• 4 - Waardering

Satos

Investeren in cryptovaluta is sinds 2013 al mogelijk bij Satos. Een Nederlands platform om eenvoudig crypto’s te kopen. Niet de grootste in Nederland, maar wel met een goede visie. Een groot verschil is bij Satos dat je als gebruiker van het platform je eigen wallet opgeeft en baas blijft over je eigen vermogen. Uiteraard geven ze wel tips voor wallets die je eenvoudig kunt gebruiken.

Handelen bij Satos kan in Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash en Ripple. Niet alle valuta’s zijn beschikbaar. Satos heeft een eigen kantoor waar je eenvoudig langs kunt gaan en ze zijn beschikbaar. Middels een livechat zijn ze 7 dagen per week beschikbaar en telefonisch doordeweeks van 10:00 uur t/m 18:00 uur.

Eigen wallets gebruiken

Betrouwbaar

Sinds 2013 beschikbaar

Redelijk lang verificatieproces

Helpdesk

Laag aanbod in cryptovaluta

Pros
 • SATOS helpt je bij het opzetten van een eigen wallet
 • De verwerking van je bestellingen gebeurt razendsnel
 • Uitstekende klantenservice die ook in het weekend bereikbaar is
Cons
 • De fee die in rekening wordt gebracht is redelijk hoog
 • Het aanbod met cryptocurrencies is vrij beperkt

Voor heel wat mensen die hun eerste cryptocurrencies willen kopen geldt dat ze dit bij voorkeur doen bij een Nederlandse partij. Het merendeel van de cryptocurrency exchanges zijn gevestigd in het buitenland waardoor vooral mensen die nieuw instappen in crypto dit niet zozeer vertrouwen. Eén van de partijen waar je in Nederland een beroep op kan doen is SATOS. Deze broker is gevestigd in Lelystad en maakt het mogelijk om in een handomdraai niet alleen cryptocurrencies te kopen, maar ook terug te verkopen. Wil jij graag meer over deze Nederlandse broker te weten komen? Dan is het de moeite waard om je even te verdiepen in deze review.

Bitvavo crypto

Eenvoudig en snel cryptocurrencies kopen bij SATOS

Het eerste wat je meteen zal opvallen wanneer je een bezoek brengt aan de website van SATOS is de eenvoud waarmee er cryptocurrencies aangekocht kunnen worden. Voor iedereen is het mogelijk om te investeren in crypto vanaf een bedrag van slechts 100 euro. Op het ogenblik dat je naar het aankoopscherm gaat zullen er je in principe slechts een beperkt aantal vragen worden gesteld:

 1. Selecteer de cryptovaluta die je graag zou willen kopen;
 2. Geeft het bedrag aan waarvoor je wenst te investeren;
 3. Selecteer de betaalmethode waar je gebruik van wenst te maken;
 4. Vul je e-mailadres in waar de bevestiging heen kan worden gestuurd;

Bovenstaand stappenproces geeft je exact aan hoe eenvoudig mogelijk het is om bij SATOS cryptocurrencies te kopen. Deze zeer eenvoudige manier van werken zorgt er voor dat heel wat mensen er steevast voor kiezen om een beroep te doen op deze broker. Er dient voor het kopen van je cryptovaluta’s ook helemaal geen account te worden aangemaakt. Ook op dit vlak weet deze broker zich te onderscheiden ten opzichte van de concurrentie.

Geen account vereist en altijd eigenaar van je eigen private key

Voor iedereen die deel uitmaakt van de cryptomarkt geldt dat het veiligheidsaspect iets is waar sterk over na wordt gedacht. Dat is ook niet meer dan terecht. Ook SATOS blijkt hier uitstekend over nagedacht te hebben. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat ze er voor heeft gekozen om haar gebruikers geen account aan te laten maken. Accounts zijn (hoe goed ze ook worden beschermd) altijd een veiligheidsrisico. Wanneer er geen account dient te worden aangemaakt kan je dat risico echter uiteraard meteen de kop indrukken. Dit is overigens nog niet alles.

