• 5 - Waardering

Bitstamp

Bitstamp is een cryptocurrency exchange die al sinds 2011 actief is op de markt. Opgericht in Luxemburg maar toegankelijk voor landen over de hele wereld, is Bitstamp een waar begrip in de wereld van cryptocurrency exchanges. Bitstamp staat bekend om zijn veiligheid en heeft inmiddels een groot aantal vaste gebruikers die deze exchange al jaren weten te vinden. Het aanbod van verschillende crypto’s is inde loop der jaren uitgebreid, en ook de functionaliteit van het platform is op vele vlakken verbeterd. Op deze pagina lees je alle voor- en nadelen van Bitstamp, welke crypto’s je er kunt verhandelen, welke type trading orders je kunt gebruiken en alles wat je nog meer moet weten voor je Bitstamp als cryptocurrency exchange gaat gebruiken.

Bitcoins voorraad

Internationale exchange

Veel aanbod

Goede geschiedenis

Pros
 • Veilige interface
 • Makkelijke via de app te gebruiken
Cons
 • Verplichte en langdurige accountverificatie
 • Een klantenservice die (soms) te wensen overlaat

Welke cryptocurrencies verhandelen bij Bitstamp?

Op het moment van schrijven worden er maar liefst zestien verschillende crypto’s verhandeld op de Bitstamp exchange. Denk hierbij aan de bekende crypto’s als Bitcoin, Ether en Litecoin, maar ook kleinere munten als UMA, Paxos Standard en BAT. Je kunt bij Bitstamp tevens investeren door middel van Amerikaanse dollars, Britse ponden of Euro’s, dus ook handelen tussen of met fiat-valuta is mogelijk.

Bitvavo crypto

Welke betaalmethodes hanteert Bitstamp?

Wanneer je een account hebt aangemaakt op Bitstamp wil je natuurlijk geld overmaken naar je account. Zoals eerder genoemd is het bij Bitstamp ook mogelijk om met fiat-valuta te handelen, dus je kunt bijvoorbeeld Euro’s gebruiken om op jouw account te storten. Om deze op jouw account te krijgen kun je gebruik maken van drie verschillende mogelijkheden, namelijk via;

 • Credit- of debet card
 • SEPA bankoverschrijving
 • Internationale bankoverschrijving

Dit storten gaat gemakkelijk via zowel de app als op de website door naar ‘deposit’ te gaan en daar de gewenste betaalmethode te selecteren. Wanneer je een bankrekening gebruikt die op jouw naam staat gaat het proces snel en makkelijk, indien je een bankrekening wilt gebruiken die niet op jouw naam staat zal er om aanvullende informatie gevraagd worden. Hou hier dus rekening mee bij het instellen van jouw account. Let er ook op dat er kosten gerekend kunnen worden voor het storten van geld naar jouw account, zoals de 5% die gerekend wordt wanneer je gebruik maakt van een creditcard.

Verschillende trading options

Nadat je geld hebt overgemaakt op jouw account kun je orders in gaan leggen. Bitstamp hanteert veel verschillende trading options, zodat dit geschikt is voor zowel beginners als ver gevorderde investeerders. We hebben hier de belangrijkste trading options voor je onder elkaar gezet:

