FIL Koers

Filecoin is een gedecentraliseerd netwerk voor gegevensopslag. Een directe concurrent dus voor de traditionele cloud-opslag aanbieders. Volgens ons een interessant project waar we dan ook eens nader op in zullen zoomen. Uiteraard zullen we ook weer ingaan op de koersverwachtingen.

Kennismaking met Filecoin

Filecoin is dus een decentraal georiënteerd netwerk voor het opslaan van gegevens. Het platform biedt de gebruikers de mogelijkheid om hun overtollige schijfruimte te verkopen. Met behulp van de FIL token kunnen er transacties worden gedaan op het Filecoin netwerk. Filecoin heeft als doel om gegevens op de gedecentraliseerde manier te verwerken en op te slaan. Dit in tegenstelling tot cloud-opslag waarmee bedrijven als Amazon Web Services of Cloudflare. Deze zijn veel gevoeliger voor de problemen van centralisatie. Verder maakt Filecoin gebruik van zijn gedecentraliseerde aard om de al jouw gegevens te kunnen beschermen.

Bitvavo crypto

Filecoin is gelanceerd door Juan Benet. Hij is ook de bedenker van het Interplanetary File System. Hij is van origine een computerdeskundige, sturend aan de Stanford-universiteit. In mei 2014 startte hij Protocol Labs op. Later dat jaar nam hij deel in Y Combinator.  Zijn doelstelling was om de ondersteuning van projecten als IPFS en Filecoin te realiseren. De ICO voor Filecoin starte in september 2017. Het was een veelbesproken ICO waarbij 200 miljoen USD werd opgehaald. Daarna duurde het nog wel drie jaar voordat het netwerk live ging. Sommige mensen zien dit als negatief, maar het team liet hier wel mee zien dat men alles goed wilde voorbereiden en dat kwaliteit voorop staat.

Hoe werkt het?

Het idee van Filecoin is dat iedereen computer opslagruimte aan andere gebruikers kan verkopen. De verkoper krijgt deze service betaald in FIL-tokens. Mits je de juiste voorzieningen hebt, kan iedereen dus computeropslag aanbieden op het Filecoin platform. De gebruikers bepalen in principe zelf de prijsstelling. Ook kunnen zij zelf contracten aanmaken. Het Filecoin concept moet worden gezien als een decentraal alternatief voor de bekende cloud opslagdiensten zoals bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive. Kern van het platform is het decentrale peer-to-peer dataopslagprotocol Interplanetary File System. De techniek die hierbij wordt gebruikt is velen maler efficienter dan de tradionele technieken die bij gecentraliseerde dataopslag wordt gebruikt.

Wanneer is Filecoin nu interessant om te gebruiken? Hiervoor meerdere redenen te bedenken. Ten eerste kan je het protocol gaan gebruiken om databestanden op te kunnen slaan. Bijvoorbeeld in de situatie dat je eigen opslagruimte beperkt is. Er zijn natuurlijk ook diensten zoals Google Drive of Amazon, maar deze zijn een stuk duurder in het gebruik. Daarnaast hebben veel computers tegenwoordig enorm veel opslagcapaciteit. De ruimte die je over hebt, kun je aanbieden op het platform. Zo voorkom je dat je veel nutteloze opslagruimte hebt en je verdient er ook nog aan. Tot slot hebben we nog de investeerders natuurlijk. De koers kan dalen of stijgen. Bij een stijgende populariteit van het project za de vraag groter worden en dit zal de prijs doen stijgen.

Bitvavo crypto

Filecoin’s token, kortweg FIL is bedoeld voor de betalingen die er plaatsvinden op het platform. Betalingen worden in principe twee keer gedaan. Ten eerste als een gebruiker afrekent voor de dataopslag die hij afneemt en daarna op het het moment dat de gebruiker zijn data bij de miner wil ophalen.

Wallet

Je kunt je FIL natuurlijk bewaren op de exchange zoals bijvoorbeeld Binance. Dit heeft zo zijn voordelen. Filecoin adviseert een drietal wallets voor het opslaan van FIL. De populairste optie is Lotus. Deze is geschikt om Filecoin nodes te draaien. Lotus kan ook worden verbonden met Ledger. Een goed alternatief is de Glif wallet die eveneens op Ledger kan worden aangesloten.

Waar kan ik FileCoin aanschaffen?

Filecoin kan je eenvoudig aankopen via Exchanges zoals bijvoorbeeld Binance of Bitvavo.  Je maakt dan eerst een account aan. Hierna kan je eenvoudig via iDeal stortingen doen en kun je beginnen met handelen. Super eenvoudig dus.

Koersverwachtingen

De koers van Filecoin stijgt enorm de laatste maanden. Sinds 2018 kan er worden gehandeld en inmiddels staat de FileCoin in de top 15 van cryptomunten die het meest worden verhandeld. De verwachting is dat deze stijgingen zich verder zullen voortzetten dit jaar. De verwachtingen voor dit jaar zijn dus zeker positief te noemen. Wat ons betreft is dit dan ook een aanrader om te blijven volgen.

Conclusie

FileCoin is naar onze mening een hardlopend project. Afgelopen periode hebben we een absurde stijging gezien. Decentrale dataopslag is niet helemaal nieuw natuurlijk. Filecoin heeft zeker wel concurrentie. Zo bieden Storj en Sia soortgelijke dienstverlening aan. Als men echter doorgaat op de ingeslagen weg, nog meer ontwikkelaars kan werven en samenwerkingsverbanden kan opzetten, zal dit zeker leiden tot een nog grotere groei. Heb je interesse in dit project, blijf dan het nieuws hierover goed volgen, zodat je een voor jouw goed instapmoment kan bepalen. Dit is altijd de beste manier.

No coins selected