CHZ Koers

Chiliz is dé cryptomunt voor sportfanaten over de gehele wereld. Fans krijgen door te investeren in Chiliz stemrecht bij hun club waar ze fan van zijn. Grote voetbalclubs als FC Barcelona, Atletico Madrid en Paris Saint Germain zijn voorbeelden van grote clubs die inmiddels al samenwerken met Chiliz. Een veel belovend project dus waar eens nader op in gaan zoomen.

Kennismaking met Chiliz

Chiliz ziet zichzelf als dé blockchain partner voor sport en entertainment. Het is een op Ethereum gebaseerd. Het biedt sportclubs de mogelijkheid om eigen zogenaamde fantokens aan te maken.

Bitvavo crypto

Het idee voor het ontwerp van Chiliz, en zodoende de club en hun fans nader tot elkaar te krijgen, is ontstaan in 2016. Na het vooronderzoek is men in 2018 ook echt begonnen aan het uitwerken van de plannen. Het hoofdkantoor van Chiliz bevindt zich in Malta. Ze zijn ook lid van de Enterprise Ethereum Alliance (EEA).

Via een Private Placement heeft men bij de start zo’n 66 miljoen USD opgehaald. Een Private Placement kan je zien als een alternatief voor een Initial Public Offering (IPO). Hierbij wordt bepaalde activa verkocht aan een vooraf geselecteerde groep van investeerders. Er werden 8,8 miljard CHZ-tokens in omloop gebracht. In 2019 lanceerde men het platform Socio.com. Juventus was de allereerste voetbalclub waarvan de fans een fantoken konden aanschaffen.

Hoe werkt het?

Chiliz (CHZ) is in feite de motor van het Socios.com platform. Men geeft aan dat het een product is dat is gericht op de consument en dat het ook goed schaalbaar is. Dit omdat het bruikbaar is voor iedere geïnteresseerde sportvereniging die op deze wijze hun fans meer wil gaan betrekken door ze ook stemrecht te geven.

Bitvavo crypto

Normaliter kunnen de fans alleen maar naar een wedstrijd van hun favoriete sportclub kijken. Hier kunnen ze via Chiliz dus verandering inbrengen met behulp van de fantokens. Het aanmaken en beschikbaar stellen van fantokens verloopt via het platform socios.com. Hier bieden de clubs de tokens aan. De fans kopen hiermee in feite een stukje stemrecht bij de betreffende club. Voorbeelden van fantokens zij die van FC Barcelona (BAR) en de fantoken van Juventus (JUV).

De fantokens worden uitgegeven op het netwerk van Chiliz, middels een zogenaamde Fan Token Offering (FTO). Allereerst wordt er een prijs bepaald voor het Fantoken. Vervolgens wordt een voor de fans beschikbare voorraad vastgesteld en zal de looptijd van de FTO worden bepaald. Deze looptijd varieert van enkele weken tot soms een aantal maanden. Een FTO vindt plaats voordat de tokens beschikbaar komen op de verschillende exchanges.  Je kunt een fantoken dus zien als een exclusieve lidmaatschap kaart van de club. De clubs bieden als tegenprestaties exclusieve privileges zoals VIP uitnodigingen en “Meet and Greet” sessies met hun sporthelden. Op deze wijze voel je je als fan dus echt nauw betrokken bij je club.

Wallet

Je kunt je CHZ natuurlijk bewaren in je online wallet van je exchange. Dit heeft zo zijn voordelen. Gezien het feit dat Chiliz een ERC-20 token is, is een hardware wallet de meest veilige wijze van opslaan. De meest gebruikte hardware wallets zijn die van Ledger.

Waar kan ik Chiliz aanschaffen?

Chiliz coin kan je eenvoudig aankopen via Exchanges zoals bijvoorbeeld Binance of Bitvavo.  Je maakt dan eerst een account aan. Hierna kan je eenvoudig via iDeal stortingen doen en kun je beginnen met handelen. Super eenvoudig dus.

Koersverwachtingen

De koers van Chiliz stijgt enorm de laatste maanden. Inmiddels hebben ze een top 50 notering bereikt. De verwachting is dat deze stijgingen zich verder zullen voortzetten dit jaar. Dit is natuurlijk grotendeels afhankelijk van de partnerships die ze gaan afsluiten. Inmiddels heeft Chiliz al veel grote voetbalclubs als partner. Er gaan geruchten rond dat men zich ook op de Amerikaanse basketbalcompetitie (NBA) wil richten. Dit zou natuurlijk een enorme boost geven. De verwachtingen voor dit jaar zijn dus zeker positief te noemen. Wat ons betreft is dit dan ook een aanrader om te blijven volgen.

Conclusie

Grote sportclubs zijn over het algemeen afhankelijk van investeerders. Deze investeerders bepalen voor een belangrijk deel het beleid. Blokchain en dan in het bijzonder de functionaliteiten die door Chiliz worden geboden, geeft clubs de mogelijkheid om de regie in eigen hand te nemen. Met behulp van het Chiliz platform kunnen ze hun fans veel meer betrekken door ze meer stemrecht te geven. Zo voelen de fans zich nog meer verbonden met hun favoriete club en de club zelf wordt veel sterker door de financiële stroom die hiermee op gang komt. Wij vinden dit een absolute win-win situatie voor de sportclubs en hun fans.

Het Chiliz project is in onze ogen dan ook een veelbelovend project. De resultaten tot nu toe zien er goed uit en we zijn dan ook benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. Wij hebben er in ieder geval veel vertrouwen in.

No coins selected