LSK koers

Lisk is een decentraal netwerk die als belangrijkste doelstelling heeft om blockchaintechnologie toegankelijker te maken. Het legt daarvoor uiteraard in het bijzonder de nadruk op bedrijven die er aan denken om deze technologie te gaan adopteren. Voor het ontwikkelen evenals distribueren van op blockchain gebaseerde applicaties wordt er door Lisk geen gebruik gemaakt van een zelf ontwikkelde programmeertaal. In plaats daarvan is het mogelijk om de applicaties gewoon te ontwikkelen met behulp van de programmeertaal JavaScript. De ontwikkeling vindt plaats op een sidechain van de Lisk blockchain waarbij men eveneens de beschikking krijgt over een eigen cryptografische token.

Publicatie op een sidechain van Lisk

Omwille van het feit dat applicaties worden gepubliceerd op een zogenaamde sidechain van Lisk kunnen organisaties profiteren van een in principe ongelimiteerde flexibiliteit voor wat de implementatie van- evenals aanpassingen aan hun decentrale toepassingen betreft. Het systeem van Lisk waarbij er gebruik wordt gemaakt van sidechains zorgt er voor dat ze zich weet te onderscheiden ten opzichte van bijvoorbeeld het Ethereum netwerk. In de praktijk is het wel zo dat Lisk aanzienlijke overeenkomsten vertoont met Stratis. Ook bij dit platform wordt er dan ook gebruik gemaakt van sidechains.

Bitvavo crypto

Waarom heeft Lisk gekozen voor JavaScript?

Het feit dat het team achter Lisk er voor heeft gekozen om gebruik te maken van JavaScript is zeker iets dat niet zomaar uit de lucht is komen vallen, in tegendeel. De belangrijkste reden voor deze keuze is ongetwijfeld terug te vinden in het feit dat JavaScript toch één van de meest belangrijke en populaire programmeertalen ter wereld is. Dit zorgt er voor dat het Lisk platform in de praktijk toegankelijk is voor (nagenoeg) elke ontwikkelaar.

Het is algemeen bekend dat er binnen de wereld van de blockchain door verschillende projecten gebruik wordt gemaakt van heel wat verschillende programmeertalen. De Bitcoin core is bijvoorbeeld geschreven in de programmeertaal C++ terwijl voor Ethereum werd gekozen voor de eigen Solidity programmeertaal. Deze laatste is echter een onafhankelijk op JavaScript gebaseerd framework. Deze verschillende programmeertalen zorgen in de praktijk vaak voor behoorlijk wat verwarring onder ontwikkelaars. Zij weten immers niet meer op welke programmeertaal ze zich nu bij voorkeur zouden moeten focussen.

Door gebruik te maken van JavaScript heeft Lisk er voor gekozen om gebruik te maken van de populairste evenals vaakst gebruikte programmeertaal ter wereld voor de blockchain. Dit zorgt er voor dat ontwikkelaars zich meteen ten volle kunnen focussen op de ontwikkeling van hun applicatie zonder dat ze eerst nog heel wat tijd moeten investeren in het aanleren van een nieuwe programmeertaal. Het mag dan ook in ieder geval duidelijk zijn dat het team achter Lisk zeer goed heeft nagedacht over haar keuze voor een bepaalde programmeertaal.

Bitvavo crypto

Open-source

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden is ook terug te vinden in het feit dat Lisk een open-source platform is. Op moment van schrijven zijn er in totaal 29 personen of partijen die een periodieke bijdrage leveren aan het platform van Lisk. Dit zorgt er in de praktijk voor dat ze zich kan profileren als één van de meest toegankelijke cryptocurrencies op de markt. Dit gezegd zijnde is het voor veel mensen nog niet meteen duidelijk welke toepassingen er nu precies allemaal op de blockchain van Lisk kunnen worden geprogrammeerd en gelanceerd. Op dit vlak kan je denken aan (onder meer) de volgende mogelijkheden:

Identiteitscontrole
Door middel van een applicatie die is ontwikkeld op de Lisk blockchain kan er bijvoorbeeld een automatisch sign-on worden gerealiseerd. Deze instant-sign-on kan verbonden zijn met een drukknop en kan worden toegepast voor websites waarvoor een registratie is vereist.

Gedecentraliseerde hosting
Het Lisk platform maakt het mogelijk om bepaalde media niet alleen op te slaan in een gedecentraliseerd, maar tevens ook in een gecodeerde cloud op haar netwerk.

Smart contracts
Lisk biedt een uitstekende ondersteuning voor zogenaamde smart contracts. Op deze manier staat het platform (eveneens) garant voor betrouwbare escrow-diensten.

Realtime data
Een vierde mogelijkheid heeft betrekking tot de realisatie van realtime data. Lisk biedt dan ook in de praktijk een uitstekende mogelijkheid om bijvoorbeeld realtime gegevens of het resultaat van een realtime evenement te verwerken.

Eveneens kenmerkend voor het platform en netwerk van Lisk is de manier waarop er precies om wordt gegaan met nieuwe gedecentraliseerde applicaties die er op worden uitgegeven. Op het ogenblik dat er een bepaalde dApp is ontwikkeld en gelanceerd is het voor het hele netwerk mogelijk om daarvan te profiteren. Naarmate er meer ontwikkelaars aan boord springen zal er op deze manier een zeer krachtig netwerkeffect worden gecreëerd welke alleen maar positief kan zijn voor de toekomst van Lisk.

Veilig jouw LSK-tokens opslaan

Het opslaan van jouw LSK-tokens is vandaag de dag op tal van verschillende manieren mogelijk. Belangrijk om rekening mee te houden is echter dat Lisk een ‘Delegated Proof of Stake’ coin is. Dit betekent in de praktijk dat je er voor kan kiezen om jouw tokens op een bepaalde manier te staken om zo extra rendement te behalen. Ben je van plan om dit te doen? Dan spreekt het voor zich dat je hier wel rekening mee zal willen houden bij het uitkiezen van de Lisk wallet waar je gebruik van gaat maken. De onderstaande opties kan je in ieder geval overwegen voor het opslaan van jouw LSK-tokens voor de korte en lange termijn:

  • De Lisk Hub Wallet;
  • De Lisk Core Wallet;
  • De Lisk Commander Wallet;
  • Een Lisk Paper Wallet;

Ben jij niet meteen iemand die het belangrijk vindt om een passief inkomen te verdienen met de hoeveelheid aan LSK-tokens waarin er is geïnvesteerd? Heb je er bovendien voor gekozen om te investeren in Lisk voor de lange(re) termijn? In dat geval zou je mogelijks ook kunnen denken in de richting van een hardware wallet. Met name de Ledger Nano S evenals de Ledger Nano X zijn twee hardware wallets die ondersteuning bieden voor de LSK-token.

Conclusie; een goed doordacht op blockchain gebaseerd platform

Lisk is in de basis een uitstekend platform die gebruikers van heel wat interessante mogelijkheden voorziet. De keuze voor JavaScript is er zeker en vast één geweest die structureel kan bijdragen aan het succes van Lisk. In de praktijk is het evenwel zo dat dit platform krijgt af te rekenen met een stevige concurrentie. Deze concurrentie komt niet alleen uit de hoek van Stratis, maar ook van bijvoorbeeld Ethereum. Het is dan ook nog maar zeer de vraag op welke manier Lisk naar de toekomst toe de rug zal kunnen rechten. Op het ogenblik dat het Lisk platform een groeiende adoptie kent gaat er wel een ongelofelijk potentieel in schuil. Lisk is wat dat betreft dan ook zeker een cryptocurrency om in het oog te houden.

No coins selected