Bitvavo crypto

SATOS onderscheidt zich ten opzichte van andere Nederlandse brokers door geen eigen wallet aan te bieden. Dit brengt enkele voor-, maar ook nadelen met zich mee. Laat ons het eerst maar even hebben over de voordelen die hieraan verbonden zijn. Het feit dat er geen eigen wallet wordt aangeboden door SATOS zorgt er voor dat gebruikers altijd zelf houder zijn van hun private key. Met andere woorden, ook al mocht SATOS op een zeker ogenblik in de financiële problemen terecht komen of bijvoorbeeld gehackt worden, dan nog staan jouw aangekochte cryptocurrencies veilig. Je zal ook in dat geval dus gewoon nog steeds perfect toegang hebben tot jouw holdings.

Wat is het nadeel van het ontbreken van een eigen SATOS wallet?

Dat er door SATOS geen eigen wallet wordt aangeboden is duidelijk een bewuste keuze geweest. Bovendien heeft de informatie hierboven ook duidelijk gemaakt dat er aan deze keuze tal van interessante voordelen zijn verbonden. Dat is echter niet alles. Er moet namelijk ook rekening worden gehouden met bepaalde nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat het voor beginners is vereist om eerst een nieuwe wallet aan te maken buiten SATOS om. Daar helpt de broker je weliswaar bij, maar toch brengt dit voor veel mensen die niet echt technisch zijn aangelegd bepaalde kopzorgen met zich mee. Toch is dit een noodzakelijke eerste stap voordat je crypto bij SATOS kan kopen.

Nog een belangrijk nadeel dat het ontbreken van een eigen wallet met zich meebrengt is dat je altijd over je walletadres dient te beschikken. Even snel “on-the-go” crypto kopen bij SATOS wordt daardoor een stuk lastiger in vergelijking met een partij als LiteBit. Kan jij daar best mee leven en is het voor jou vooral van belang dat je zelf houder bent van je private key? Dan kan de broker SATOS voor jou zeker een partij zijn waar je voor de aankoop van je cryptomunten naar kan kijken.

Welke cryptocurrencies worden er door SATOS aangeboden?

Sinds de introductie van ’s werelds eerste cryptomunt Bitcoin op de markt zijn er uiteraard ook nog heel wat andere cryptocurrencies geïntroduceerd. We hebben het hierbij dan natuurlijk concreet om zogenaamde altcoins. Dit heeft er voor gezorgd dat het aanbod bij menig aantal cryptocurrency brokers door de jaren heen aanzienlijk is uitgebreid. Dat geldt niet voor SATOS. Zij heeft er dan ook voor gekozen om zich uitsluitend te richten op de absolute top van de cryptomarkt. De coins die op moment van schrijven aangekocht kunnen worden bij de broker SATOS zijn dan ook de volgende:

 • Bitcoin;
 • Bitcoin Cash;
 • Ethereum;
 • Litecoin;
 • Ripple (XRP);

Op moment van schrijven is het niet bekend of SATOS van plan is om in de toekomst nog andere coins te gaan listen. Ondanks het feit dat de bekendste en grootste namen uit de cryptowereld weliswaar worden ondersteund geldt dat toch niet voor allemaal. Een cryptovaluta die zeer populair is en bijvoorbeeld uitblinkt in afwezigheid is Cardano met haar ADA-token. Hoe dan ook, mocht SATOS dat willen is ze uiteraard perfect in staat om extra cryptocurrencies aan haar aanbod toe te voegen. Op dit ogenblik kunnen we ons echter goed voorstellen dat het beperkte aanbod een klein nadeel is.

Welke kosten worden er aangerekend door SATOS?

Net zoals bij andere cryptocurrency brokers het geval is geldt ook voor SATOS dat ze haar gebruikers een bepaalde fee in rekening brengt. Deze fee vertegenwoordigt het rendement dat de broker moet maken om haar diensten te kunnen blijven aanbieden. Het valt daarbij wel op dat de fee die wordt gehanteerd een stuk hoger is gelegen in vergelijking met menig aantal andere brokers op de Nederlandse markt. De maximale fee die door SATOS wordt gehanteerd bedraagt dan ook 2,5%. Zowel voor de blockchainkosten als voor de transactiekosten geldt overigens dat ze beiden in de fee zijn verwerkt. Er zijn dus geen extra kosten meer om rekening mee te houden.

Hoe betrouwbaar is SATOS als cryptocurrency broker?