Bitvavo crypto
 • Instant order
  Een instant order is een ordertype dat direct wordt uitgevoerd op de huidige marktprijs en is daarom heel makkelijk in gebruik. Dit type order is zeer geschikt voor beginners die direct een trade willen maken. Mocht jouw aantal hoger zijn dan het aantal beschikbare crypto’s tegen die betreffende prijs, dan wordt jouw order door het systeem automatisch herpositioneerd.
 • Limit order
  Met limit orders kun je een specifieke prijs instellen waartegen je crypto’s wilt kopen of verkopen. Bijvoorbeeld wanneer de huidige marktprijs van 1 BTC $10.000 is en je wilt op $9.000 kopen, dan plaats je een limit kooporder tegen die prijs. Als de markt die prijs van $9.000 bereikt wordt jouw order direct en automatisch uitgevoerd. Mocht de prijs al onder jouw ingestelde prijs liggen, dan wordt de order ook direct uitgevoerd maar dan dus zelfs tegen een lagere prijs dan je had ingesteld. Mocht de markt echter heel vluchtig zijn, dan kan het zo zijn dat jouw order niet in zijn geheel doorgevoerd kan worden. Bijvoorbeeld wanneer je een kooporder van 100 BTC instelt, maar er slechts 80 BTC beschikbaar is in dit korte tijdsbestek dan worden er slechts 80 doorgevoerd.
 • Market order
  Een market order is een ordertype dat jou in staat stelt tegen de best beschikbare marktprijs te kopen of verkopen. Wanneer je gebruik maakt van dit type order kun je het aantal wat je van de betreffende crypto wilt kopen of verkopen specificeren. Soms kun je op deze manier een order tegen een betere prijs openen dan wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld een instant order.
 • Stop order
  Stop orders worden gebruikt om potentiële verliezen te beperken wanneer prijzen ineens stijgen of dalen. Wanneer je een stop order plaatst dan stel je een entry/exit prijs in. Wanneer de prijs dit punt passeert, dan wordt de stop order een instant order en wordt deze direct uitgevoerd. Is de marktprijs van een BTC $10.000 en wil je verlies voorkomen? Dan kun je de stop order instellen op $9.000. Mocht de prijs dit tarief bereiken, dan wordt jouw BTC direct verkocht. Een voorbeeld van een stop kooporder: de marktprijs van een BTC is nog steeds $10.000, en een koper in een short position kan een stop kooporder plaatsen tegen $11.000. Omdat deze prijs slechts voor korte duur op $11.000 staat kan deze verder stijgen naar $12.000 waarmee de trade al direct winst heeft gemaakt.
 • Trailing stop order
  De trailing stop order is een flexibele variant van de reguliere stop order. Deze volgt namelijk de bewegingen in de markt en past hier de trigger prijs van de stop order op aan. Als voorbeeld: de huidige prijs van een BTC is $10.000 en je wilt verkopen op $9.000, maar je denkt dat de markt zal stijgen voor het daalt dan is de trailing stop ideaal. Hiermee wordt de ruimte $1.000 (het verschil tussen de waarde en de verkoopprijs). Als de prijs vervolgens stijgt naar $11.000 zal jouw order op $10.000 worden gezet, om zo de ruimte van $1.000 in stand te houden. Wanneer de prijs vervolgens zakt wordt de order verkocht tegen $10.000.
 • Fill-or-Kill order
  De Fill-or Kill order (FoK) is een gelimiteerde koop- of verkooporder die alleen in zijn geheel wordt doorgevoerd of helemaal niet. Dit betekent dat je altijd het complete aantal crypto’s tegen de exact gespecificeerde prijs zal kopen of verkopen. Als er te weinig beschikbaar is om jouw hele order door te voeren zal deze dus in zijn geheel gecanceld worden.

Welke kosten rekent Bitstamp?

Naast de kosten die er gerekend worden voor het storten van geld in jouw account wordt er ook gebruik gemaakt van commissiepercentages. Iedere exchange heeft hiervoor zijn eigen manier, en Bitstamp hanteert voor zowel kopers als verkopers hetzelfde percentage. Deze percentages worden lager naarmate het handelsvolume toeneemt, waarbij er gerekend wordt per periode van dertig dagen. Het hoogst mogelijke percentage is 0,50%; dit geldt bij alle volumes kleiner dan $10.000. Waar vroeger het laagst mogelijk percentage op 0,10% lag is dit tegenwoordig verlaagd en betaal je bij een dertig-daags handelsvolume van maar liefst 20 miljard dollar (!) geen commissiepercentage. Dit zal echter voor de overgrote meerderheid van de traders niet haalbaar zijn, dus het commissiepercentage waar je rekening mee kunt houden is 0,50% bij een volume tot $10.000 of 0,25% bij een volume tot $20.000.

Hoe lang duurt het voordat crypto’s op een account staan?

Net zoals bij een transactie tussen twee banken heeft het verwerken van een transactie van crypto’s tijd nodig. Afhankelijk van de drukte kan dit al binnen enkele uren voltooid zijn, maar bij grote drukte kan dit langer duren. Met name enkele jaren geleden gebeurde het wel eens dat exchanges overbelast waren vanwege de grote activiteit op het netwerk, waardoor het soms lang kon duren voordat de crypto’s hun eindstation hadden bereikt. Tegenwoordig is de kans op een overbelast netwerk kleiner, maar ook nu is het niet nodig om in paniek te raken wanneer dit enkele uren duurt.

