XTZ Koers

De cryptocurrency token van Tezos is de XTZ. De XTZ cryptocurrency speelt een belangrijke rol bij het onderhouden en exploiteren van het Tezos-netwerk en kan worden gebruikt voor het vasthouden, uitgeven, verzenden of stemmen. Tezos beloont deelnemers met XTZ op basis van het aantal tokens dat zij maken. Op deze manier verdienen veel handelaren geld via het Tezos platform.

Kennismaking met Tezos

Tezos is een zeer bekende cryptocurrency welke veel wordt verhandeld op de cryptomarkt. Hierdoor hebben zowel beginnende als ervaren handelaren vaak veel interesse in de prijs van Tezos. Maar was is Tezos eigenlijk? Tezos staat bekend als een zelf-wijzigend gedecentraliseerd platform waarmee dApps gebouwd kunnen worden. Het is vergelijkbaar met Ethereum op een manier dat beide blockchains dApps ondersteunen die zijn gebouwd met behulp van slimme contracten. Echter, er is ook een verschil tussen Tezos en Ethereum. Het meest opvallende verschil is de on-chain governance van het netwerk van Tezos. Hiermee kunnen houders van XTZ (de token van Tezos) stemmen over de toekomstige richting van het netwerk.

Bitvavo crypto

De stemfunctie van Tezos is ontworpen om de splitsing van de gemeenschap te voorkomen. Splitsingen resulteren vaak in harde vorken of de afschrijving van een cryptocurrency. Het zelf-wijzigende karakter van het protocol van Tezos betekent dat de blockchain veel gemakkelijker te upgraden is en altijd open staat voor het toevoegen van de nieuwste innovaties aan zijn netwerk.

‍Tezos

Tezos is opgericht door een duo dat bestaat uit een man en een vrouw. De namen van de oprichters van Tezos zijn Arthur Breitman en Kathleen Breitman. Het project begon als een idee en droom van Arthur Breitman. Arthur en Kathleen besloten hun krachten te bundelen en samen te werken vanuit het kantoor in San Francisco, waar de Tezos zijn oorsprong vond.

Op de website van Tezos staan een aantal eigenschappen van het platform genoemd. Zo staat er: ‘’in Tezos kunnen alle belanghebbenden deelnemen aan het besturen van het protocol.’’ Echter, wat betekent dit in de praktijk? Hoewel het een uiterst interessant concept is draait Tezos nog steeds een beetje als een experiment. Het on-chain bestuur werkt op dezelfde manier als een standaard democratisch proces. Een ontwikkelaar stelt een wijziging van het protocol voor die de blockchain op de één of andere manier zou moeten verbeteren. Terwijl het voorstel ingediend wordt voegt de ontwikkelaar ook een factuur bij. Vervolgens mag iedereen die in het bezit is van XTZ stemmen over het voorstel van de ontwikkelaar. Als de wijziging door de stemming wordt verkozen dan wordt deze geïmplementeerd in het testnetwerk. Zodra de voorgestelde verandering is getest, gecontroleerd en doet wat het zal moeten doen vindt er nog een stemming plaats. Dit keer beslissen alle XTZ-houders of de wijziging naar het hoofdnet wordt getransporteerd.

Bitvavo crypto

Er zitten twee grote voordelen verbonden aan deze manier van werken van Tezos. Het eerste voordeel is dat de prikkelstructuur ervoor zorgt dat ontwikkelaars nieuwe ideeën blijven voorstellen. Daarnaast verbetert deze manier van werken het protocol en het democratische stemsysteem dat elke stakeholder een stem geeft. Ook voorkomt het netwerkcentralisatie op de cryptomarkt.

De toepassing van Tezos in de praktijk

De stemfunctie van Tezos is voor vele gebruikers de doorslaggevende reden dat zij gebruik maken van deze cryptocurrency. De Tezos-blockchain kan ook interessant zijn voor ontwikkelaars die gedecentraliseerde applicaties willen lanceren. Tot op heden zijn er verschillende projecten op het platform gebouwd. Een voorbeeld hiervan is tzBTC. Dit is een gedecentraliseerde financieringsapplicatie welke gericht is op het tokeniseren van de Bitcoin. Een ander voorbeeld is Tezsure welke een gedecentraliseerde verzekeringsmarktplaats vormt.

Beleggers kunnen ook de token van Tezos, de XTZ, kopen en toe voegen aan hun wallet als zij geloven dat de markt op een dag de voorkeur zal geven aan stakings-blockchains waar deelnemers gemakkelijker cryptocurrencies kunnen verdienen.

Veilig aankopen van Tezos

Er zijn een aantal manieren om XTZ te kopen. Velen vinden echter dat het kopen van XTZ het gemakkelijkst is via een vertrouwde wereldwijde uitwisseling zoals bijvoorbeeld Kraken. Ook zijn er andere brokers en crypto-exchanges waar jij terecht kunt om Tezos te kopen. Bij het kopen van cryptocurrency is het vaak zaak om van tevoren goed te controleren of de handelaar waar jij jouw munten koopt wel veilig is. Immers, bij je aankoop moet jij vaak persoonlijke gegevens achterlaten om een account te starten en een wallet te openen. Doe dus altijd grondig onderzoek naar jouw handelaar voordat jij begint Tezos te kopen.

Hoe veilig jouw Tezos opslaan?

Tezos kan worden opgeslagen in een portemonnee. Je kunt de munten op verschillende manieren opslaan. Over het algemeen bestaat een portemonnee uit de private en publieke sleutel. De openbare sleutel wordt gebruikt om Tezos te ontvangen. De privésleutel wordt gebruikt om toegang te krijgen tot uw Tezos-portemonnee om elke transactie te verzenden. Houd er rekening mee dat wie in het bezit is van de privésleutel de eigenaar is van de Tez die in de portemonnee zijn opgeslagen.

Momenteel zijn er nog geen officiële wallets van de Tezos Foundation waarin jij jouw munten kunt opslaan. Wel zijn er andere hardware en software wallets die jij kunt gebruiken om jouw cryptomunten op te slaan. Wanneer jij XTZ koopt is het belangrijk dat jij goed na gaat of de gekozen wallet veilig is.

Conclusie

Tezos is een blockchain welke graag innovatie wil stimuleren en de splitsing van zijn blockchain wil voorkomen door middel van slimme contracten en een stemrecht voor iedereen die deel uitmaakt van de Tezos gemeenschap. Dit betekent dat gedecentraliseerde consensus niet wordt voltooid door een management- of ontwikkelingsteam. In plaats daarvan kan elke belanghebbende die eigenaar is van XTZ wijzigingen in zijn eigen protocol goedkeuren of afkeuren. Op deze manier kun jij zo betrokken raken bij de ontwikkeling van het platform als dat jij zal willen.

In 2014 begon Tezos ooit met een kleine zelf-wijzigende blockchain. Velen waren sceptisch over de plannen van Tezos. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot één van de bekendste op de cryptomarkt. We zijn ontzettend benieuwd naar wat Tezos in de toekomst nog meer gaat ontwikkelen en of de prijzen van de XTZ zullen blijven stijgen

No coins selected