Wacht niet tot het te laat is: Cryptocurrencies kopen en meedoen met geld verdienen!

Leestijd: 3 minuten

Het zijn interessante weken geweest voor Ethereum (ETH). Na op 20 februari een all-time high van USD 2.043 te hebben bereikt, is het overtroffen door een paar concurrerende platforms en cryptoassets genaamd Binance Smart Chain (en BNB) en Cardano (en ADA). Hoewel noch BNB noch ADA momenteel een marktkapitalisatie hebben van meer dan 20% van de ETH’s, zijn ze beide proportioneel sterker gestegen op de korte termijn. Op het moment van schrijven heeft BNB zijn prijs in de afgelopen 30 dagen met ongeveer 95% verhoogd en ADA met 39%, terwijl ETH in dezelfde periode onveranderd is.

Bitvavo crypto

Beide kleinere altcoins (BNB en ADA) presteren ook beter dan ETH in de afgelopen 12 maanden, waardoor er vragen worden gesteld zoals waarom ze Ethereum precies op de hielen beginnen te zitten. Daarnaast wordt ook gevraagd of ze een echte bedreiging vormen voor de dominantie van ETH als het slimme contractplatform de voorkeur heeft. Een aantal slimme Ethereum-ontwikkelaars hebben hierop twee korte antwoorden gegeven. Zij zeiden dat de altcoins ETH op de hielen zitten vanwege hoge gaskosten. Daarnaast pleiten zij ook dat alle drie de ketens naast elkaar zullen bestaan en dat geen van de drie ketens dominant zal zijn over de ander.

Hoge kosten

Hoge Ethereum-transactiekosten zijn de belangrijkste reden waarom Binance Smart Chain en Cardano het de laatste tijd goed hebben gedaan. Maar dergelijke kosten zijn ook gebruikt om een verhaal te construeren dat Ethereum problemen heeft en niet kan schalen, volgens Ethereum-ontwikkelaar Ryan Berckmans. Hij sprak:

“Naar mijn mening, hoewel BSC waarschijnlijk al enige tijd in de maak is, probeert Binance in termen van lanceringshype te profiteren van wat de gemeenschap en de markt lijken te zien als de periode van zwakte van Ethereum.”

Bitvavo crypto

Volgens Berckmans is de boodschap van BSC: “Ethereum is geweldig, maar het is niet geschaald. We kunnen helpen.” Wat Cardano betreft, de redenen voor de recente stijging kunnen meer te wijten zijn aan speculanten en handelaren dan aan zijn team dat het adverteert als een goedkoop, schaalbaar alternatief voor Ethereum.

De verschillende opties

De echte vraag is echter of Binance Smart Chain en Cardano hun respectieve stijgingen kunnen voortzetten en zich stevig kunnen vestigen als echte rivalen van Ethereum. Ethereum-ontwikkelaars van hun kant zijn op geen enkele manier overtuigd.

Voor Botsford is het geen rivaliteit, simpelweg omdat Binance’s controle over de Binance Smart Chain BSC veel centraler maakt dan Ethereum. “Het is alsof je zegt dat Coinbase Uniswap gaat vermoorden. Ze bieden fundamenteel verschillende opties. Ik denk dat BSC nog lang sterk zal leven, want voor eenvoudige DeFi-acties en mensen die niet bang zijn voor Chinese censuur, is het een goedkopere, snellere manier om basisruil en opbrengst te doen. Maar de omvang van de ETH-gemeenschap is op dit moment te groot om te falen” sprak Botsford.

Berckmans is het grotendeels eens met Botsford en sprak: “BSC is een vork van Ethereum die direct compatibel is met elke soliditeitsapp en wordt gesteund door een van de rijkste en meest technische crypto-ecosystemen die er zijn (Binance), wat financiering voor projecten betekent en een verwachting van co-marketing”. Maar wat betreft het daadwerkelijk overtreffen van Ethereum op de eigen voorwaarden van laatstgenoemde, verwacht Berckmans niet dat beide ketens een echte rivaal zullen zijn.

Berckmans en Botsford hebben nog minder positieve dingen te zeggen over Cardano. Cardano is bezig met de overgang naar het “Goguen-tijdperk”, waardoor het slimme contracten kan implementeren. Berckmans sprak: “Cardano heeft geen functies of partners waarop een geloofwaardige zaak kan worden gebouwd om een Ethereum ‘killer’ of zelfs serieuze concurrent te zijn. Voor mijn weten zit er een goedbedoeld en getalenteerd ontwikkelingsteam achter Cardano. Toch beweegt Cardano te langzaam en heeft hij geen grip.”

Neemt de dreiging voor ETH af?

Op lange termijn zal de dreiging van Cardano of Binance alleen maar moeten afnemen voor de ETH-gemeenschap. “Als Ethereum-transacties hetzelfde kosten als een BSC-transactie, waarom zou je dan de voorkeur geven aan het gecentraliseerde alternatief met een kleinere community? Ik heb ETH DeFi-projecten nog niet zien verhuizen naar BSC, dus ik zie dit niet als een bedreiging”, aldus Dawson Botsford.

Afgezien van deze zelfverzekerde opmerkingen suggereerde Ryan Berckmans dat “alle drie de platforms op de lange termijn naast elkaar zullen bestaan”. Hij voorziet ook andere ETH-concurrenten (geen namen gegeven) die zullen verschijnen en die mogelijk Cardano of de Binance Smart Chain in kunnen halen.

© 2021 - Crypto.nl | Privacy disclaimer | Contact

No coins selected