LINK Koers

In de ondertussen bekende crypto wereld zijn er verschillende soorten blockchains en crypto valuta. De meeste blockchains hebben dezelfde basis waardoor ze dezelfde mogelijkheden hebben echter zijn deze vaak ook beperkt in opties. Zo zijn er bijvoorbeeld beperkingen in het gebruik van smart contracts. Chainlink heeft hierin een oplossing gevonden.

Kennismaking met Chainlink

Op de verschillende blockchain was er dus een issue met het gebruik van smart contracts. Het minpunt is namelijk dat alleen op eigen blockchain de smart contract de data kan beheren. Wat Chainlink doet is een schakel vormen tussen de blockchain en de realiteit. Ze willen namelijk dat de hele wereld toegang heeft tot de smart contracts.

Bitvavo crypto

De bedoeling is dat blockchains en systemen met elkaar verbonden kunnen worden. Met behulp van de zogeheten Oracles is het voor Chainlink mogelijk geworden om uit bronnen die buiten de blockchain zitten toch data te halen. Simpel gezegd is het dus mogelijk voor Chainlink om informatie die zich buiten de blockchain bevindt op te halen en dan vervolgens in de blockchain te verwerken zodat de smart contracts de informatie kunnen gebruiken. Dit allemaal zonder dat de data zich binnen de blockchain bevindt.

Hoe werkt Chainlink

Je hebt smart contracts, deze contracten worden met behulp van de blockchain technologie online in werking gesteld. Het mooie hieraan is dat het niet mogelijk is om de contracten te manipuleren op een later moment omdat de contracten nadat ze actief zijn niet meer aangepast kunnen worden. Het enige nadeel is dus dat het verwerken van externe data niet mogelijk is in een smart contract.

Chainlink zorgt dat er met behulp van Oracles verbinding gemaakt kan worden met gegevens die niet in de blokchain zitten. Otum doet dit eveneens echter werkt Otum centraal en bij Chainlink wordt er gebruik gemaakt van decentrale Oracles. Dit is wellicht wel een betrouwbaarheidspuntje omdat gegevens in theorie veranderd zouden kunnen worden. Chainlink heeft er echter voor gekozen om alleen gebruik te maken van bonafide bronnen.

Bitvavo crypto

Ook vindt er een controle plaats op de nauwkeurigheid van de data, deze controle wordt uitgevoerd door netwerk nodes. Er wordt onder andere gekeken of zodra er identieke data aangeleverd word door verschillende bronnen dat deze dan wel overeen komen. Op deze manier is het voor Chainlink mogelijk om toch eveneens in te staan voor betrouwbaarheid.

Met behulp van Chainlink wordt alles dus aan elkaar verbonden waardoor er niet overgestapt hoeft te worden naar een nieuw systeem. De smart contracts krijgen toegang tot bijvoorbeeld traditionele bankgegevens, data feeds en web API’s.

Deze producten worden aangeboden door instanties die zijn aangesloten en die kunnen als tegen prestatie weer de smart contracts gebruiken. Een leuk voordeel is ook dat ze een vergoeding ontvangen voor het aanleveren van API’s en data en dan in de vorm van het token van Chainlink, de LINK.

Je hebt dus data welke je niet op een blockchain kunt vinden maar die je door Chainlink kan gebruiken binnen smart contracts.

LINK token

De LINK token is heeft zijn oorsprong van de ERC20 standaard maar is een ERC677 token wat een extra optie met zich mee brengt en dat is om data te kunnen versturen. Dit allemaal gebeurt op de blockchain van Ethereum. Via een ICO in september 2017 heeft de LINK bijna 30 miljoen euro opgehaald.

Je kunt de LINK niet alleen gebruiken als investering of handel maar ook wordt deze ingezet om node eigenaren als ze data aanleveren voor smart contracts te betalen. Dit laatst was in eerste instantie ook waar het voor bedoeld was.

Veiligheid Chainlink

In de Crypto wereld zijn natuurlijk altijd wel risico’s. De bedoeling is om deze zoveel mogelijk te vermijden. En alhoewel het een decentraal is doen ze er toch hun uiterste best voor om te zorgen dat ze alsnog dezelfde betrouwbaarheid kunnen creëren als de concurrenten. Verder is het uiteraard ook aan de gebruikers om te zorgen een zo betrouwbaar mogelijke wallet te gebruiken.

Waar te koop

Om aan LINK te kopen hoef je gelukkig niet al te veel moeite te doen. LINK is op verschillende platformen te krijgen. Zo kun je onder andere terecht bij Bitvavo, Blox, Coinmerce, LiteBit en Bitcoin Meester.

Chainlink Wallets

Om de LINK te bewaren zijn er verschillende mogelijkheden. Het advies is wel om een hardware wallet te gebruiken ook al kan je de Link ook op de exchange opslaan. Op het moment dat je gaat voor een Hardware wallet zijn er verschillende opties maar degene die momenteel het meest bekend is dat is de Ledger Nano S.

Conclusie

Chainlink heeft een dappere stap genomen en zo veel meer mogelijk gemaakt in de crypto wereld. Waar het voorheen niet mogelijk was om smart contracts te verwerken buiten de eigen blockchain heeft Chainlink met het decentrale Oracle gezorgd dat dit wel mogelijk is. Chainlink is momenteel zelfs in deze vorm een van de weinige die Oracle provide. De Token van Chainlink is de LINK deze is in eerste instantie als betaalmiddel bedoeld.

No coins selected