Ripple koers

Ripple is op zeer veel verschillende vlakken een unicum te noemen. Ondanks het feit dat ze onder de koepel valt van de cryptocurrencies moet het gezegd dat ze niet gedecentraliseerd is. Voorstanders van het gedecentraliseerde karakter die blockchain technologie met zich meebrengt stellen dan ook pertinent dat Ripple moet worden aanzien als de ‘bastaard’ van de sector. Desalniettemin hebben verschillende grote bedrijven en instanties in de wereld reeds aangegeven de mogelijkheden van het platform te willen bekijken en mogelijks gebruik te gaan maken van Ripple’s XRP token. Wat Ripple nu precies is en welke mogelijkheden dit bijzondere platform nog voor ons in petto heeft kom je te weten op deze pagina!

Koers Ripple (XRP)

Ripple als betaalprotocol

Het hele idee achter het platform Ripple is dat internationale transacties niet alleen veel teveel tijd in beslag nemen, maar bovendien ook nog eens onnodig duur zijn. Door gebruik te maken van het Ripple betaalprotocol zou het voor financiële instellingen verspreid over de wereld dan ook mogelijk gemaakt moeten worden om deze heel wat efficiënter en bovendien op een kostenbesparende manier te kunnen voltrekken. Om de interesse van de financiële wereld te kunnen wekken moest het bedrijf achter het Ripple platform echter compromissen sluiten. Eén van deze compromissen is terug te vinden in het gecentraliseerde karakter waarover ze beschikt. Dit maakt ze binnen de wereld van de cryptocurrencies toch een beetje de vreemde eend in de bijt.

Bitvavo crypto

Ondanks de misschien ietwat bizarre combinatie moet het gezegd dat heel wat grote bedrijven en zeker ook financiële instellingen best wel mogelijkheden zien voor het integreren van de XRP token in hun werkwijze. Onder deze geïnteresseerde partijen zitten enkele niet onaanzienlijke namen zoals bijvoorbeeld Santander, BBVA, Reise Bank evenals de Bank of America. Bovendien blijken niet alleen financiële instellingen wel geïnteresseerd in de mogelijkheden die Ripple met zich meebrengt. Zo zou ook internetgigant Google reeds haar steun voor het project hebben uitgesproken.

Efficiënt uitvoeren van internationale transacties

Door de jaren heen en zeker na de lancering van het internet is het aantal internationale transacties aanzienlijk toegenomen. Bovendien gebeurt het niet zelden dat er tijdens dergelijke transacties sprake is van een bepaalde wisselkoers. Dit geldt met name op het ogenblik dat je een betaling uitvoert vanuit een euroland naar de Verenigde Staten of omgekeerd. In deze situatie gaat het namelijk niet om één enkele valuta die bij de transactie betrokken is, maar wel om twee verschillende. Wat velen ongetwijfeld niet weten is dat er in deze situatie ook gebruik wordt gemaakt van meerdere rekeningen die bij de verschillende banken zijn ondergebracht. De Amerikaanse bank heeft een rekening in het euroland in euro’s en de bank uit het euroland heeft een rekening bij haar Amerikaanse collega in Amerikaanse dollars.

Bovenstaande accounts noemen we ‘nostro’ en ‘vostro’ accounts. Het hele financiële netwerk waar gebruik van wordt gemaakt voor het uitvoeren van deze transacties luistert naar de naam ‘SWIFT’. In de praktijk zorgt deze werkwijze er weliswaar voor dat geld op een veilige manier van partij A naar partij B kan worden overgemaakt, maar onderweg zijn er heel wat tussenstappen vereist. Deze tussenstappen zorgen er niet alleen voor dat een internationale betaling onnodig veel tijd in beslag neemt, daarnaast gaan er ook nog eens behoorlijk wat kosten mee gepaard die eigenlijk perfect uitgeschakeld kunnen worden.

Bitvavo crypto

De efficiëntie van het Ripple systeem en haar XRP token

Dat het allemaal heel wat efficiënter kan bewijst Ripple middels haar op de blockchain gebaseerde platform. Door gebruik te maken van het Ripple platform wordt het voor financiële instellingen namelijk mogelijk gemaakt om middels een cryptografische beveiligd netwerk realtime transacties uit te voeren en te bevestigen. Het omzetten van twee verschillende valuta’s (zoals bijvoorbeeld euro -> dollar of omgekeerd) gebeurt in dit geval via één simpel tussenstation, namelijk de XRP token. Op deze manier wordt het voor banken niet alleen mogelijk om op een zeer veilige, maar ook op een razendsnelle manier met elkaar te communiceren. Bovendien zorgt het hanteren van deze werkwijze er voor dat transacties kunnen plaatsvinden zonder dat de identiteit van de verzender en ontvanger bekend raakt.

De eigenschappen van de XRP token

Het hele systeem waar Ripple op is gebaseerd kan niet functioneren zonder dat er gebruik wordt gemaakt van haar eigen token genaamd ‘XRP’. Deze token beschikt over een vrij indrukwekkende hard cap van 100,000,000,000 stuks. Mochten er echter inderdaad verschillende grote financiële instellingen uit de wereld er voor kiezen om gebruik te gaan maken van het Ripple platform en haar XRP token, dan is er uiteraard wel een aanzienlijke voorraad aan tokens vereist. Op dit vlak lijkt het er dan ook naar uit te zien dat Ripple haar voorzorgen reeds enigszins heeft genomen.

Welke Ripple wallet gebruiken voor het opslaan van je tokens?

Niet alleen Ripple als platform weet zich op meerdere manieren te onderscheiden van de massa uit de cryptowereld. Dit geldt eveneens voor de wallet waarover ze beschikt. Ondanks het feit dat er eigenlijk geen echt officiële Ripple wallet bestaat zijn er door de jaren heen wel enkele zeer interessante en veilige opties verschenen. Eén van de bekendste Ripple wallets is deze die luistert naar de naam ‘Gatehub’. Het betreft hier een online wallet die het mogelijk maakt om niet alleen je XRP tokens, maar ook nog tal van andere cryptocurrencies op te slaan.

Een mogelijks interessant alternatief voor het opslaan van je XRP tokens voor de lange termijn is terug te vinden in het gebruik van een hardware wallet. Het bekendste systeem voor het opslaan van je XRP tokens is op moment van schrijven wellicht de Ledger Nano S. Deze maakt het mogelijk om door middel van een op Chrome gebaseerde applicatie al je tokens op een veilige manier op te slaan los van het internet en je computer. Speciale beveiligingen zoals bijvoorbeeld een automatisch wisfunctie bij het drie keer foutief invoeren van de pincode moeten er voor zorgen dat jouw investering ten allen tijde is beschermd.

Let wel, een belangrijk punt waar je rekening mee dient te houden bij het kopen van eender welke Ripple wallet is dat er een kostprijs aan verbonden is van 20 XRP tokens. Je ziet het volledige aantal XRP tokens dat je in bezit hebt dan wel gewoon staan, de laatste 20 kan je nooit opvragen. Dit zelfs niet op het ogenblik dat je er voor zou kiezen om je volledige Ripple portfolio te verkopen. Hou hier dus zeker rekening mee bij het bepalen van de investering die je wenst te doen in XRP tokens.

No coins selected