BCH koers

Crypto valuta, beter bekend als crypto currency, is een soort digitale munt eenheid. De bitcoin is de allereerste crypto currency. En ook al zijn er vele bekende crypto currencies, de meest bekende is toch wel de bitcoin. De bitcoin wordt gezien als digitaal geld maar in Nederland wordt het nog niet officieel erkend als valuta. Naast Bitcoin heb je ook Bitcoin BEP2, Bitcoin Cash en Bitcoin SV. We gaan het nu hebben over Bitcoin Cash.

Kennismaking met Bitcoin Cash

Bitcoin was populair, waardoor er een enorme groei plaats vond in de transacties. Deze groei in transacties veroorzaakte vervolgens vertragingen en dus instabiliteit. De maximale grootte van een Bitcoin blok was de veroorzaker van de problemen. Omdat de maximale grootte was vastgesteld op 1MB konden de kleine blokken niet dezelfde verwerkingssnelheid aanhouden terwijl ze meer transacties moesten verwerken. Hierdoor ontstond er een wachtrij voor de transacties.

Bitvavo crypto

Ook al hadden destijds de Bitcoin developers eventuele oplossingen zoals SegWit en Lightning Network voorgedragen, toch bleven bitcoin cash voorstanders aangeven dat er iets moest veranderen aan de bitcoin blockchain capaciteit. De geboden oplossingen waren niet voldoende en de bitcoin cash voorstanders vonden een verhoging in capaciteit een betere oplossing. Dit meningsverschil in de oplossing van het probleem leidde uiteindelijk tot een splitsing in de bitcoin blockchain van waaruit bitcoin en bitcoin cash beide hun eigen weg gingen. Uiteindelijk is het bitcoin cash netwerk nog weer opgesplitst in bitcoin cash (abc) en bitcoin cash sv.

Wat is Bitcoin Cash

Bitcoin cash valt onder de term crypto currency. Er zijn veel overeenkomsten met de Bitcoin, wat uiteraard ook niet als verassing zal komen aangezien deze door een verdeling op het Bitcoin netwerk is ontstaan. Het begint allemaal met een online decentraal betaalnetwerk. Dit betaalnetwerk heeft veel overeenkomsten met een openbaar transactielogboek. In transactieblokken zijn de bitcoin cash transacties allemaal terug te vinden en ze worden toegevoegd aan een keten. Dat keten wordt vervolgens de blockchain genoemd.

Het betaalnetwerk wordt in stand gehouden door miners en nodes. Wat de node eigenlijk doet is een kopie van het netwerk bijhouden. Dit houdt dus in dat je op de computer van de node de volledige blockchain terug kunt vinden. Dit is trouwens op het decentrale netwerk één van de belangrijkste aspecten.

Bitvavo crypto

Verschil Bitcoin en Bitcoin cash

Bitcoin en Bitcoin cash hebben vele overeenkomsten want ze hebben uiteraard dezelfde basis. Het grootste verschil tussen de bitcoin en de bitcoin cash is de grootte van de transactieblokken. Waar bitcoin blokken van 1mb heeft kan bij de bitcoin cash een blok tussen de 8mb en32mb zijn. De grote van de transactieblokken heeft invloed op de snelheid. Immers in een groter transactieblok kunnen meer transacties tegelijkertijd verwerkt worden waardoor er meer transacties verwerkt en geverifieerd kunnen worden door de miners. Om dat in transacties te vertalen kunnen er bij bitcoin blokken tussen de 1000 en 1500 transacties verwerkt worden waar er bij bitcoin cash 25.000 transacties per blok verwerkt kunnen worden. Het oorspronkelijke idee achter bitcoin was een levensvatbaar alternatief voor traditioneel geld en dus niet om verhandelbaar digitale activa te worden. Waar het eigenlijk op neer komt is dat ze qua transacties voor bitcoin niet dichtbij hun eigen visie zijn gekomen. Bitcoin cash doet het wat dat betreft beter.

Wat te doen met Bitcoin Cash

Nou heb je bitcoin cash maar wat kun je er eigenlijk allemaal mee? Het verzenden en ontvangen van persoon tot persoon is waarschijnlijk de meest bekende toepassing. Bitcoin cash is nog relatief nieuw dus het staat nog in de kinderschoenen onderweg naar geaccepteerd betaalmiddel. Wel zijn er een aantal (web) shops die onder andere bitcoin cash accepteren. Ook zijn er goede doelen die vanwege de transactiesnelheid en de transactiekosten alleen bitcoin cash accepteren. Een andere mogelijkheid om je bitcoin cash te gebruiken is om te investeren, immers zijn crypto currency de toekomst.

Veiligheid Bitcoin Cash

Op het moment dat je iets leest over een hack waarbij bitcoin genoemd wordt, kan het niet anders zijn dan een hack van een bitcoin wallet of misschien een website die bitcoin verkoopt. Dit omdat het protocol van Bitcoin zelf nog nooit gehackt is. Voor de relatieve jonge leeftijd van Bitcoin is het toch een stuk veiliger dan de meeste banken. Alleen het decentrale netwerk is veilig omdat het wordt beheerst door duizenden computers en niet 1 centrale partij. Verder is het veilig omdat het door meerdere mensen beheerd wordt. Om het transactiesysteem van Bitcoin te willen beïnvloeden zou je tot meer dan de helft van alle computers op hetzelfde moment toegang moeten hebben. Onmogelijk dus om te hacken.

Hoe kom je aan bitcoin cash

Er zijn verschillende manieren om aan bitcoin cash te komen. Bitcoin cash is bedoeld als betaalmiddel dus je kunt in ruil voor goederen of diensten aan bitcoin komen. Bitcoin cash is ook direct te kopen. Zo kan je met een bekende fiat geld ruilen voor bitcoin cash maar wellicht nog eenvoudiger is om het via een crypto currency aan te kopen. Als je al wat ver gevorderd ben in de wereld van crypto dan kan je ook bitcoin cash verdienen. Dit doe je dan door te minen. Maar goed daar moet je wel vergevorderd zijn en duur apparatuur hebben om mee te minen.

Wallets

Voordat je überhaupt met bitcoins kunt gaan werken heb je eerst een wallet nodig. Er zijn verschillende soorten opties. Zo heb je software wallets en hardware wallets. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Exodus, Electron Cash en Bitpay als software wallets en Ledger en Trezor als hardware wallets.

Conclusie

Nadat bitcoin naar aanleiding van de financiële crisis geïntroduceerd werd was er op een gegeven moment behoefte aan snellere transacties. Binnen bitcoin was er een tweestrijd van hoe dit op te lossen met als gevolg dat er een verdeling plaats vond en bitcoin cash onstond. Het is even veilig als bitcoin maar de transacties zijn veel sneller waardoor bitcoin cash dichterbij de originele visie van bitcoin komt.

No coins selected