• 5 - Waardering

Bitonic

Bitonic is het eerste Bitcoin bedrijf van Nederland – ook wel een Bitcoin wisselkantoor te noemen. Op dit platform kan je sinds 2012 snel en vertrouwd Bitcoins kopen en verkopen naar je eigen Bitcoinrekening. De Bitcoins worden gereserveerd en geleverd uit voorraad. Wanneer je Bitcoins koopt is dat altijd zonder verborgen kosten. Kopen en verkopen is altijd zonder koersrisico.

Bitcoins voorraad

Nederlands bedrijf

AFM goedkeuring

Goede geschiedenis

Pros
 • Makkelijke interface
 • Nederlandse klantenservice
 • Betalen met iDEAL
Cons
 • Enkel Bitcoins te kopen
 • Geen ruime telefonische openingstijden
 • Geen built-in wallets

Bitonic is opgericht door 3 middelbare schoolvrienden. De vrienden ontdekten dat de Bitcoin de wereld voorgoed zou kunnen veranderen in de financiën. In Nederland was er behoefte aan een gemakkelijke manier om Bitcoin te kopen. Bitonic heeft veel concurrentie gekregen, vooral van de Bitvavo Exchange.

Bitvavo crypto

 Het kantoor is begonnen in de woonkamer van één van de schoolvrienden, wat in april 2013 is verhuisd naar een kantoor. Bitonic hoort nog steeds tot de beste Bitcoin dienstverlening. Bitonic is de klassieke voorganger om Bitcoins met iDEAL voordelig te kopen. Mede hierdoor is Bitonic een aanrader. Sinds 2012 is Bitonic alleen maar gegroeid met als resultaat een team van toegewijde en getalenteerde mensen. Vanaf dat moment is Bitonic ook veel in de media geweest.

Wat zijn de vereisten om bij Bitonic Bitcoins te kopen?

Om bij Bitonic Bitcoins te kunnen kopen moet je een Bitcoin wallet installeren. Hierop kan je de aangekochte Bitcoins ontvangen. Wanneer je dat zelf niet graag wilt dan kan je beter voor bijvoorbeeld Bitvavo gaan handelen, omdat het hier niet nodig is een wallet aan te maken. Wanneer je al een Bitcoin wallet hebt kan je met iDEAL bij Bitonic Bitcoins kopen. Vervolgens kun je gemakkelijk aan de slag en dan worden ze naar je eigen Bitcoin wallet gestuurd.

Een stukje achtergrondinformatie

Bitonic is bekend geworden als Bitcoin-consultancy. Bitonic heeft seminars en trainings gegeven aan verschillende instanties zoals het OM, politie, banken, advocatenkantoren en meer. Ze kunnen aan derden helder uitleggen hoe het met de Bitcoin zit. Bitonic staat dan ook voor Bitcoin Expertise.

Bitvavo crypto

Bitcoin kopen met Bitonic

Als je een account hebt aangemaakt via de homepage van Bitonic is het kopen van Bitcoin eigenlijk heel makkelijk. Ondanks het proces duidelijk wordt beschreven op de website van Bitonic, begeleiden we je toch even door de verschillende stappen heen.

Kies voor het aantal aan te kopen Bitcoins, of voor het bedrag in euro’s waarmee je in Bitcoin wilt investeren. Indien je voor dit laatste kiest wordt de waarde in Bitcoin automatisch berekend en weergegeven. Selecteer jouw betaalmethode (iDEAL, Mybank of Bancontact) en voer het adres in waar de Bitcoins naar verstuurd moeten worden. Vervolg de verificatiestappen en jouw Bitcoins zijn aangeschaft.

Is jouw order groter dan €50? Dan staat er automatisch een verificatie voor ingesteld. Deze verificatie bestaat uit de controle van jouw mobiele nummer per SMS, en de controle van jouw bankrekeningnummer. Bij de registratie heb je al jouw mobiele nummer ingevoerd, dus de SMS ontvang je automatisch. Ook dien je een bedrag van €0,01 over te maken naar Bitonic, zodat zij jouw rekeningnummer kunnen verifiëren.

Omdat het op Bitonic alleen maar mogelijk is om Bitcoins aan te schaffen, en geen andere crypto’s zoals op andere exchanges, is het gebruiksgemak enorm hoog. Wel is er op het moment van schrijven een minimale inleg van €200, omdat de aanwas van het aantal nieuwe klanten anders niet bij te benen is voor Bitonic.

Ik wil Bitcoins verkopen, hoe werkt dat?

