NEO koers

NEO gaat binnen de cryptowereld door het leven als het “Ethereum van China”. Het heeft deze naam niet gestolen, want in de basis vertonen beide netwerken grote gelijkenissen met elkaar. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat de focus van NEO in eerste instantie duidelijk op de Aziatische markt is gelegen. Met name China die toch behoorlijk weigerachtig staat ten opzichte van (Westerse) crypto lijkt het voormalige Antshares (de naam waar NEO over beschikte bij haar lancering op de markt) in de armen te hebben gesloten. Toch betekent dit niet dat NEO geen interessante cryptovaluta is voor Westerse investeerders, in tegendeel.

Het ontstaan van NEO

NEO een op blockchain gebaseerd project evenals digitale valuta welke op de markt werd gebracht door het Chinese bedrijf ‘Onchain’. Het bedrijf is gevestigd in Shanghai. De huidige naam waar NEO over beschikt verkreeg ze op 24 juli 2017. Daarvoor ging ze door het leven als AntShares (ANS). Binnen het netwerk van NEO wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde GAS-tokens. Deze tokens kunnen op periodieke basis worden geclaimd en kunnen zorgen voor een extra return on investment voor NEO investeerders. Daarover later echter meer.

Bitvavo crypto

Een eerste kennismaking met NEO

Dat er heel wat gelijkenissen bestaan tussen bijvoorbeeld Ethereum en NEO wordt in eerste instantie meteen duidelijk door de aanwezigheid van ondersteuning voor smart contracts. Binnen het netwerk van NEO wordt er naar deze slimme contracten echter verwezen als zijnde ‘NeoContracts’. Ze maken het mogelijk om toepassingen op de NEO blockchain te programmeren door het volgen van een bepaalde logica. Dit heeft als doel om bepaalde processen evenals transacties te automatiseren.

Het feit dat NEO in Azië een aanzienlijke populariteit geniet hoeft niet te verbazen. Voor Westerse bedrijven is het vaak een behoorlijke uitdaging om voet aan de grond te krijgen binnen een Aziatische markt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Facebook, Uber en zelfs Google. Al deze verschillende ondernemingen hebben hun uiterste best gedaan om hun diensten op de Chinese markt te introduceren, maar zonder succes. Hierin schuilt een zeer belangrijk potentieel voor NEO en de toekomst van het platform.

Steun van de Chinese overheid

Reeds in het jaar 2013 werd er door de Chinese overheid aangekondigd dat het Bitcoin niet zou beschouwen als een echte valuta. In tussentijd heeft de overheid van het land ook reeds heel wat acties ondernomen om Bitcoin het vuur aan de schenen te leggen. Zo gaan er zelfs stemmen op om Bitcoin mining in het land te verbieden. Ondanks het feit dat China dus duidelijk vastbesloten is om de strijd aan te gaan met Westerse cryptocurrencies krijgen de Chinese varianten (waaronder NEO & EOS) net steun van de overheid. Ook dit kan een potentieel interessante factor zijn voor investeerders om rekening mee te houden.

Bitvavo crypto

De toegankelijkheid van de NeoContracts

Ondanks het feit dat de populariteit van het Ethereum netwerk uiteraard niet betwist hoeft te worden is het wel zo dat haar smart contracts te kampen hebben met een niet onbelangrijk nadeel. Heel wat ontwikkelaars zijn er dan ook niet over te spreken dat de smart contracts op het netwerk van Ethereum geprogrammeerd moeten worden in diens eigen Solidity programmeertaal. Dit vergroot de drempel aanzienlijk en zorgt er voor dat Ethereum eigenlijk niet echt als een gebruiksvriendelijk platform voor smart contracts wordt aanzien. Op dit vlak heeft NEO het met haar zogenaamde NeoContracts dan toch even anders aangepakt.

