THETA Koers

Video’s bekijken, in de westerse wereld is dat de gewoonste zaak van de wereld, maar weet je dat er landen zijn waar het niet vanzelfsprekend is om moeiteloos te streamen? Wereldwijd zijn er toch echt landen die niet alleen moeite hebben met het streamen van video’s maar ook het kostenplaatje loopt erg op. Daarnaast is het zo dat derde partijen meer profiteren dan de contentcreators en de kijkers. Theta vond het nodig om hier verandering in te brengen aangezien ze het systeem gecentraliseerd en inefficiënt vonden.

Kennismaking met Theta

Wanneer we het over Theta hebben, dan hebben we het over een netwerk dat is gebouwd voor videostreaming en word aangedreven door Blockchain. In maart 2019 is het Theta mainnet 2.0 gelanceerd dat zou gaan functioneren als gedecentraliseerd netwerk. Op dit netwerk kunnen gebruikers peer to peer (P2P) bandbreedte met elkaar delen. Dit houdt in dat gebruikers terwijl ze hun video’s bekijken hun video bandbreedte aan andere gebruikers zodat die dezelfde inhoud kunnen kijken en daar dus ook nog tokens mee verdienen.

Bitvavo crypto

Een beetje een aparte vergelijking maar we zijn al wel bekend met deel economie, denk maar aan Airbnb waar mensen hun woning of een deel van een woning verhuren. Bij Theta komt dat dus op hetzelfde neer aangezien de gebruikers hun computerbronnen en vrije brandbreedte beschikbaar stellen zodat andere gebruikers daar weer gebruik van kunnen maken. Dit is overigens mogelijk op elke smartphone, pc en smart tv.

Niet onbelangrijk om te weten is dat Theta geen Youtube of Netflix is, het is namelijk geen videostreamingplatform op zichzelf.

Omdat de ontwikkeling van de blockhain technologie bijna hand in hand ging met de opkomst van live video streaming platformen besloot Theta dus om deze beide in 1 systeem, Theta platform, samen te brengen. Zo werdt er een video delivery network gecreerd op het speciale Theta blokketen voor videostreaming maar kan op de blockchain de THETA token nog gewoon gebruikt worden.

Bitvavo crypto

Hoe werkt Theta

Theta heeft ervoor gekozen om een blockchain te bouwen die speciaal is ontworpen vanaf de grond voor het doorgeven van video’s en gegevens. Het project begint nu echt vorm aan te nemen ook al is het al een aantal jaar bezig.

Het crypto project Theta maakt gebruik van het “Modified BFT consensusmechanisme” wat een uniek consensusmechanisme is als variatie op het Proof of Stake mechanisme. Er zijn 3 soorten nodes waaruit dit consensusalgoritme bestaat. Als eerste heb je de Enterprise Validator Nodes met een maximum van 30. Daarnaast vind je de door de community gerunde tweede laag van duizenden Guardian en Edge Nodes.

Grote institutionele instellingen als Samsung, Binance, Google en Sony beheren de Enterprise Validator Nodes. Gebruikers van Theta die een goede internetverbinding hebben en minimaal 1000 THETA hebben zorgen dat de Guardian Nodes opgezet worden.

Wat er gebeurd is dat er nieuwe blokken voorgesteld en gemaakt worden in de blockchain door Validator Nodes. Op hun beurt verzegelen, blokken en controleren de Guardian Nodes de niet functionele en of kwaadwillende Validator Nodes. De Theta Edge Nodes worden ook gehost door de Theta communityleden waardoor het Theta Edge Netwerk een volledig gedecentraliseerd netwerk voor datalevering is.

Via het Theta netwerk kunnen gebruikers met de Edge Node videostreams doorgeven en TFUEL verdienen. Dit doen ze door aan THETA tv en andere aankomende videostreamingplatformen die het netwerk gebruiken ondersteuning te bieden. De bandbreedte wordt overigens offline gedeeld en niet op de blockhain.

Een Edge Node kan door iedereen aangemaakt worden, hiervoor is van de gebruiker geen goede internetverbinging nodig en ook geen minaal aantal THETA tokens.

Sinds de lancering van het mainnet 2.0 maakt het netwerk van Theta ook smart contracts mogelijk. In dit geval de Turing Complete smart contracts.

De smart contracts van Turing Complete hebben de onder andere de volgende toepassing in videostreaming en daarbuiten: Token investeringen in streamers, geautomatiseerde verdeling van TFUEL beloningen tussen platformen, streamers en gebruikers en Non Fungible Token creatie die de contentcreators vertegenwoordigen.

Het fijne is dat het eenvoudig is om smart contracts van Ethereum naar Theta over te dragen omdat de Theta Virtual Machine compatibel is met Ethereum.

Geschiedenis Theta

De cofounders van THETA.tv Mitch Liu en Jieyi Long hebben samen Theta bedacht. Met patenten op onder andere VR live streaming en een PhD in Computer Engineering kwam Jieyii met een visie zodat een ieder van de beste kwaliteteit video’s gebruik kon maken.

Theta Token

De blockchain van Theta heeft 2 tokens; het Theta token en de TFuel token.  Het Theta token is in de vorm van een ICO gestart als ERC20 Token. Het wordt gebruikt als stimulans voor gebruikers zodat ze hun ongebruikte geheugen delen. Het operationele token van het Theta Protocol is de TFuel. De Tfuel kan gebruikt worden door de gebruikers voor het voltooien van transacties.

Kopen en bewaren

Op de meeste exchanges zoals Binance en Coinmerce kun je Theta Fuel aanschaffen en verkopen. Het opslaan van de ThetaFuel is mogelijk in zowel een cold wallet als een hot wallet zolang de wallet maar ERC 20 tokens ondersteund.

Conclusie

Waar voor ons goede streaming kwaliteit vanzelfsprekend is zijn er nog genoeg landen die deze luxe niet hebben. De oprichters van Theta vonden het tijd dat daar verandering in kwam. Door gebruik van elkaars netwerk te maken en degene die hun bandbreedte delen te belonen creer je voor meer gebruikers de mogelijkheid om goed te kunnen streamen.

No coins selected