Wanneer je Bitcoins wilt aanbieden vul je in hoeveel Bitcoins je aanbiedt of hoeveel euro’s je wilt ontvangen. Dan moeten de betalingsgegevens en retour-Bitcoin adres ingevuld worden.

Hier kun je vervolgens ook aangeven of het een spoedbetaling betreft. De additionele kosten bedragen €7,50 maar hou er rekening mee dat hier ook de nodige minersfee bij komt kijken. Er is ook de mogelijkheid om jouw e-mailadres achter te laten, zodat je de transactie gemakkelijk terug kunt halen. We raden dan ook aan om dit altijd in te vullen. Nadat de Bitcoins verzonden zijn hoef je niets meer te doen het systeem neemt zelf waar of de Bitcoins ontvangen zijn en bevestigt dit ook naar het netwerk. De betaling vindt plaats na de eerste netwerkbevestiging en kan tot uiterlijk de volgende dag duren.

Zorg ervoor dat het aantal Bitcoins tot achter de komma overeenkomt met wat Bitcoin van de transactie verwacht. Ze geven je hier 10 minuten voor om dit in orde te maken, dus zorg dat je dit proces op tijd afrondt.

Is Bitonic betrouwbaar?

Dit blijft natuurlijk een lastige vraag, omdat je nooit 100% van de gebruikers positief zult krijgen. Wel zijn er aanzienlijk meer positieve reviews te vinden dan negatieve, en doet Bitonic er op hun site alles aan om zo transparant mogelijk te communiceren.

Wanneer je contact met de klantenservice op wilt nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt een contactformulier invullen, maar er staat ook een e-mailadres, telefoonnummer, Telegram- en Twitter link op de contact pagina. Er is zelfs een chat waar 7 dagen per week tot 22.00 uur contact met de servicedesk opgenomen kan worden.

Los van de klantenservice is de kans groot dat je het antwoord op jouw vraag al op de FAQ-pagina vindt. Deze is zeer uitgebreid opgezet en de onderwerpen variëren van ‘Wat is Bitonic?’ tot ‘Wat is de miners fee?’. We raden je dan ook zeker aan om deze pagina eerst te raadplegen wanneer je een vraag hebt, want de kans is groot dat jouw probleem hiermee al is opgelost.

De diensten van Bitonic

De eerste dienst is dat ze de referentie in Nederland zijn voor het inwinnen van informatie over de Bitcoin. Deze Bitcoin onderneming is ingericht als exchange om eenvoudig Bitcoins te kopen via iDEAL. Daarom is het geen drempel meer om Bitcoins te kopen. Sinds de oprichting in 2012 zijn er al meer dan 140.000 Bitcoins verkocht. Ze worden geleverd voor de afgesproken prijs en ze zullen niet achteraf komen met aanpassingen aan de prijs.  Ze verkopen ook alleen Bitcoins uit eigen voorraad. Ook kan je de Bitcoins meteen naar je eigen bitcoin wallet sturen. Je hoeft dus geen bitcoin wallet aan te maken. Bitonic is voor de Nederlands de betrouwbaarste partner en keuze om Bitcoins te bemachtigen. Bitonic is te vergelijken met Satos en BTCdirect. Verstuur je Bitcoins altijd op een veilige Bitcoinwallet.

Als tweede ontwikkelt het bedrijf oplossing om Bitcoins te accepteren voor de winkeliers.  Voor (web) winkels hebben ze de BitMerchant ontwikkeld. Deze applicatie is makkelijk toe te voegen in een webwinkel om zo met Bitcoins te betalen als betaalmiddel. Iedere winkelier krijgt zijn eigen BitMerchant betaalpagina. Vanaf september 2013 kunnen de webwinkels al Bitcoins accepteren als betaalmiddel via Bitonic.

Waarom zou de winkelier de BitMerchant gebruiken?

 • De winkelier bespaart veel geld in onnodige transactiekosten;
 • De winkelier krijgt alle Bitcoins uitbetaald zonder kosten;
 • Er zijn geen onnodige opstartkosten, er is een gratis webwinkelmodules die te beheren is vanuit 1 BitMerchant account, de betaal pagina is in 10 talen beschikbaar en er is een eenvoudig overzicht van de bitcoin financiën in het BitMerchant account;
 • Lage omwisselkosten van Bitcoin naar euro, in tegenstelling tot de kosten van een bank.

Bitonic werkt aan een puur Nederlandse Bitcoin exchange die geschikt is voor Nederlanders die in grote bedragen willen handelen in Bitcoins. De Nederlandse bitcoin exchange heet BL3P.

