SOL Koers

Solana is een platform dat is gebaseerd op de nieuwste generatie blockchain. Het netwerk kan zonder dat er concessies ten aanzien van veiligheidseisen, tot wel 710.000 transacties per seconde verwerken. Het platform heeft tevens een eigen cryptomunt, de SOL. Tijd voor een nadere analyse.

Kennismaking met Solena

Achter het Solana project zit een stichting uit Zwitserland, die wordt geleid door Anatoly Yakovenko. Het project wordt geleid door een team vaar zeer deskundige ontwikkelaars die een schat aan ervaring hebben. Zo hebben zij bijvoorbeeld het tijdsprobleem, waar alle decentrale blockchains mee te maken hebben, opgelost. Deze innovatie noemt men de “Proof of History” (PoH). Er wordt hierbij op de blockchain een Timestamp gezet. Hiermee wordt het bewijs geleverd dat een transactie ook echt voor een andere is gedaan. Het netwerk is vanaf scratch opgebouwd. Andere technische innovaties zijn bijvoorbeeld Sealevel, waarmee slimme contracten parallel kunnen worden uitgevoerd en Pipelining als ingenieus transactievalidatie systeem. Door verscheidene technische innovaties, heeft het team een zeer krachtig platform ontwikkeld. Door deze technieken presteert de blockchain een stuk beter dan veel van hun concurrenten. Solana is daarnaast erg goedkoop. Zo betaal je voor het uitvoeren van 1 miljoen transacties omgerekend ongeveer 10 USD. Je betaald de transactiekosten in SOL.

Bitvavo crypto

SOL en SOL-token

De cryptomunteenheid die op het Solana platform wordt gebruikt, is SOL. Hiermee wordt de mogelijkheid geboden om transacties en slimme contracten te laten uitvoeren. De betalingen die verschuldigd zijn voor transactiekosten verlopen via het SOL-token. Bij iedere transactie worden er SOL-tokens verbrand. Dit systeem van deflatie is mede bedoeld om gebruikers te stimuleren om te staken. Dit proces zorgt weer voor het hoger beveiligingsniveau van het Solano netwerk. Tevens is het voor gebruikers mogelijk om een deel van hun SOL te delegeren aan een validator. Deze validator is verantwoordelijk voor het verwerken van transacties en houdt het netwerk draaiende. Deze twee mogelijkheden zorgen er dus voor dat het aanbod van SOL cryptomunten wordt verlaagd. En we weten, schaarste zorgt in de meeste gevallen voor prijsstijgingen. Als beloning ontvangen de validators een vergoeding in SOL. Het SOL-token wordt tevens gebruikt om te stemmen op door de community en de stichting gedane voorstellen.

ICO
Voordat de ICO van start ging, hadden er reeds meerdere financieringsverzoeken plaats gevonden. Hierbij had de stichting achter Solana reeds ruim 29 miljoen USD binnen geharkt. De ICO zelf, er werden 8 miljoen tokens aan de man gebracht voor een koers van 0.22 USD, leverde nog eens 1.76 miljoen USD op. Momenteel zijn er meer dan 490 miljoen tokens uitgebracht en hiervan zijn er ruim 268 miljoen in omloop.

Wallets voor Solana SOL

Een wallet die goed staat aangeschreven op Solana is de de Trust Wallet. De app is voor zowel iOS als Android verkrijgbaar. Je kan hem gebruiken om SOL-tokens te ontvangen en verzenden. Een andere mogelijkheid is Coin98, maar via deze app kan niet worden gestaakt. Online wallets die worden aanbevolen, zijn bjivoorbeeld Sollet en MathWallet. Wil je voor een hardware wallet gaan, dan zijn Ledger Nano S en X goede opties.

Bitvavo crypto

Kritische noot

Niet alles wat Anatoly Yakovenko aanraakt, verandert in goud. Zo worden niet alle geplande upgrades volgens planning uitgevoerd. Daarnaast was er eind 2020 een grote verstoring die zo’n zes uur duurde. De oorzaak moest worden gezocht in een systeem bug.  Dit leidde tot enorm veel kritiek op Solana. De snelheid waarmee het probleem door de techneuten werd opgelost, oogstte daarentegen ook weer heel veel lof. Duidelijk zal zijn je dit soort problemen niet te vaak  mag hebben, wil je het vertrouwen willen behouden.

Koersverwachting

Solana is voor investeerders een uitermate interessant project dat met veel interesse wordt gevolgt. Door de vele innovaties die inmiddels zijn gerealiseerd, is het een geduchte concurrent. Zelfs als we kijken naar de grote spelers in de cryptowereld. Er zijn echter ook experts die denken dat het heel lastig voor Solana wordt, om met de grote jongens mee te doen. De voorspellingen lopen dan ook erg uiteen. Op de lange termijn worden koersstijgingen van 100% – 200% voorspeld. Als Solana haar innovatieve karakter blijft behouden en de stichting nieuwe investeerders kan aantrekken, moeten deze voorspellingen echter wel haalbaar zijn.

Conclusie

Naar onze mening is Solana een partij met veel potentie. De grote vraag is altijd of de gedane beloftes ook waar worden gemaakt. Tot nu toe hebben zij prachtige productontwikkelingen gedaan wat het tot een geduchte concurrent maakt. Als zij dit weten door te trekken en met hun innovaties nieuwe investeerders weten blijven te trekken, komt het naar onze mening wel goed met Solana. Maar zoals altijd valt of staat dit met het vertrouwen van de investeerders. Valt dit vertrouwen weg, kan het zo maar gedaan zijn.

No coins selected