XZC koers

Zcoin is een cryptocurrency welke is gebaseerd op het Zerocoin protocol. Dit protocol staat er om bekend gebruik te maken van RSA cryptografie. Bij veel mensen die over een zekere technische kennis beschikken zal deze naam ongetwijfeld bekend in de oren klinken. het betreft hier namelijk een technologie welke absoluut niet nieuw is, in tegendeel. Oorspronkelijk werd ze dan ook gelanceerd in het jaar 1977. Ze wordt in de praktijk ingezet voor het realiseren van bijvoorbeeld internet encryptie. Er bestaan tal van verschillende protocollen op de markt welke eveneens gebruikmaken van deze technologie. Het gaat hierbij niet alleen om HTTPS en SSH, maar ook om bijvoorbeeld PGB voor e-mail.

Het ontstaan van Zcoin

Het Zerocoin protocol werd ontwikkeld in het jaar 2013. De ontwikkeling van het protocol is gebeurd door… Bitcoin! Ze had als specifiek doel om anonieme transacties mogelijk te maken op de blockchain en dus het netwerk van Bitcoin. Ondanks het feit dat dit voorstel door een niet onaanzienlijk deel van de community werd gesteund kon er toch geen consensus worden bereikt. Het gevolg daarvan is dat het protocol in de praktijk nooit voor Bitcoin is doorgevoerd. Wel werd er voor gekozen om Zcoin te ontwikkelen als een zogenaamde altcoin. In de basis is Zcoin dus hetzelfde als Bitcoin met als enige verschil dat het anonieme transacties mogelijk maakt. Op deze manier vormt Zcoin een concurrent voor andere cryptocurrencies zoals bijvoorbeeld Monero en Zcash.

Bitvavo crypto

De unieke eigenschap van Zcoin

In de basis kan er dus perfect worden gesteld dat Zcoin in de basis zeer grote gelijkenissen vertoont met Bitcoin. Betekent dit dan ook meteen dat Zcoin over geen unieke features beschikt die haar echt onderscheiden op de cryptomarkt? Absoluut niet! Er is namelijk één opvallend en tevens ook zeer belangrijk verschil tussen Zcoin en de andere cryptocurrencies die op de markt zijn terug te vinden. Zcoin zorgt er namelijk voor dat er voor elke transactie een unieke munt wordt geproduceerd. Dit betekent dat de gebruiker altijd kan rekenen op een cleane munt die niet over een bepaalde transactiegeschiedenis beschikt. Dit lijkt in eerste instantie wellicht een beetje overbodig, maar dat is het niet, in tegendeel. Het is namelijk deze werkwijze die Zcoin onderscheidt van de andere cryptocurrencies op de markt.

Bovenstaande zorgt er voor dat je perfect een transactie kan uitvoeren op de Zcoin blockchain, maar dat is natuurlijk niet alles. Daarnaast zorgt het unieke principe van Zcoin er namelijk voor dat elke transactie per definitie volledig anoniem kan worden uitgevoerd. Dit betekent dat de coins ontraceerbaar zijn. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat de eigenaar van de tokens steeds over de mogelijkheid beschikt om aan te tonen dat hij over een bepaalde hoeveelheid aan Zcoin beschikt. Dit zonder dat er daarvoor een concreet bewijs van eigendom dient te worden afgeleverd. Dit betekent dat de eigenaar dus niet hoeft aan te tonen hoe de virtuele munten zijn bemachtigd.

Hoe veilig jouw XZC-tokens opslaan?

Geloof jij in het potentieel van Zcoin en haar XZC-token? In dat geval zal je voordat je over gaat tot het aanschaffen van deze tokens op zoek moeten gaan naar een geschikte wallet om ze in op te slaan. Uiteraard zou je er voor kunnen kiezen om de tokens gewoon te laten staan bij de exchange waarbij je ze hebt aangekocht, maar dit brengt in de praktijk enkele zeer aanzienlijke risico’s met zich mee. Wil je deze risico’s preventief kunnen voorkomen? In dat geval is het interessanter om één van de onderstaande Zcoin wallets te gebruiken:

Bitvavo crypto
  • De officiële Zcoin GUI Wallet voor desktops;
  • Mobiele wallets voor Zcoin zoals Coinomi & Edge (Android & iOS);
  • Een browser of online wallet zoals de Electrum Light Wallet;

Alle hierboven aangegeven Zcoin wallets zouden in principe uitstekend gebruikt kunnen worden. Op het ogenblik dat je er voor kiest om gebruik te gaan maken van de online wallet dien je wel rekening te houden met een potentiële blootstelling aan hackers. Daarnaast is het altijd van belang om een desktop of mobiele wallet te installeren op een ‘clean’ systeem. Dit betekent dat het systeem uiteraard niet geïnfecteerd mag zijn met spyware of virussen. Hou je hier rekening mee? Dan kan je jouw Zcoin holding pas echt op een veilige wijze opslaan!

Je XZC-tokens opslaan op een hardware wallet

Op het ogenblik dat je van plan bent om een investering te doen in Zcoin voor de langere termijn kan het ook altijd een aanrader zijn om te kijken in de richting van een hardware wallet die ondersteuning biedt voor Zcoin. Op dit vlak hebben we goed nieuws voor jou. Niet alleen de hardware wallets van Ledger, namelijk de Ledger Nano S en de Ledger Nano X, maar ook de exemplaren van Trezor (de Trezor One & Trezor T) bieden ondersteuning voor Zcoin. Je kan er jouw XZC-tokens dan ook altijd zonder probleem op kwijt, ongeacht voor welke periode je precies van plan bent om te investeren in deze privacy coin.

Conclusie; een privacy coin met een lange historie

Zcoin is misschien wel één van de moeilijkste altcoins op de markt om te doorgronden. Dit heeft voor een groot deel te maken met de basis die ze deelt met de nummer één cryptocurrency Bitcoin. Toch is het belangrijk dat potentiële investeerders zich hier niet blind op staren. In de praktijk moet Zcoin het namelijk zien te redden zonder de support van Bitcoin. Slaagt ze daar in? Dan moet ze zich weten te onderscheiden ten opzichte van andere privacy coins zoals bijvoorbeeld Monero, Verge en Zcash.

Zcoin is zeker een beloftevol project en net het feit dat ze haar basis deelt met Bitcoin kan zorgen voor een bepaald gevoel van vertrouwen onder zowel de huidige community evenals toekomstige investeerders. Daarnaast wordt er door het team van Zcoin ook ongelofelijk hard aan de weg getimmerd. Zo zijn er bijvoorbeeld de zogenaamde “Znodes” die moeten zorgen voor nog meer decentralisatie en anonimiteit. De concurrentie met de andere gevestigde privacy coins is er één die behoorlijk pittig is, maar Zcoin heeft zeker het potentieel om zich een vaste plaats binnen de cryptomarkt toe te eigenen.

No coins selected