Wat is een goed alternatief?

Een aantal gelijkwaardige brokers zijn:

 • Satos
 • Bitrush
 • Litebit

Bitvavo exchange is een handelsplatform met een eigen orderboek en de laagste commissies.

Dienstverlening van Bitonic

 • De prijs. De prijzen zijn te vergelijken op “bitcoin prijzen vergelijken”. Daar zie je dat de prijzen niet ver uit elkaar liggen;
 • Wanneer je met iDEAL kunt betalen biedt dit meer zekerheid dan met een exchange, waar vaak alleen internationale boekingen gedaan worden. Bitonic heeft altijd een vaste all-in prijs;
 • Bitonic helpt je altijd op weg met een goed bereikbaar deskundige partij met veel ervaring;
 • Op een exchange heb je vaak een betere prijs maar Bitonic biedt een afgesproken prijs. Bij een koopmoment kan je meteen overgaan tot kopen omdat er een voorraad is;
 • De ervaringen die mensen hebben delen ze op eigen initiatief binnen de Bitcoin-gemeenschap, dit heeft een hele grote waarde.

Waarom zou je Bitcoins kopen?

De Bitcoins zijn het nieuwe goud van dit informatietijdperk. Het is een technologische doorbraak en uitvinding op monetaire technologie. De Bitcoin is te vergelijk met niet te vervalsen goud. Het werkt zonder banken. Mensen kiezen er voor om hun vermogen op te slaan in hard geld dat niet te vervalsen is. Bitcoin is absoluut schaars maar er is genoeg voor iedereen. Je koopt dus Bitcoins omdat het beleggen is in digitale vorm van goud. Het is een veilige haven voor je spaargeld.

Betalen met bitcoin

Een bitcoin verstuur je met een Bitcoin adres, dit is een reeks cijfers en letters. De betalingen worden opgeslagen in een groot publiek transactielogboek. De sleutels waarmee de Bitcoins uitbetaald worden staan lokaal opgeslagen in een app op de telefoon of computer. Je beheert dit dus gewoon zelf.

De voordelen van Bitcoins

Bitcoin biedt een uitermate betrouwbaar middel dat geschikt is voor kleine en grote betalingen. Meerdere voordelen zijn:

 • De anonimiteit (alleen jij kan het behren)
 • Lage transactiekosten
 • Betalingen zijn wereldwijd en direct
 • Betalingen zijn onomkeerbaar

Je moet wel veel eigenverantwoording en besluitvorming hebben. Er wordt gewerkt aan slimme oplossingen om de Bitcoin beter schaalbaar te maken.

Het Bitcoinprotocol

Wil je de Bitcoin goed begrijpen dan moet je het wel een tijd bestuderen. Je hoeft in elk geval geen expert te zijn om het te bewaren of versturen.

Moet je belasting betalen over de Bitcoins?

Voor veel mensen is het onduidelijk of er ook belasting betaald moet worden over Bitcoins. Als particulier moet je Bitcoins opgeven bij de belasting, ze vallen dan onder overige bezittingen in box 3 (sparen en beleggen). Je betaalt dus alleen vermogensbelasting.

Wat is Blockchain en Mining?

Mining is het opslaan/goedkeuren van Bitcoin transacties door het bijdragen aan het netwerk door rekenkracht. Iedereen kan dit, alleen moet er flink geïnvesteerd worden in hardware wil je er ook aan kunnen verdienen.

Blockchain is het digitaal opslaan van Bitcoin transacties in het transactielogboek. Er moet wel aan strenge crypto grafische voorwaarden worden voldaan door heel veel berekeningen te doen. Hoe meer computers er meerekenen, hoe moeilijker het is om een block te vinden. Daarom blijft de snelheid constant. Iedere 10 minuten wordt een block ontdekt die aan de voorwaarden voldoet. De miner die een block ontdekt bepaalt welke transacties er opgenomen worden door de block en krijgt als beloning nieuwe Bitcoins, die vervolgens voor niets naar Bitcoinadressen worden gestuurd. Dit is de block reward.

Mining en de creatie van Bitcoins is essentieel voor de beveiliging van het netwerk. Het verschijnen van de blok betekent dat er een grote hoeveelheid rekenkracht is besteed. Dit noemen ze ook wel proof of work. Hierdoor wordt voorkomen dat Bitcoins dubbel uitgegeven worden en omdat er veel rekenkracht nodig is helpt ook om de kwaadwillenden buiten de deur te houden.

