DOT Koers

Polkadot kun je het beste zien als een concept dat gericht is op de evolutie van de blockchain technologie. Het is een open source protocol dat gebouwd is voor iedereen. Binnen dit concept wordt er gericht op innovatie, beveiliging en schaalbaarheid.

Kennismaking met Polkadot

Al sinds het ontstaan van de allereerste crypto currency, bestaat er een blockchain. En ook al was dat destijds een innovatief statement van technologie, is er ondertussen gebleken dat er ook minder positieve kanten zijn aan de bekende blockchains.  De blockchains kunnen onderling namelijk niet met elkaar communiceren. Het Polkadot team heeft de intentie om in de komende jaren een oplossing te creëren die honderden of wellicht duizenden blockchains tegelijkertijd met elkaar kan laten verbinden.

Bitvavo crypto

Wat is Polkadot

De voorgaande blockchains waren niet in staat om met elkaar te communiceren en Polkadot onderscheidt zich door een raamwerk te creëren waarmee blockchains gebouwd kunnen worden en samengevoegd kunnen worden door ontwikkelaars.

In het Polkadot ecosysteem heb je de parachain (parallelle blockchain) en de Relay Chain. De parachain is een individuele blockchain in het Polkadot ecosysteem en de Relay Chain is de hoofdketen. De bedoeling is dat beide chains zonder problemen, op elk moment, informatie kunnen uitwisselen.

Zoals gezegd is Polkadot gemaakt voor iedereen, dit houdt in dat via een raamwerk voor het creëren van gedecentraliseerde systemen en crypto currencies, elk persoon, ontwikkelaar of bedrijf zijn eigen parachain kan laten draaien. Het raamwerk wordt de Substrate genoemd.

Bitvavo crypto

Eerder was het niet mogelijk om op grote schaal gegevens of activa over te dragen maar met dit ontwerp zou het bouwen van cross-chain applicaties, producten en services eenvoudiger moeten worden.

Geschiedenis Polkadot

Dr. Gavin Wood, uitvinder van Solidity en medeoprichter van Ethereum, is ook degene die Polkadot tot stand heeft doen komen. Vanwege zijn ontevredenheid met betrekking tot de progressiesnelheid van Ethereum 2.0 besloot Dr. Gavin Wood, samen met Robert Habermeier en Peter Czaban, de Web3 Foundation te op te zetten. Vanuit de Web3 Foundation werd vervolgens Polkadot opgericht.

Op basis van de Polkadot Whitepaper heeft de Web3 Foundation eind 2017 een ICO uitgevoerd. De opbrengsten die de Web3 Foundation uit deze ICO kreeg zijn gebruikt om aan de slag te gaan en Kusama (het laatste testnet van Polkadot) werd halverwege 2019 gelanceerd. De elementen sharding en staking werden tijdens Kusama getest. Het Genesis Block was de eerste blockchain van Polkadat en werd in mei 2020 gelanceerd.

DOT Token

Op moment dat je actief bent in de cryptocurrency wereld dan kan het niet anders dan dat het DOT Token van Polkadot je ter ore is gekomen. Het DOT Token is een relatief jonge crypto munt aangezien deze pas op 21 augustus 2020 is gelanceerd.
Het DOT Token heeft echter in een hele korte tijd een behoorlijke groei gemaakt want de munt stond binnen een week al in de top 10 van crypto currencies met de hoogste marktkapitalisatie. Om de marktkapitalisatie te krijgen kun je de huidige koers van één DOT vermenigvuldigen met alle bij elkaar opgetelde beschikbare munten.

In oktober 2017 bij de ICO van Polkadot werden er 5 miljoen van de in totaal 10 miljoen DOT’s geveild. Deze coins werden tijdens de lancering op 21 augustus 2020 aan de investeerders overgedragen. De resterende 5 miljoen DOT’s waren als volgt verdeeld; 3 miljoen DOT’s als reservering voor de Web3 Foundation en voor de prelancering waren er 2 miljoen DOT’s. Polkadot heeft er vervolgens voor gekozen om de munten 100 keer kleiner te maken omdat bleek dat de 10 miljoen DOT’s niet genoeg waren. Daardoor waren er toen 1 miljard tokens beschikbaar.

De DOT heeft eigenlijk 3 functies. De eerste functie is als een stake te worden vastgehouden door nodes met als doel algemene functionaliteit en algemene veiligheid van het netwerk. Ook voor het koppelen van Parachain aan het hoofdketen Polkadot is de DOT een belangrijke sleutel. Als laatste en zeker niet het minst belangrijke is dat de DOT als een stem fungeert binnen het netwerk.

Veiligheid Polkadot

Er is onder andere een netwerk van validatoren die de verschillende parachains beveiligd en valideert.

Het zogeheten “sharding” verdeel en heers component zorgt ervoor dat niet alle nodes binnen het netwerk de transacties hoeven te valideren. Door het opslag- en rekenwerk van transacties te verdelen binnen het netwerk over meerdere verschillende nodes zal het voordelig zijn voor de snelheid van het verwerken van de transacties. Zodra het netwerk groter wordt zal hierdoor ook het systeem veiliger woorden doordat bepaalde transacties tegelijkertijd gecontroleerd kunnen worden door verschillende nodes.

Waar te koop

De DOT kun je op meerdere exchanges aanschaffen. Er zijn genoeg betrouwbare opties zoals Bitcoinmeester, Litebit en Binance. Maar ook op Plus500 en Kraken is het mogelijk om DOT’s te kopen. De keuze van de exchange waar de tokens aangeschaft wordt is persoonlijk. Het is van belang om je goed in te lezen welke kosten er gehanteerd worden bij de exchanges en ook welke mogelijkheden er zijn eventueel in combinatie met andere tokens waar je interesse ligt.

DOT Wallets

Als je een wallet zoekt voor je DOT’s dan heb je genoeg keuze. Hier zijn enkele voorbeelden van wallets die je kunt gebruiken: Atomic, Parity Signer, PolkaWallet, Cobo Wallet, Guarda Wallet, TokenPocket, Swipe Wallet, Lunie Wallet en Trust Wallet.

Conclusie

Nadat de Bitcoin en diens Blockchain al een tijdje bezig zijn is het tijd voor een nieuwe stap voor de technologie. Het wordt tijd dat de blockchains onderling met elkaar kunnen communiceren en de Web3 Foundation van Polkadot is precies dat van plan. Binnen korte tijd heeft Polkadot zich al bewezen in de crypto currency wereld maar ze zijn klaar voor die volgende stap.

No coins selected