• 4.5 - Waardering

Bitfinex review

Eén van ’s werelds bekendste cryptocurrency exchanges is ongetwijfeld ‘Bitfinex’. Sterker nog, deze exchange mocht zich in het jaar 2016 de grootste Bitcoin exchange ter wereld noemen. Ze was op dat moment dan ook niet voor niets goed voor een aandeel van 10 procent in het volledige, wereldwijde handelsvolume voor Bitcoin. Niet alleen het mooie aanbod met cryptocurrencies, maar ook de lage handelskosten lagen ongetwijfeld voor een groot deel aan de basis van deze populariteit. De sterk toegenomen concurrentie heeft het aandeel van Bitfinex tegenwoordig iets verlaagd, maar toch blijft het een zeer belangrijke exchange.

Aanbod

Klantenservice

Pros
  • Margin tranding beschikbaar voor de ervaren traders
  • Exchange met een van de hoogste handelsvolumes
Cons
  • Extreem lange verificatie procedure

Welke cryptocurrencies verhandelen bij Bitfinex?

In eerste instantie is het natuurlijk vooral belangrijk om te kijken naar de cryptocurrencies die precies worden ondersteund door Bitfinex. Op dit vlak kan je niet alleen rekenen op de mogelijkheid om Bitcoin en Litecoin te verhandelen, wat bovendien ook te denken van Ethereum evenals Ethereum Classic? Andere coins die door Bitfinex worden ondersteund zijn met name Monero, ZCash, Ripple (XRP), IOTA, EOS en het Chinese NEO. Investeren in deze cryptocurrencies is bij Bitfinex eveneens mogelijk door gebruik te maken van Amerikaanse dollars. Op deze manier is er bij Bitfinex dus eveneens sprake van een link met fiat-geld. Het is op moment van schrijven wel niet mogelijk om euro’s te storten bij deze exchange.

Bitvavo crypto

Gratis demo volgen bij Bitfinex

Elke dag opnieuw stappen heel wat nieuwe mensen in cryptocurrencies. Bitfinex wil zich graag profileren als zijnde een toegankelijke en interessante exchange voor iedereen die iets met crypto wil doen. Omwille van deze reden heeft ze er dan ook voor gekozen om een gratis demo in het leven te roepen. Met behulp van deze demo is het voor nieuwe investeerders mogelijk om te ontdekken hoe handelen in cryptocurrencies precies gebeurt in de praktijk. Het is een zeer interessante demo die volgens ons een niet onbelangrijke meerwaarde met zich meebrengt voor beginnende cryptocurrency investeerders.

Verificatie bij Bitfinex

Het staat als een paal boven water dat er heel wat verschillende goede redenen zijn aan te halen om er voor te kiezen om een account aan te maken bij de cryptocurrency exchange Bitfinex. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat er op het internet ook enkele nadelen worden aangehaald. Misschien wel één van de belangrijkste nadelen heeft betrekking tot de echt wel langdurige verificatie waar je rekening mee moet houden. Op het ogenblik dat je graag over een geverifieerd account wenst te beschikken bij Bitfinex dien je er rekening mee te houden dat dit zomaar even tussen de 6 en 8 weken in beslag kan nemen.

Dit gezegd zijnde is het wel zo dat je in principe niet noodzakelijkerwijs over een geverifieerd account moet beschikken bij Bitfinex. Dit al helemaal niet voor Europese traders die bijvoorbeeld helemaal niet van plan zijn om fiat-stortingen met Amerikaanse dollars te doen. Je moet er wel rekening mee houden dat ook stortingen met behulp van stable coins zoals bijvoorbeeld Tether USD, Tether EUR, USDC, True USD, Paxos en Gemini USD eveneens uitsluitend zijn voorbehouden voor geverifieerde accounts. Bovendien kunnen geverifieerde gebruikers eveneens rekenen op een beperkter aantal vereiste confirmaties wanneer ze cryptocurrencies storten.

Bitvavo crypto

Margin trading mogelijkheden bij Bitfinex

Een belangrijke eigenschap en troef waar je als gebruiker van het Bitfinex platform op kan rekenen heeft betrekking tot de mogelijkheid om aan ‘margin trading’ te doen. Er worden wat dit betreft mogelijkheden aangeboden tot een 3,3x leverage. Het feit dat Bitfinex deze vorm van handelen aanbiedt is natuurlijk interessant, maar ongelofelijk risicovol. Maring trading behoort tot één van de meest risicovolle manieren om te beleggen. Dit gecombineerd met het volatiele aspect waar cryptocurrencies over beschikken zorgt er voor dat het risico op volledig verlies van de geïnvesteerde gelden meer dan aanzienlijk te noemen is. Omwille van deze reden is dit een manier van handelen in cryptocurrencies welke uitsluitend is voorbehouden voor de meer ervaren traders die een extra risico niet uit de weg gaan.

