MKR Koers

Maker coin (MKR) is één van de meest potentieel waardevolle munten in alle cryptovaluta. Het is ook één van de meest onbegrepen. Maker coin maakt deel uit van een systeem dat crypto’s meest ijzersterke stabiliteitsmunt creëert, die altijd is vergrendeld op 1 Amerikaanse dollar in waarde. Maker munt wacht in de vleugels om waarde te bieden aan een project dat DAI produceert. DAI is de munt die altijd wordt gewaardeerd op $ 1. Dit concept is complex in de uitvoering maar sommige vroege beleggers in Maker MKR geven alleen om de huidige Maker muntprijs.

Kennismaking met Maker

Er bestaat een schaalbaar netwerk met gespecialiseerde blockchains. Dit netwerk is gebouwd met Substrate en lijkt heel erg op het netwerk van Polkadot. We praten hier over het netwerk dat de naam ‘Kusama’ draag. Het netwerk van Kusama vormt een experimentele ontwikkelomgeving voor verschillende teams. Deze teams kunnen zich verder ontwikkelen en veel leren door middel van het netwerk van Kusama. Ook kunnen zij zich voorbereiden op implementatie van het Polkadot netwerk.

Bitvavo crypto

Kusama kan dus gezien worden als een openbare pre-productieomgeving voor Polkadot. Kusama werd in 2016 opgericht door de makers van Polkadot. Deze makers zijn Gavin Wood (medeoprichter van Ethereum), Peter Czaban en Robert Habermeier. Kusama is gebrandmerkt als een ‘’canary network’’ voor de Polkadot blockchain, wat betekent dat het vroege code release biedt die niet wordt gecontroleerd en beschikbaar is voordat het op Polkadot wordt gelanceerd.

Kusama

Kusama wordt gezien als het ‘’canary network’’ van Polkadot. In het Nederlands betekent dit ‘kanarie netwerk’. De naam kanarie komt van het idee van kanaries die werden gebruikt in kolenmijnen om mijnwerkers te waarschuwen door koolmonoxide en andere giftige gassen te detecteren die hen zouden kunnen schaden. Evenzo fungeert Kusama als ene kanarie door te waarschuwen en te helpen bij het detecteren van elke vorm van kwetsbaarheden of zwakke punten in de Polkadot-codebasis.

In Kusama is er geen Kill Switch wat betekent dat er geen centrale autoriteit is die het kan stoppen. De enige manier waarop het netwerk tot een einde kan komen is door middel van governance. Het netwerk kan alleen stoppen als KSM-houders besluiten het netwerk te beëindigen. Dit is een zeer onwaarschijnlijk scenario. In de toekomst zou Kusama mogelijk verbinding kunnen maken met Polkadot via een brug of als hiërarchische subrelaisketen.

Bitvavo crypto

De toepassing van Kusama in de praktijk

Er zijn verschillende manieren om deel te nemen aan het Kusama netwerk. Zo kun jij in de praktijk een bouwer, onderhouder of eindgebruiker in het netwerk zijn.

De bouwers vormen de ontwikkelaars en ontwikkelteams binnen het netwerk. Hun rol zou zijn om parachains, paratreads, bruggen of blokverkenners te bouwen. Er zijn enkele redenen waarom ontwikkelaars en ontwikkelteams zouden moeten overwegen om voort te bouwen op Kusama. De voornaamste reden is dat Kusama alle voordelen heeft die Polkadot ook kent. Daarnaast is het bouwen op Kusama ook stukken goedkoper dan het bouwen op Polkadot.

De netwerkonderhouders kunnen ook weer verdeeld worden in verschillende categorieën. Als eerste zijn er de nominaties. Het is hun taak om goede en gerenommeerde validators te kiezen en KSM in te zetten. Callators’ rol is het onderhouden van parachains door het verzamelen van parachain transacties van gebruikers en het produceren van state transition proofs voor validators. Validators onderhouden het netwerk en zijn verantwoordelijk om nieuwe blokken toe te voegen. Zij moeten dit doen in overeenstemming met andere validators. De governance-actoren hebben inspraak in hoe Kusama evolueert, welke richting het opgaat en waar het in zal veranderen.

Veilig aankopen van KSM

Wanneer jij KSM, de cryptocurrency van Kusama, wilt gaan kopen dan moet jij uiteraard op zoek naar een goede exchange. Het makkelijkst is om een exchange te vinden die zowel fiat als cryptocurrency ondersteunt om het kopen van Kusama te vereenvoudigen. Er zijn verschillende bekende en minder bekende exchanges waar jij KSM cryptomunten kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan Kraken, Binance en Gate.io.

Er zijn nog een aantal manieren om KSM’s te krijgen. Als jij een DOT-indicatortoken heeft dan kun je deze inwisselen voor een gelijke hoeveelheid KSM. Daarnaast kun je KSM ontvangen als jij een ontwikkelingsidee voorstelt aan het netwerk. Je ontvangt dan KSM uit de schatkist van Kusama. Ook kun je als validator KSM verdienen. Ook voor het doen van nominaties ontvang je KSM als beloning uit de schatkist. Uiteraard kun je dus ook gewoon KSM kopen via een betrouwbare exchange.

Hoe veilig jouw KSM opslaan?

Een Kusama portemonnee kan helpen bij het beheren van jouw KSM-activa. Het kan helpen bij zaken als saldo onderzoek en overdracht van tokens. Tegelijkertijd kun jij met behulp van een KSM-portemonnee communiceren met de functies van het Kusama netwerk. Deze functies omvatten KSM-staking en governance via de Kusama portemonnee.

In de zoektocht naar een Kusama portemonnee zul jij een hele hoop goede en betrouwbare portemonnees tegen komen. Helaas ondersteunen de meeste van deze portemonnees alleen Polkadot of Kusama, maar niet beide. Wil jij graag een portemonnee die beide ondersteund én die nog eens vele andere cryptocurrencies ondersteund? Dan moet je eens kijken naar Lead Wallet! Heb jij interesse in alleen Polkadot of Kusama? Dan kun je denken aan portemonnees van bijvoorbeeld imToken op mobiel of Polkawallet.

Conclusie

Als neef van Polkadot wordt er veel potentieel gezien in Kusama. Het werd niet alleen ontwikkeld door dezelfde visionaire geest die ons eerst hielp Ethereum te brengen en vervolgens Polkadot te creëren. Het deelt ook het solide ontwikkelingsteam achter Polkadot en de innovatieve en vooruitstrevende codebasis van Polkadot.

Er kunnen zelfs redenen zijn om Kusama nog leuker te vinden dan Polkadot. Hoewel het bijvoorbeeld bedoeld is als springplank voor projecten om verder te ontwikkelen voordat ze op Polkadot worden gelanceerd, kan het zijn dat veel projecten ervoor kiezen om gewoon door te gaan op Kusama. De ontwikkeling gaat sneller en innovatiever en de kosten voor een parachain zullen naar verwachting veel lager zijn op Kusama.

Er is gewoon veel om enthousiast over te worden met betrekking tot Kusama. De toenemende adoptie en de groei van gebieden zoals DeFi die perfect bij deze projecten passen betekent dat dit het volgende teken kan zijn om naar de maan of verder te katapulteren.

No coins selected