Transacties en fees

Zoals al gezegd is er geen centrale instantie of server die de macht heeft. Iedereen kan zich aansluiten als ze dat willen. Iedere computer maakt verbinding met een aantal andere computers die ook meedoen. Elke computer controleert de transacties en als ze voldoen aan de voorwaarden dan worden ze doorgestuurd naar een aantal anderen. En zo verspreidt die transactie zich in seconden. Elke computer heeft een kopie van het transactiegrootboek (de blockchain) maar ook van de transacties die nog opgenomen moeten worden (de mempool). Door een kleine Bitcoin hoeveelheid te doneren aan de miner wordt de transactie opgenomen. De transacties met de hoogste fee worden het eerst opgenomen in de block. Is het druk op het netwerk, dan is het verstandig om een hogere fee te gebruiken, Anders blijft de transactie langere tijd onbevestigd.

Inputs en outputs

De Bitcoin heeft een eigen scripttaal waar meer mee mogelijk is dan alleen maar Bitcoins overmaken. De bitcoin waarde is gekoppeld aan een bitcoin transactie die weer bestaat uit verschillende in- en uitgangen. Een bitcoin is te splitsen in eenheden tot 8 cijfers achter de komma. Een niet uitgegeven bitcoin is verdeeld over unspent outputs. Je gebruikt één of meerdere unspent outputs voor een Bitcoin betaling. Unspent outputs is een stapeltje digitale bankbiljetten in een digitale kluis. Je moet aan de juiste voorwaarden voldoen om de kluis te openen en de output te kunnen besteden. Bij een standaard Bitcoin transactie zijn de voorwaarden simpel. Door middel van een digitale handtekening kan je de private key gebruiken om de kluis te openen. Met het ontvangen Bitcoin adres kan je de voorwaarden specificeren waaronder de ontvanger de Bitcoins kan uitgeven. Als je tijdens een transactie de input gebruikt moet je de digitale kluis leeg halen. Meestal gaat een deel van de Bitcoins terug in eigen kluis omdat je niet de bitcoin hoeveelheid wilt overmaken.

Wat is een Bitcoin adres en hoe kom je eraan?

Een Bitcoin adres is een rekeningnummer voor Bitcoins die niet bij de bank te verkrijgen is.  Je kan gewoon zelf een adres aanmaken met behulp van een Bitcoin wallet. De wallet beheert de toegangssleutel tot de Bitcoins zodat ze uitgegeven kunnen worden.

Verschillende manieren om een bitcoin adres te krijgen

 • Een online wallet. Dit is makkelijk maar niet het veiligst. Deze is goed voor een snelle en tijdelijke oplossing;
 • Er zijn diverse apps beschikbaar voor smartphones. Deze zijn handig als je regelmatig betalingen met Bitcoins doet. Gebruik ze alleen voor kleine hoeveelheden Bitcoins;
 • De wallet software op de computer is een goede balans tussen veiligheid en gebruiksgemak. Het installeren van een officiële Bitcoin wallet neemt veel tijd in beslag en belast de computer zwaar;
 • De veiligste manier is met een USB-apparaat voor een offline opslag.

Wat zijn Bitcoinadressen?

Een Bitcoinadres begint met een 1 en bestaat uit 34 cijfers en letters. Een Bitcoin adres komt niet voor in de blockchain, ondanks dat mensen dat wel denken. Een Bitcoin adres is een notatievorm dat bepaalde Bitcoins uitgegeven kunnen worden met een bepaalde toegangscode, ook wel private key, die willekeurig gegenereerd wordt.

Conclusie

Bitonic is een Nederlandse aanbieder van Bitcoin, die al sinds 2012 bestaat en betrouwbaar en eerlijk is. Met hun deskundigheid kunnen ze je op ieder moment helpen. Doordat het snel werkt zijn je Bitcoins snel daar waar ze moeten zijn. Je moet er wel voor zorgen dat je een Bitcoin wallet en Bitcoin adres hebt. Dat zijn de twee belangrijkste ingrediënten. Uiteraard zijn er meerdere bedrijven die in Bitcoins handelen. Door de mond tot mond reclame in de Bitcoin wereld hoor je vaak de beste bedrijven. Bij Bitonic start je met een mooi zakcentje wanneer je in de Bitcoins gaat handelen. Het kopen en verkopen van Bitcoins is heel eenvoudig. En zoals eerder vernoemd kun je altijd hulp krijgen van Bitonic.

© 2021 - Crypto.nl | Privacy disclaimer | Contact

No coins selected