Welke kosten brengt Bitfinex in rekening?

Het spreekt voor zich dat Bitfinex ook op een bepaalde manier winst moet zien te maken. De kostprijs die door Bitfinex in rekening wordt gebracht wordt steeds bepaald aan de hand van twee verschillende factoren. Het gaat hierbij om:

  • Het handelsvolume van de voorbije 30 dagen;
  • De zogenaamde maker / taker-status;

Vooral het tweede punt zal bij veel mensen de wenkbrauwen doen fronzen. Toch valt deze niet zo moeilijk te verklaren. In eerste instantie zijn er bijvoorbeeld de zogenaamde ‘makers’. Deze staan er om bekend liquiditeit toe te voegen aan het orderboek op het ogenblik dat ze een order boven de tickerprijs plaatsen indien je verkoopt en onder de tickerprijs als je koopt. Door takers gebeurt in principe het tegenovergestelde. Zij vullen immers een order aan welke reeds in het orderboek is terug te vinden.

Bitfinex hanteert een makerfee welke varieert tussen de 0,0 & 0,1 procent. De takerfee ligt hoger en varieert tussen de 0,1 en 0,2 procent. De stortingen die je doet in cryptocurrency zijn bij Bitfinex volledig gratis. Dat geldt echter niet voor fiat-geld welke met behulp van een bankoverschrijving wordt ingebracht. Hiervoor wordt immers een standaard kostprijs aangerekend van 0,1 procent. De opnamekosten staan op hun beurt aangegeven in een lijst welke is gepubliceerd op de website van Bitfinex.

Hoe betrouwbaar is Bitfinex?

Bitfinex is een platform welke eigendom is van de onderneming ‘iFinex, Inc.’ Sinds haar lancering op de markt is Bitfinex uitgegroeid tot één van de grootste en dus ook belangrijkste handelsplatform in cryptocurrencies ter wereld. De exchange werd opgericht in het jaar 2012 en heeft haar hoofdkantoor in Hong Kong. Ze kwam negatief in het nieuws in het jaar 2016 toen een beveiligingslek er voor zorgde dat er voor 72 miljoen Amerikaanse dollar aan Bitcoin was gestolen. De exchange stelde echter alles in het werk om de gedupeerden te vergoeden en lanceerde daarom een eigen token genaamd de ‘BFX-token’. Elke token beschikte over een waarde van 1 dollar en werd toegekend aan iedereen die geld was verloren. Deze tokens werden vervolgens stelselmatig teruggekocht door de exchange, een proces welke in april 2017 werd afgerond. De uitstekende manier waarop Bitfinex deze toch wel erg vervelende kwestie heeft weten op te lossen heeft er in ieder geval voor gezorgd dat haar betrouwbaarheid en aanzien binnen de sector met recht en rede een boost heeft gekregen.

Conclusie; een belangrijke cryptocurrency exchange

Op vlak van volume is Bitfinex ongetwijfeld één van de belangrijkste exchanges op deze planeet. Het moet evenwel gezegd dat ze vooral erg populair is op de Aziatische markt. In Europa maken net wat minder mensen gebruik van dit platform. Dit neemt evenwel niet weg dat ze, onder meer door de aanwezigheid van margin trading een bepaalde meerwaarde kan bieden ten opzichte van andere cryptocurrency exchanges.

Naast bovenstaande heeft Bitfinex in het verleden bewezen ook in problematische omstandigheden een sluitende oplossing te kunnen aanbieden aan haar gebruikers. Het enige nadeel waar je dan ook echt rekening mee moet houden is terug te vinden in de extreem langzame verificatieprocedure die moet worden doorlopen. Dit gezegd zijnde is deze procedure niet verplicht waardoor je ook dit nadeel eigenlijk perfect kan ontwijken. Alles bij elkaar gezien maakt dit Bitfinex tot een cryptocurrency exchange die je absoluut kan overwegen.

© 2021 - Crypto.nl | Privacy disclaimer | Contact

No coins selected