USDT koers

Toen Tether haar USDT-token op de markt lanceerde keken veel mensen en partijen daar ietwat vreemd van op. Tot op dat moment werd crypto namelijk geassocieerd met volatiliteit. Omdat de USDT-token van Tether steeds over een (min of meer) gelijke waarde beschikt ten opzichte van de Amerikaanse dollar, de euro of de Japanse yen kwam dat volatiele aspect nagenoeg volledig te vervallen. De directe connectie tussen Tether’s USDT-token en fiat-geld zorgt er dan wel voor dat ze niet geschikt is als investeringsproduct, maar toch vertegenwoordigt ze een cruciale waarde binnen de cryptomarkt. Wat die waarde precies is wordt meteen duidelijk door het doornemen van de informatie hier op deze pagina!

Kennismaking met Tether

De USDT-token van Tether kan worden omschreven als een vorm van digitaal geld waarbij er gebruik wordt gemaakt van de blockchain gecombineerd met de zogenaamde Omni Layer technologie. Ze weet zich te onderscheiden ten opzichte van de meeste andere cryptocurrencies door het feit dat haar waarde min of meer vastligt. Voor veel mensen is dit wellicht een beetje vreemd, want waarom zou je er nu voor moeten kiezen om geld te investeren in een cryptovaluta waarvan diens waarde niet fluctueert? Op deze manier kan je er toch nooit geld mee verdienen? Dat is juist, maar dat is ook de bedoeling niet van Tether.

Bitvavo crypto

De toepassing van het Omni platform

Een belangrijk deel van het potentieel van Tether en haar USDT-token wordt gerealiseerd door het gebruik van het zogenaamde Omni platform. Dit platform zorgt er voor dat Tether steeds wanneer zij een storting (of een opname) in fiat-geld zoals euro’s of dollars ontvangen een digitale USDT-token kunnen uitgeven of intrekken. Dit zou er in de praktijk voor moeten zorgen dat er altijd evenveel USDT-tokens bestaan als er fiat-geld ergens op een bankrekening van Tether is geparkeerd. Verder op deze pagina zal echter duidelijk worden dat, dat niet het geval is. In 2019 raakte namelijk bekend dat een (significant) deel van de USDT-tokens die door Tether zijn uitgegeven zijn gedekt door schuld. Er is dus wel sprake van een zekere dekking van de tokens, maar dit gebeurt zoals verwacht niet honderd procent door fiat.

Waarom is Tether zo belangrijk voor de cryptomarkt?

Het feit dat de koers van de USDT-token van Tether niet of nauwelijks fluctueert brengt in de praktijk een belangrijk voordeel met zich mee. Tot voor de lancering van de USDT-token was het namelijk niet mogelijk om geld weg te zetten op de blockchain zonder dat je rekening moest houden met een (aanzienlijk) koersrisico. Daar heeft Tether verandering in gebracht. Door een bepaalde holding te nemen in USDT is het dan ook mogelijk om een deel van je persoonlijke vermogen op de blockchain te plaatsen terwijl de waarde er van relatief gegarandeerd is. Waarom relatief? Omdat er ook bij USDT sprake is van zeer minieme koersschommelingen. Deze verbleken echter ten opzichte van de andere cryptocurrencies.

Onrechtstreeks heeft de komst van Tether er voor gezorgd dat investeerders in crypto heel wat nieuwe mogelijkheden aangereikt hebben gekregen. Heb jij bijvoorbeeld een bepaalde investering gedaan in crypto en heb je daar een aanzienlijke winst mee weten te realiseren? Wil je nu echter graag uitstappen uit het project in kwestie en dus jouw winst veiligstellen? Dit echter zonder meteen je investering terug te zetten naar fiat-geld? In dat geval biedt de USDT-token van Tether jou daar alle mogelijkheden toe. Hiermee is een niet onaanzienlijk risico voor investeerders in cryptocurrencies uit de wereld geholpen.

Bitvavo crypto

Bedenkingen bij Tether’s USDT-token

Ondanks het feit dat Tether dus een belangrijke rol vertegenwoordigt binnen de cryptomarkt moet het gezegd dat er vanaf het begin bedenkingen werden geuit vanuit de community richting de manier waarop de USDT-tokens waren ingedekt. In eerste instantie was het namelijk zo dat het bedrijf Tether altijd standvastig heeft volgehouden dat elke USDT-token was ingedekt door middel van fiat welke ergens op een bankrekening stond geparkeerd. In 2019 kwam echter aan het licht dat, dat niet het geval is. Tether heeft op dat ogenblik namelijk haar policy aangepast en er in opgenomen dat een deel van de uitgegeven USDT-tokens niet zijn ingedekt door fiat, maar wel door schuld. Dit is een belangrijk verschil.

Het feit dat niet alle USDT-tokens die door Tether zijn uitgegeven één op één zijn ingedekt door fiat brengt een extra risico met zich mee. Op het moment dat Tether de openstaande schuld niet kan voldoen zou dat er namelijk voor kunnen zorgen dat investeerders die over een bepaalde holding in USDT beschikken deze zullen komen te verliezen. In eerste instantie werd het parkeren van een stukje vermogen in USDT als nagenoeg risicoloos aanzien, maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Op het ogenblik dat Tether zou vallen zou dat bovendien een schokgolf teweegbrengen binnen de volledige cryptomarkt. Dit is dan ook zeker en vast een factor om met het oog op de toekomst in het oog te (blijven) houden.

Veilig jouw USDT-tokens opslaan

Net omdat heel wat investeerders er voor kiezen om hun holdings in USDT of Tether gedurende een aanzienlijke tijd aan te houden spreekt het voor zich dat er gebruik moet worden gemaakt van een zo veilig mogelijke wallet om de tokens in op te slaan. Je zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om je holdings gewoon te laten staan bij de exchange, maar dit wordt nooit aangeraden. Op deze manier wordt je namelijk permanent blootgesteld aan verschillende risico’s. Enkele prima alternatieven hiervoor zijn in ieder geval de volgende:

  • De officiële Tether wallet;
  • Coinomi mobiele wallet;
  • OmniWallet;

Ondanks het feit dat de officiële Tether wallet een voor de hand liggende keuze lijkt moet het wel gezegd dat deze in het verleden reeds het slachtoffer is geweest van een hack. Er werd toen een aanzienlijke hoeveelheid aan USDT-tokens buitgemaakt waardoor de veiligheid van de wallet toch enigszins in vraag werd gesteld. Wil je verzekerd zijn van de meest veilige optie voor het langdurig opslaan van je USDT-tokens? Dan is het wellicht nog steeds het interessantst om daarvoor te kijken in de richting van een hardware wallet. Met name de Ledger Nano S en de Ledger Nano X bieden beiden ondersteuning voor de USDT-token.

Conclusie; een stablecoin met wat extra risico

Tether is ’s werelds eerste stablecoin en beschikt daardoor over een ongelofelijk marktaandeel. Ondanks het feit dat er inmiddels ook verschillende andere stablecoins zijn gelanceerd blijft hun aandeel tot op moment van schrijven relatief beperkt. Tether heeft door de lancering van haar USDT-token een belangrijke meerwaarde gecreëerd voor de cryptomarkt in haar totaliteit, maar het feit dat niet alle USDT-tokens zijn ingedekt door fiat is een factor om rekening mee te houden. Het zorgt er sowieso voor dat er een extra risico is verbonden aan het aanhouden van (grote) holdings in de USDT-token.

No coins selected