ZEC koers

Zcash weet zich te onderscheiden ten opzichte van andere cryptocurrencies die op de markt zijn terug te vinden door de aanwezigheid van de zogenaamde zero-knowledge cryptografie. Door gebruik te maken van deze cryptografie is het in de praktijk dan ook perfect mogelijk om de privacy van gebruikers te kunnen waarborgen. Daar waar het merendeel van de cryptocurrencies op de markt zich dus hoofdzakelijk kenmerken door het realiseren van inzichtelijke transacties geldt dat niet voor Zcash. In de praktijk is het dan ook zo dat er bij Zcash transacties nooit wordt aangegeven wat de afkomst is van de transactie, over welke bestemming ze beschikt en wat de waarde precies is.

Kennismaking met Zcash

Zcash werd op de markt gelanceerd op 28 oktober van het jaar 2016. Dit was echter niet de datum waarop er voor het eerst sprake was van Zcash, in tegendeel. Reeds voor de lancering van de coin was ze er namelijk in geslaagd om een groot aantal investeerders aan te trekken. Het rond krijgen van de financiering voor het project had dan ook relatief weinig voeten in de aarde. De eerste investeerders die hadden besloten om te participeren in het project deden daarvoor een gezamenlijke investering met een waarde van 3 miljoen euro. In ruil voor hun investering ontvingen ze niet alleen een bepaalde hoeveelheid aan Zcash, daarnaast kregen ze ook een bepaald belang in de organisatie toegekend.

Bitvavo crypto

Unieke zk-SNARKs technologie

De Zcash blockchain beschikt over een reeks van unieke kenmerken. In de basis vormt ze natuurlijk gewoon een decentraal netwerk waarbij transacties onomkeerbaar uitgevoerd kunnen worden. Het is ook bij Zcash altijd duidelijk dat er een bepaalde transactie op een zeker tijdstip heeft plaatsgevonden. Waar Zcash zich dan precies in weet te onderscheiden is het feit dat de inhoud van een transactie niet zomaar openbaar wordt gemaakt. Het is dus met andere woorden weliswaar duidelijk dat er een transactie is geweest, maar wie deze heeft uitgevoerd, wie de bestemmeling was en over welke waarde de transactie beschikte wordt niet kenbaar gemaakt.

Bovenstaande kan worden gerealiseerd doordat Zcash gebruik maakt van de zogenaamde ‘zk-SNARKs technologie’. Het gaat hierbij voluit om ‘zero-knowledge Succinct Non-interactive ARgument of Knowledge’. Het betreft hier een unieke technologie die aantoont dat een bepaalde toegezegde transactie ook daadwerkelijk is uitgevoerd, maar dan wel zonder dat de inhoud van de transactie kenbaar wordt gemaakt. Zo wordt er enerzijds toch voldoende zekerheid geboden aan de partijen die betrokken zijn bij de transactie terwijl privacy gevoelige (financiële) informatie op uitstekende wijze kan worden afgeschermd. Zo slaat men twee vliegen in één klap.

Hoe werkt zk-SNARKs in de praktijk?

Bovenstaande klinkt natuurlijk allemaal best interessant, maar hoe werkt zk-SNARKS nu precies in de praktijk? Op het ogenblik dat er gewone transacties worden uitgevoerd op de blockchain zal je kunnen vaststellen dat het merendeel van de data voor iedereen zichtbaar is. Het gaat hierbij niet alleen om de zender en de ontvanger, maar ook om de waarde die gepaard ging met de transactie. Op het ogenblik dat er gebruik wordt gemaakt van dit Zero-Knowledge protocol wordt dat net even anders. In dit geval zullen beide partijen (dus zowel de verzender als de ontvanger) weten dat er een transactie is uitgevoerd, maar dan wel zonder dat de inhoud daarvan openbaar wordt gemaakt.

Bitvavo crypto

Op het ogenblik dat er een transactie wordt uitgevoerd op de blockchain spreekt het voor zich dat er verschillende soorten van data gecontroleerd dienen te worden. Om dit anoniem voor mekaar te krijgen dienen er tal van verschillende (complexe) berekeningen te worden uitgevoerd om na te gaan of iets waarheid is of niet. Het zk-SNARK protocol zorgt voor een verkleining van de hoeveelheid aan data welke moet worden getest waardoor ook de moeilijkheidsgraad voor de computers die in moeten staan voor de validatie afneemt. Ondanks het feit dat Zcash het eerste project was die hier in de praktijk gebruik van maakte heeft inmiddels Ethereum deze techniek overgenomen.

De Zcash Foundation

In eerste instantie is er natuurlijk de Zcash Company, het bedrijf dat de cryptocurrency op de markt heeft gelanceerd. Naast de Company bestaat er echter ook een speciale Zcash Foundation. Het betreft hier een stichting welke specifiek in het leven is geroepen om de evolutie van de cryptomunt te begeleiden. De stichting werd gelanceerd in maart 2017 en werkt aan verschillende projecten. Eén van de projecten waar ze actief een rol in heeft gespeeld had betrekking tot de ondersteuning van Ethereum. Zo moest het mogelijk worden gemaakt om door gebruik te maken van Zcash anonieme transacties uit te kunnen voeren over de blockchain van Ethereum.

Veilig jouw ZEC-tokens opslaan

Ga je investeren in de ZEC-token van Zcash? Dan spreekt het voor zich dat je gebruik zal willen maken van een veilige wallet voor wat het opslaan van jouw holdings betreft. Specifiek voor Zcash geldt dat er op de markt tal van verschillende wallets zijn verschenen die dit mogelijk maken. Het merendeel van deze wallets zijn ook zogenaamde ‘multicurrency exemplaren’. Dit betekent dat je er niet alleen maar je ZEC-tokens in kan opslaan, maar ook heel wat andere cryptocurrencies waarin je hebt geïnvesteerd. Zo hoef je geen gebruik te maken van tal van verschillende stukken software of mobiele applicaties. Enkele voorbeelden van wallets voor het opslaan van jouw ZEC-tokens zijn onder meer:

  • De Guarda multicurrency wallet;
  • De Cryptonator (online) wallet;
  • De mobiele Jaxx wallet;
  • De Coinomi wallet;

Wil je liever geen gebruikmaken van een software wallet en ben je iemand die heeft geïnvesteerd of gaat investeren in Zcash voor de lange(re) termijn? In dat geval is het ook interessant om even in de richting van hardware wallets te kijken. Zowel de Ledger Nano S als de Ledger Nano X als de Trezor One en Trezor T bieden allemaal ondersteuning voor Zcash!

Conclusie; een interessante privacy coin om naar te kijken

Zcash doet heel veel dingen goed. Het gebruik van onder meer de zk-SNARKS techniek zorgt er niet alleen voor dat transacties op de Zcash blockchain volledig anoniem kunnen worden uitgevoerd, daarnaast kunnen ze ook nog eens bijzonder snel worden afgehandeld en verwerkt. Dit gezegd zijnde is het natuurlijk wel zo dat Zcash de strijd aan moet gaan met andere gevestigde privacy coins. Hier gaat een niet onaanzienlijke uitdaging in schuil, maar wanneer Zcash er in slaagt om zich op constructieve wijze verder te ontwikkelen is de kans meer dan bestaande dat ze ook naar de toekomst toe over een vaste plaats binnen de cryptomarkt zal beschikken.

No coins selected