NEAR Koers

De cryptoprojecten schiet tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. NEAR Protocol of kortweg Near, is ook zo’n project. Ontworpen met de bedoeling om het ontwikkelen van gedecentraliseerde apps te vereenvoudigen. Benieuwd naar wat Near precies is en hoe het werkt? Lees dan snel verder.

Kennismaking met NEAR

Het NEAR platform werd in 2018 opgezet door Alexander Skidanov en Illia Polosukhi. Voormalig software ontwikkelaar  Skidanov is ook directeur engineering geweest bij Memphis. Dit bedrijf heeft zicht gespecialiseerd in gedistribueerde databases.

Bitvavo crypto

Het gedecentraliseerde ontwikkel platform van NEAR is gebaseerd op het NEAR Protocol. Dit is een opensource en proof-of-stake blockchain, speciaal gericht op de ontwikkelaars. Het is een opensource platform in de Cloud dat door de community wordt beheerd. Dit houdt in dat het zeer schaalbaar en goedkoop is voor de ontwikkelaars die er hun DApps willen bouwen.

Het NEAR Platform biedt een flink aantal uiteenlopende tools. Hierbij moet je denken aan tools als verkenners, Wallet apps en interoperabiliteits componenten. Met behulp van deze tools kunnen  ontwikkelaars een stuk sneller bouwen en kan het ecosysteem breder worden geschaald.

De techniek van het NEAR Protocol zorgt er voor dat de capaciteit van het netwerk op decentrale wijze, bijna lineair kan worden opgeschaald tot miljarden transacties.

Bitvavo crypto

NEAR Collective is het wereldwijde ontwikkelteam van Near.  Het is een bonte verzameling van ontwikkelaars en organisaties die aan dit gigantische opensource project werken. Alles en iedereen is er opgericht op het realiseren van nieuwe functionaliteiten, verbeteringen op het vlak van de gebruikersvriendelijkheid maar ook voor de ontwikkelaars. Het achterliggende doel is dat nieuwe toepassingen de kloof kunnen overbruggen naar het grote publiek dat tot op de dag van vandaag nog niet echt goed uit de voeten kan met de huidige generatie blockchain-gebaseerde toepassingen.

Hoe werkt het?

De infrastructuur van dit Cloud-gebaseerde platform bestaat uit een theoretisch oneindig aantal nodes. Deze nodes worden gerund door mensen en organisaties verspreid over de hele wereld. Zij bieden hun processor en schuifruimte aan op hun laptop of in veel gevallen ook op professionele servers. De ontwikkelaars die slimme contracten schrijven, plaatsen deze in de Cloud op een manier alsof ze op een enkele server worden opgeslagen. Dit proces kun je dus vergelijken met de wijze waarop toepassingen worden ingezet op reeds bestaande centraal ingerichte clouds.

Op het moment dat de ontwikkelaar een slim contract, oftewel een toepassing, heeft aangeboden en het als onveranderbaar heeft gekenmerkt, zal de toepassing actief blijven zolang er minimaal een klein aantal leden van de NEAR community actief blijven. Eindgebruikers zullen deze toepassing op een gebruikelijke manier via een web- of mobiele interface gebruiken, zoals dit ook bij zoveel toepassingen het geval is.

Aanbieder van gecentraliseerde clouddiensten zoals Google of Amazon brengen maandelijks kosten in rekening aan de ontwikkelaars. Dit kunnen kosten zijn voor het gebruik van de benodigde capaciteit  of het aantal verzoeken dat door gebruikers werd gegenereerd die gebruik maakte van hun website.

Ook op het NEAR-platform moeten gebruikers en ontwikkelaars een bepaalde vergoeding voor het gebruik ervan betalen aan de platformbeheerders. Net als bij de gecentraliseerde platforms zij de tarieven voor het gebruik van het NEAR platform gebaseerd op heldere en eenvoudige parameters. Deze paramaters zijn niet onderhevig aan invloeden van de congestie van het platform. Dit soort  factoren zorgen er namelijk voor dat het voor ontwikkelaars wel heel erg ingewikkeld wordt. Het NEAR-platform is wat dat betreft dus een stuk transparanter.

Wallet

Je kunt natuurlijk de wallet van een exchange zoals Bitvavo gebruiken. Wil je een andere wallet gebruiken, is de keuze niet zo groot. Er  zijn er nog niet zo heel veel wallets beschikbaar voor het NEAR-platform. De Trust wallet en de Math wallet zijn goede opties.

Waar kan ik NEAR kopen?

Wil je NEAR kopen, kan dit op websites. Bitvavo, één van Nederlands grootste exchanges, is wel onze favoriete exchange. Voornamelijk omdat de site erg gebruiksvriendelijk is en veel gemak biedt. Heel handig bij Bitvavo is dat je je transacties gewoon via iDEAL kunt afrekenen. Je hebt dan direct de beschikking over NEAR en kun je handelen vanuit de wallet die vanuit Bitvavo beschikbaar wordt gesteld. De handelskosten voor transactie op Bitvavo zijn maximaal 0,25%.

Koersverwachtingen

Door de groei en alle positieve ontwikkelingen rondom het NEAR project en de verwachting van meerdere nieuwe samenwerkingen zijn de prijs voorspellingen van veel analisten en experts dan ook hoog. Zeker als we kijken naar de lange termijn voor 2021 – 2025. Heb je interesse in NEAR, zorg dan dat je ontwikkelingen en het nieuws omtrent NEAR goed blijft volgen, zodat je het voor jouw gunstige instapmoment kunt bepalen.

Conclusie

De roadmap van NEAR is erg uitgebreid. Het team wordt continue uitgebreid en er staan veel ontwikkelingen op stapel. Dit zal ook tot meer samenwerkingsverbanden leiden. De verwachtingen van de koers voor 2021 zijn dus erg hoog en voor 2025 nog veel hoger. Wij zien de toekomst van NEAR dan ook positief in.

No coins selected