De NeoContracts dienen dan ook in de praktijk niet te worden ontwikkeld volgens een programmeertaal die zelf door NEO in het leven is geroepen, in tegendeel. In plaats daarvan is het zo dat de slimme contracten geschreven kunnen worden in programmeertalen die algemeen bekend zijn. Denk op dit vlak onder meer aan C#, VB.net, F# evenals Java en Kotlin. Daarnaast heeft NEO reeds aangegeven dat het van plan is om in de toekomst ook nog andere programmeertalen te gaan ondersteunen. Op deze manier kan ze de toegankelijkheid van haar smart contracts uiteraard alleen maar nog verder verbeteren.

GAS, een dividend voor NEO houders

Op het ogenblik dat je er voor hebt gekozen om te investeren in een bepaalde hoeveelheid aan NEO tokens zal je kunnen vaststellen dat je daarmee aanspraak kan maken op GAS. Het gaat hierbij eigenlijk om een soort van dividend die op periodieke basis wordt toegekend. Voor het ontvangen van deze GAS-tokens is het niet vereist om je NEO wallet continue aan te laten. In plaats daarvan volstaat het om gewoon regelmatig even op de claim knop te drukken. GAS werd initieel gegenereerd aan 8 GAS per blok op de blockchain van NEO. Het is echter zo dat de productiesnelheid van GAS met één token afneemt voor elke twee miljoen blokken die er binnen de NEO blockchain zijn gegenereerd.

Hoe je NEO-tokens veilig opslaan?

Voor het opslaan van je NEO-tokens kan er gebruik worden gemaakt van tal van verschillende soorten wallets. Heel wat investeerders in NEO kiezen er voor om gebruik te maken van een desktop wallet. Het gaat hierbij dan bijvoorbeeld om de NEON Wallet, de NEO GUI evenals de NEO CLI. Ben jij eerder iemand die er de voorkeur aan geeft om je NEO tokens op te slaan in een online wallet? Ook dat behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Op dit vlak kan je een keuze maken uit de volgende mogelijkheden:

  • NEO Tracker;
  • NEO Wallet (.net);
  • NEO Wallet (.cn);

Ben jij iemand die instapt in NEO voor de langere termijn? In dat geval is het ook altijd de moeite waard om je NEO op een hardware wallet te zetten. Met name de Ledger Nano S evenals de Ledger Nano X bieden beiden ondersteuning voor NEO. Door gebruik te maken van één van deze systemen kan er voor worden gezorgd dat de private key van je NEO tokens op de meest veilige manier wordt opgeslagen en beveiligd. In het bijzonder wanneer je niet van plan bent om actief te handelen met je NEO-tokens is gebruikmaken van een hardware wallet zeker en vast een aanrader te noemen.

Conclusie; investeren in het Chinese Ethereum met dividend

NEO wordt eigenlijk met recht en rede aanzien als het Chinese Ethereum. In de basis biedt ze haar gebruikers dan ook nagenoeg alle mogelijkheden die ook door Ethereum worden aangeboden. Op bepaalde vlakken heeft NEO het bovendien beter aangepakt dan het project van Vitalik Buterin. In het bijzonder de toegankelijkheid voor het ontwikkelen van smart contracts op de blockchain van NEO is een niet te onderschatten voordeel. Daarnaast is er ook nog het feit dat de Chinese overheid duidelijk cryptocurrencies als NEO en EOS een bestaansrecht wil gunnen terwijl dat niet (of in veel mindere mate) geldt voor met name Bitcoin en Ethereum. Ook dit kan in de toekomst zeker een niet onbelangrijke rol gaan spelen.

Tot slot is er natuurlijk ook nog het feit dat je als houder van NEO aanspraak kan maken op een bepaalde hoeveelheid aan GAS. Dit kan worden aanzien als een vorm van dividend waardoor er (bij een redelijke hoeveelheid aan NEO) zelfs een passief inkomen gerealiseerd zou kunnen worden. Ook dit kan een extra reden zijn om te investeren in NEO.

No coins selected