MANA Koers

Hoe leuk is het niet om volledig eigen baas te zijn in een virtuele wereld zonder regels?  Een voorproefje hiervan hebben we al gehad in bijvoorbeeld The Sims. Decentraland gaat een stuk verder. Hier ontwerp je een eigen decentrale samenleving die ook nog eens zeer democratisch is. Lees snel verder als je hier meer over wil weten.

Kennismaken met Decentraland

Decentraland is interactief virtual reality (VR) platform, dat is gebaseerd op open-source technologie.  Gebruikers kunnen er dingen kopen en gebruiken en kunnen iets bouwen op een, uiteraard virtueel,  stuk land.  Het platform geeft de garantie dat de volledige eigendomsrechten bij de gebruikers liggen door een permanente registratie ervan op de Ethereum-blockchain. Alles wat door de gebruikers wordt gemaakt is dus hun eigendom, en niet van de bedenkers en ontwikkelaars van het spel.

Bitvavo crypto

Net zoals dit bijvoorbeeld in Minecraft  het geval is, is er ook in Decentraland niet echt een specifiek doel. Gebruikers bewegen zich door een virtuele wereld en kunnen virtueel land kopen. Dit wordt LAND genoemd. Het is mogelijk om bepaalde inhoud en toepassingen te maken, maar je kunt ook met bouwwerken aan de slag. Decentraland is een interactieve 3D-wereld die je met een VR-headset kunt benaderen. Via de webbrowser is dit ook mogelijk maar dan in de klassiek weergave.

Hoe werkt het?

Het aantal LANDS’s dat te koop is, is beperkt. De virtuele wereld wordt opgedeeld in LAND’s van 100 m2. Ieder LAND heeft één eigenaar. Deze heeft de volledige controle over de LAND. Het platform heeft een geïntegreerd scriptsysteem. Hiermee is het mogelijk om elk 3D-object importeren wat jij wilt. Zo is het onder andere mogelijk om een huis of een kasteel te bouwen. Je bepaalt zelf wie er toegang krijgt. Als je wil, kan je je LAND verhuren en natuurlijk kan je ook het eigenaarschap overdragen aan iemand anders. Via het genoemde scripting-systeem is het ook mogelijk om interacties met de omgeving te creëren. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld casino’s maar je zou ook op een groot stuk land een doolhof kunnen bouwen. Je kan het eigenlijk zo gek niet bedenken of het is wel mogelijk. Er is geen limiet aan de hoogte van de bouwwerken. De mogelijkheden bij Decentraland zijn dus enorm groot en zeer divers. Hierdoor heeft het natuurlijk een grote aantrekkingskracht op de gamers van deze wereld.

De standaard activa van het Decentraland project is MANA. MANA is een ERC-20 token waarmee je dus net als de meeste andere cryptovaluta kunt handelen op de diverse exchanges. Decentraland is eind 2018 ook een samenwerkingsverband met Binance aangegaan, zodat de aankoop van LANDs met de Binance Coin (BNB) mogelijk zou worden.

Bitvavo crypto

Het is niet mogelijk om MANA kan te minen. Als MANA is gebruikt om LANDS aan te kopen, wordt het token verbrand. Gezien het feit dat Decentraland is ontwikkeld op het Ethereum netwerk, worden LANDS opgeslagen in slimme contracten.

De oorspronkelijke door Decentraland verkochte LANDS kosten destijds 1000 MANA. Er is inmiddels echter een flinke markt ontstaan, waardoor een LAND nu wel tussen de 10.000 en 100.000 MANA moet opbrengen. Het komt vaak voor dat virtuele grond via samenvoegingen tot veel duurdere LANDS worden omgevormd. Er is een officiële marktplaats waar je alle in verkoop zijnde LANDS kunt bekijken.

MANA wordt tevens gebruikt om aankopen binnen het Decentraland ecosysteem te kunnen doen.

Wallet

MANA is een ERC-20 token, wat betekent dat je deze op vrijwel iedere wallet, waaronder een hardware wallet kunt bewaren. Een hardware wallet is wel zo prettig want dan ben je goed beschermd tegen hackers en andere criminelen. De Ledger Nano S is een wallet die hiervoor prima geschikt is.

Waar kan ik Decentraland (MANA) kopen?

Wil je MANA kopen, kan dit eenvoudig via Binance of Bitvavo. Heel handig bij deze exchanges is dat je je transacties gewoon via iDEAL kunt afrekenen. Je hebt dan direct de beschikking over Harmony (ONE) en kun je handelen vanuit je wallet die vanuit de exchanges beschikbaar wordt gesteld.

Koersverwachtingen

De koers van Decentraland zal grotendeels afhangen van de populariteit van het platform. Wij denken, gezien de ervaringen die er met andere games zijn, dat het hiermee wel goed komt. Ook de samenwerking met Binance is een goed teken. Het doen van voorspellingen blijft echter een lastig verhaal. Wij hebben er echter, zeker op de wat langere termijn, wel vertrouwen in.

Conclusie

Het idee van een online wereld bestaat al veel langer natuurlijk. Zo hadden we bijvoorbeeld al The Sims en Roller Coaster Tycoon. De techniek is echter wel steeds beter ontwikkeld. De beleving van de huidige generatie is veel realistischer. Decentraland onderscheidt zich door het decentrale karakter. Bij de traditionele online platforms is de gebruiker gebonden aan de regels die door de ontwikkelaars zijn bepaald. Bij Decentraland heeft de community inspraak in alle ontwikkelingen en beslissingen die worden genomen. Decentraland heeft op eigen wijze een democratische en decentrale samenleving neergezet.

No coins selected