Het verifiëren van een account

Sommige cryptocurrency exchanges, met name die waar het om kleinere bedragen gaat, hebben alleen een e-mailadres en wachtwoord nodig ter verificatie. Omdat het bij Bitstamp om een stuk hogere bedragen kan gaan is het verificatieproces dan ook een stuk uitgebreider en langer dan bij kleinere exchanges. Zo is het naast het invullen van naam, adres en geboortedatum ook noodzakelijk dat er een vorm van identificatie geüpload wordt. Dit moet zowel van het voor- als het zijaangezicht zijn. Hierbij is het belangrijk dat het om foto’s van hoge kwaliteit gaat, zoals gebruikt op paspoort, ID-bewijs of rijbewijs. Tot slot is het ook noodzakelijk om een verklaring van woonplaats te uploaden, zoals een rekening van een gas- en lichtprovider, bankrekening overzicht of een ander gemeentelijk document waar zowel naam als adres op worden getoond. Het verificatieproces is wat door velen als zeer langdurig en streng wordt ervaren. Foto’s worden al snel afgekeurd en alle documenten worden uiteraard eerst bekeken voor deze worden goedgekeurd; een proces dat wat tijd in beslag kan nemen.

Wat doet Bitstamp voor de veiligheid?

Na het lezen van het verificatieproces dat Bitstamp hanteert kun je je voorstellen dat dit bijdraagt aan de veiligheid van de exchange. Naast dit uitgebreide proces ten behoeve van de verificatie wordt er ook gebruikt gemaakt van een SSL certificaat. Dit certificaat zorgt ervoor dat het versturen van data beveiligd wordt, iets wat van groot belang is bij het handelen in crypto’s maar ook bij zaken als het communiceren van zaken als jouw bankrekeningnummer. Daarnaast biedt Bitstamp de mogelijkheid tot Two Factor Authentication, oftewel 2FA. Deze extra beveiliging om in te loggen maakt het noodzakelijk dat er een unieke code wordt ingevuld bij het inloggen, die bijvoorbeeld per sms is verzonden. Deze code is tijdelijk geldig en verandert iedere keer, waardoor het heel lastig is voor mensen met kwade bedoelingen dit te kunnen onderscheppen en in te loggen op jouw account.

Hoe betrouwbaar is Bitstamp?

Wanneer het op de betrouwbaarheid aankomt begint Bitstamp als exchange voor het eerst een beetje te kraken. Hoewel het duidelijk is dat het om een legitieme exchange gaat, zijn er toch steeds meer klachten over de mogelijkheid om geld op te nemen of over accounts die – volgens de gebruikers – ineens op inactief zijn gezet. Zo zijn er geluiden dat de klantenservice slecht bereikbaar is of dat mensen weken moeten wachten tot hun geld is uitgekeerd. Ondanks Bitstamp hier soms ook wel publiekelijk een antwoord op geeft, blijft het vaak bij een algemeen statement als ‘jouw account vertoont activiteiten die buiten onze gebruikersvoorwaarden vallen. Het blijft moeilijk in te schatten in hoeverre dit een realistisch beeld geeft, want het is natuurlijk makkelijker om te klagen dan om massaal aan te geven wanneer iets goed gaat. Het feit dat het om zoveel verschillende berichten gaat stelt ons echter niet helemaal gerust, dus wees je hiervan bewust wanneer je voor Bitstamp kiest als cryptocurrency exchange. 

Klantenservice

Op de website worden er veel manieren gecommuniceerd om contact op te kunnen nemen met Bitstamp. Zo zijn er meerdere e-mailadressen beschikbaar en worden er maar liefst drie telefoonnummers weergegeven. Om per e-mail een bericht te sturen kun je kiezen uit een algemeen informatie-adres, een adres voor de pers, een adres voor support en een apart adres voor klachten. Ook is er veel aandacht besteed aan de FAQ-pagina, waar je een overzicht vindt van de meest gestelde vragen ongeacht het onderwerp, en daaronder groeperingen van vragen per onderwerp. Zo staan er vragen over de basics als hoe Bitstamp te gebruiken is en hoe je je account kunt verifiëren tot een uitgebreide uitleg per crypto die op het platform verhandeld kan worden. Word je geen wijs uit het uitgebreide menu? Dan vul je in de zoekbalk ook gemakkelijk een zoekterm in waarna alle relevante onderwerpen verschijnen.

Conclusie: een cryptocurrency exchange met vele mogelijkheden

Wanneer het om verschillende trading options aankomt is Bitstamp een zeer geschikte exchange. Ze zijn inmiddels al tien jaar actief op de markt van cryptocurrencies wat maakt dat het een zeer uitgebreid en handig platform is. De beveiliging heeft duidelijk een hoge prioriteit bij Bitstamp, want de stappen die doorlopen moeten worden om een account aan te maken of om geld op te kunnen nemen zijn zeer uitgebreid. De functionaliteit van het platform is zeer goed, maar de vraag of de klantenservice de vele verzoeken aan kan is nog even de vraag.

© 2021 - Crypto.nl | Privacy disclaimer | Contact

No coins selected