VTC koers

De lancering van cryptocurrencies op de markt is er in eerste instantie gekomen om centralisatie van financiën tegen te gaan. Echter is het zo dat centralisatie ook binnen de cryptomarkt steeds om de hoek loert. Dit geldt niet in het minst voor de rekenkracht die in handen is van enkele grote spelers. Vertcoin hekelt dit fenomeen en wil er alles aan doen om centralisatie van rekenkracht tegen te gaan. Het doet dit door gebruik te maken van een speciaal daarvoor ontwikkelde technologie die luistert naar de naam ‘adaptive-nfactor-scrypt’. Dit algoritme zorgt er in de praktijk voor dat in principe elke gebruiker van het netwerk ook dienst kan doen als miner. Hiermee worden ook meteen de zogenaamde ASIC-miners buitenspel gezet. Dit maakt Vertcoin een potentieel zeer interessante cryptocurrency.

Lightning network ondersteuning

Vertcoin staat binnen de cryptomarkt eveneens bekend als de eerste cryptocurrency die er voor heeft gekozen om gebruik te gaan maken van het lightning network van Litecoin. Dit heeft verschillende interessante voordelen met zich meegebracht voor Vertcoin. In eerste instantie heeft de toepassing van deze technologie er namelijk voor gezorgd dat het aanzienlijk sneller is geworden om transacties uit te voeren met de VTC-token. Dat is echter niet alles. Daarnaast heeft de ondersteuning voor het lightning network het eveneens mogelijk gemaakt om overal waar Litecoin wordt geaccepteerd ook te kunnen betalen met Vertcoin.

Bitvavo crypto

Helemaal verrassend is het natuurlijk niet dat Vertcoin er voor heeft gekozen om zo snel de lightning network technologie te implementeren. De man achter Vertcoin is namelijk ‘James Lovejoy’. Deze naam zegt je in eerste instantie misschien nog niet zoveel, maar deze persoon maakt deel uit van het ‘Digital Currency Initiative’. De kenners zullen wel weten dat dit initiatief verantwoordelijk was voor de lancering van het lightning network.

ASIC-proof eigenschap

In de basis is Vertcoin een vrij klassieke cryptocurrency. Dit betekent dat ze sterke gelijkenissen vertoont met bijvoorbeeld Bitcoin en Litecoin. Deze cryptovaluta is dan ook hoofdzakelijk bedoeld om transacties mee uit te voeren op de blockchain. Dit lijkt vrij standaard te zijn, maar toch weet Vertcoin zich op een concrete manier te onderscheiden ten opzichte van het merendeel van de andere cryptocurrencies op de markt. Het gaat hierbij uiteraard om het feit dat ze ASIC-proof is. Dit zorgt er voor dat de tokens van Vertcoin door iedereen op het netwerk gemined kunnen worden zonder dat er daarvoor een investering in gespecialiseerde en vaak zeer dure hardware is vereist. Dit zorgt er voor dat het ook voor elke gebruiker op het Vertcoin netwerk mogelijk is om wat extra financieel voordeel te behalen.

Toegankelijke mining voor elke gebruiker

Op het ogenblik dat jij aan de slag wil gaan met het minen van Bitcoin of Litecoin dien je er rekening mee te houden dat er een complete mining rig is vereist. De apparatuur die wordt ingezet dient namelijk in staat te zijn om de meest complexe rekensommen op te lossen. Dit zorgt er voor dat de bedrijven of collectieven die over de meeste financiële middelen beschikken het grootste voordeel uit mining kunnen halen. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, ware het niet dat dit uiteraard integraal ingaat tegen het oorspronkelijke principe van cryptocurrencies. Deze zijn immers net gelanceerd om het gecentraliseerde aspect van de financiële wereld een halt toe te roepen. Dat heeft Vertcoin goed begrepen waardoor het meteen de nodige preventieve voorzorgsmaatregelen heeft ingebouwd.

