, netwerken en consensus.

Bitvavo crypto

Om alle lagen met elkaar te verbinden en om ontwikkelaars in staat te stellen blockchain toepassingen te bouwen, vertrouwt Cosmos op een reeks open-source hulpmiddelen.

Tendermint

De Tendermint BFT engine is het meest essentiële element van dit gelaagde ontwerp. De Tendermint BFT engine is het deel van het netwerk waarmee de ontwikkelaars blockchains kunnen bouwen zonder ze opnieuw te hoeven coderen.

Het is een algoritme dat gebruikt wordt door het netwerk van computers waarop de Cosmos software draait om het netwerk te beveiligen, transacties te valideren en blokken aan de blockchain vast te leggen. Het maakt verbinding met applicaties via een protocol dat de Application Blockchain interface genoemd wordt.

Tendermint Byzantine Fault Tolerance (BFT)

Centraal in het Tendermint staat Tendermint Core wat een proof- of-stake governance mechanisme is. Om ervoor te zorgen dat de deelnemers (validatorknooppunten) de blockchain kunnen aansturen en over wijzigingen kunnen stemmen moeten ze ATOM inzetten. Ook moet een knooppunt in de top 100 van knooppunten staan om een validator te worden. Het stemrecht wordt bepaald door de hoeveelheid ATOM die is ingezet. Validators worden gestimuleerd om eerlijk te presteren omdat de gebruikers de flexibiliteit hebben om te wisselen tussen de validators aan wie ze ATOM delegeren.

Cosmos Hub en zones

De Cosmos Hub is gebouwd om te functioneren als tussenpersoon tussen alle onafhankelijke blockchains die binnen het Cosmos netwerk zijn gemaakt, genaamd ‘zones’. Elke zone is in staat de essentiële functies zelfstandig uit te voeren. Dit omvat het authenticeren van accounts en transacties, het maken en distribueren van nieuwe tokens en het uitvoeren van wijzigingen in zijn eigen blockchain. De Cosmos Hub heeft als taak de interoperabiliteit tussen alle zones binnen het netwerk te vergemakkelijken door hun status bij te houden.

Inter Blockchain communicatieprotocol

De zones en de Cosmos Hub zijn met elkaar verbonden via het Inter Blockchain Communication protocol (IBC). Dit is een mechanisme waarmee informatie vrij en veilig kan reizen tussen elke verbonden zone. Zodra een zone is verbonden met de Cosmos Hub, is deze inter-operabel met elke andere zone die op de hub is aangesloten wat betekent dat blockchains met enorm verschillende applicaties, validators en consensusmechanismen gegevens kunnen uitwisselen.

Cosmos SDK

Het Cosmos team heeft ook de Cosmos Software Development Kit (SDK) gebouwd waarmee ontwikkelaars blockchains kunnen bouwen met behulp van het consensus algoritme van Tendermint. De SDK minimaliseert de complexiteit door de meest voorkomende functionaliteit van blockchains aan te bieden. Ontwikkelaars kunnen plug-ins maken om extra functies toe te voegen die ze willen hebben.

Geschiedenis Cosmos

In 2014 is consensusprotocol, Tendermint, gemaakt door Jae Kwon, hierop is Cosmos gebaseerd. Om het complete Cosmos inter-operabele ecosysteem te ontwikkelen, werd Kwon vergezeld door Zarko Milosevic en Ethan Buchman; hij trad vervolgens in 2020 terug uit het project.

ATOM

Op het netwerk van Cosmos worden de native tokens ATOM’s genoemd. De eerste ATOM tokens zijn gemaakt toen het Cosmos mainnet werd gelanceerd en werden gedistribueerd naar de eerste donateurs, deelnemers aan de tokenverkoop, de Cosmos Foundation en kernontwikkelaars. Nieuwe ATOM’s worden gegenereerd als beloning voor netwerkvalidators.

Op het moment dat een houder de ATOM’s vasthoudt krijgt hij of zij de mogelijkheid om blokken uit te zetten en te valideren, om te stemmen over bestuurskwesties en om transactiekosten te betalen.

Cosmos werkt op basis van een consensusmechanisme met bewijs van inzet Dat betekent dat ATOM houders een deel van de blokbeloningen en transactiekosten van het netwerk kunnen verdienen door uit te zetten, oftewel door hun eigen validator knooppunt te draaien of door hun ATOM-munten aan een validator te delegeren.

Validators zetten of vergrendelen hun ATOM’s en voeren gespecialiseerde software uit die het Cosmos netwerk onderhoudt door nieuwe blokken voor te stellen en transacties te valideren.

De houders van de ATOM munten kunnen er ook voor kiezen om hun munten te delegeren met validators in plaats van de validatorsoftware zelf uit te voeren, waardor ze nog steeds een deel van de beloningen voor staking kunnen ontvangen.

Waar te koop

De ATOM’s kunnen worden verhandeld op grote beurzen zoals Binance, Kraken en Poloniex. Ook kunnen ATOM’s verkregen worden door direct als validator of indirect als delegator uit te zetten.

ATOM Wallets

Als je een wallet zoekt voor dan moet je op zoek gaan naar een Wallet die ERC20 Tokens ondersteund. Je hebt keuze uit Hardware/ Online en of een Mobiele wallet. Zie hier een aantal voorbeelden; de Trust Wallet, Ledger Nano S, Lunie, Guarda Wallet, Cosmostation Wallet, Wetez Wallet en de im Token Wallet

Conclusie

Cosmos is geen product maar een ecosysteem. Het is gebouwd op een reeks modulaire, aanpasbare en uitwisselbare tools. Cosmos is de infrastructuur die ontwikkelaars kunnen gebruiken om blockchain projecten met elkaar te verbinden waardoor de interoperabiliteit tussen protocollen wordt verbeterd.

No coins selected