Bitvavo crypto

In bovenstaande situatie is het eigenlijk uitsluitend nog mogelijk (of interessant) voor grote instanties om er voor te kiezen om Bitcoin, Litecoin, etc. te minen. De gewone gebruiker van het netwerk heeft deze mogelijkheid al lang niet meer en dat is voor velen toch wel een behoorlijke doorn in het oog. Het feit dat mining van deze cryptocurrencies voor de gewone man niet meer mogelijk is, is het gevolg van het feit dat er daarvoor gebruik wordt gemaakt van zogenaamde ASIC-miners. Deze miners beschikken over een enorme rekenkracht, maar zijn ook ongelofelijk duur in aankoop. Om er voor te zorgen dat deze vorm van centralisatie bij Vertcoin niet kan ontstaan heeft het project er voor gekozen om de blokken niet mineable te maken voor ASIC’s. Het enige wat je dan ook nodig hebt om de VTC-token te minen is een computer. Dit maakt Vertcoin voor de gewone gebruiker een flink stuk toegankelijker.

Is het uitsluiten van ASIC’s een goede zaak of niet?

In de basis kan er eigenlijk alleen maar worden gesteld dat het een uitstekende zaak is dat Vertcoin er voor heeft gekozen om de strijd aan te gaan met ASIC-miners. Echter kan hier ook een bepaald gevaar in schuilen. De enorme rekenkracht die deze toestellen aan de dag weten te leggen zorgt er namelijk voor dat ze er moeiteloos in slagen om mee de stabiliteit en veiligheid van een netwerk te waarborgen. Op het ogenblik dat dit komt weg te vallen zal de community er zelf voor verantwoordelijk worden. Vertcoin zal dus niet alleen tegenwoordig, maar ook in de toekomst over een zeer actieve community moeten beschikken wil ze haar netwerk op een degelijke manier in stand kunnen houden.

Jouw VTC-tokens veilig opslaan

Belangrijk om rekening mee te houden bij het uitvoeren van een investering in Vertcoin is natuurlijk de wallet waar je gebruik van gaat maken voor het opslaan van je tokens. Op dit vlak zijn er op de markt verschillende interessante mogelijkheden terug te vinden, namelijk:

  • De Vertcoin Core Wallet;
  • De Electrum Vertcoin Wallet;
  • De Vertcoin Paper Wallet;
  • De multicurrency Coinomi wallet;

Ook een interessant punt om rekening mee te houden heeft betrekking tot het feit dat VTC-tokens opgeslagen kunnen worden op een hardware wallet. Rees vrij snel heeft zowel Ledger als Trezor er dan ook voor gekozen om de VTC-token te ondersteunen. Ben jij dus met andere woorden iemand die niet meteen gaat handelen met VTC-tokens, maar die er wel in heeft geïnvesteerd voor de lange(re) termijn? In dat geval is het altijd een interessante keuze om je holdings op te slaan op bijvoorbeeld de Trezor T of de Ledger Nano X hardware wallet.

Conclusie; nauwelijks centralisatie mogelijk

In de basis is het natuurlijk een zeer nobele gedachte van Vertcoin om de strijd aan te gaan met de krachtige ASIC-miners die er op de markt zijn terug te vinden. Op deze manier slaagt men er namelijk in om elke vorm van centralisatie nog voordat ze kan ontstaan de kop in te drukken. Dit gezegd zijnde brengt deze keuze ook een aantal potentiële risico’s met zich mee. Het is namelijk zo dat ASIC-miners uitstekend in staat zijn om de stabiliteit en veiligheid van een netwerk mee te helpen realiseren. Daarnaast zijn heel wat experts het er over eens dat ze ook een bepaalde bijdrage kunnen leveren aan de groei die een op blockchain gebaseerd project weet neer te zetten. Of deze keuze voor Vertcoin dus met andere woorden wel zo goed zal weten uit te pakken als gedacht is nog maar zeer de vraag. Dit is echter iets wat de (nabije) toekomst uiteraard zonder probleem duidelijk zal weten te maken.

No coins selected