SATOS ontstond in het jaar 2013. Door de jaren heen is ze absoluut een betrouwbare broker gebleken. Dit blijkt onder meer uit haar uitstekende klantendienst. Deze kan je niet alleen tijdens weekdagen, maar ook gewoon in het weekend bereiken. Heel wat mensen willen even rustig gaan zitten voor het kopen van enkele nieuwe cryptocurrencies waardoor het weekend voor hun het perfecte moment is om dat te doen. Dat je dan bij problemen of vragen gewoon even snel contact kan opnemen met de klantendienst van SATOS is wat ons betreft zeker een belangrijk voordeel.

Welke betaalmogelijkheden worden er door SATOS aangeboden?

Voordat je gebruik wenst te gaan maken van de diensten van SATOS spreekt het voor zich dat je ook graag zal willen weten hoe je nu precies voor de aankoop van je crypto kan betalen. Dat is mogelijk op verschillende manieren. SATOS is een broker die haar diensten niet alleen maar op de Nederlandse, maar ook op de Belgische markt aanbiedt. Dit betekent dat ze in eerste instantie zowel de mogelijkheid aanbiedt om betalingen te doen met iDeal als met Bancontact. Daarnaast spreekt het voor zich dat je ook gewoon gebruik kan maken van een traditionele bankoverschrijving.

Indien je de cryptocurrencies gaat kopen en meteen gaat betalen met Bancontact of iDeal zal je kunnen vaststellen dat ze ook meteen bijgeschreven kunnen worden in je wallet. Dat is niet het geval wanneer je hebt gekozen voor een betaling met bankoverschrijving. Dan dient er namelijk rekening te worden gehouden met ongeveer één (extra) dag verwerkingstijd. Indien je graag meteen de aangekochte cryptocurrencies ter beschikking wil hebben is kiezen voor Bancontact of iDeal dus ongetwijfeld de meest interessante optie.

Met welke limieten moet je rekening houden bij SATOS?

Voor het merendeel van de cryptocurrency brokers die hun diensten aanbieden op de (Nederlandse) markt geldt dat je er als gebruiker rekening mee dient te houden dat er bepaalde limieten worden gehanteerd. Dat is bij SATOS vanwege het ontbreken van een account natuurlijk niet het geval. Dit brengt een niet onbelangrijk voordeel met zich mee. Dit niet in het minst voor mensen die bijvoorbeeld graag in één keer een erg grote investering in een bepaalde cryptomunt willen doen. Je moet er wel rekening mee houden dat de maximale grootte van je order 10.000 kan bedragen. Dat is vooral te wijten aan het feit dat iDeal geen transacties groter dan 10.000 kan of mag verwerken.

Er geldt dus in tegenstelling tot bij de meeste andere brokers bijvoorbeeld geen dagelijkse limiet voor het kopen van je cryptocurrencies bij SATOS. Dat is interessant om te weten, maar geldt dat ook voor het moment je wenst te verkopen? Ja en neen. In principe is er geen sprake van een echte limiet op het verkopen van cryptomunten bij deze broker. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je per transacties slechts voor een waarde van 50.000 euro kan verkopen. Zou je graag voor grotere bedragen willen verkopen? Dan zal je de verkoop dus in verschillende stukken moeten doen.

Waarom gebruikmaken van SATOS?

Sinds haar lancering op de markt in het jaar 2013 is SATOS er in geslaagd om heel wat mensen te helpen bij het kopen van hun (eerste) cryptocurrencies. Een beroep doen op deze broker brengt dan ook best wat voordelen met zich mee. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

 • Je kan meteen de gewenste cryptocurrencies kopen zonder know your customer procedure;
 • Er worden geen strikte (dag)limieten gehanteerd voor zowel het kopen als het verkopen;
 • Je kan meteen enkele van de grootste cryptocurrencies kopen;
 • Je blijft altijd volledig zelf eigenaar van je cryptovaluta’s en aldus de private key;
 • SATOS heeft een uitstekende klantendienst die ook in het weekend bereikbaar is;

Spreken de bovenstaande voordelen jou ook wel aan en speel je met het idee om eveneens een bepaalde investering te doen in cryptocurrencies? Dan is SATOS dus zeker een te overwegen broker.

Met welke nadelen dien je rekening te houden?

De bovenstaande voordelen kunnen ongetwijfeld voor veel mensen meer dan voldoende zijn om gebruik te maken van de mogelijkheden die de broker SATOS aanbiedt. Dit gezegd hebbende is het ook van belang om aandacht te besteden aan de mogelijke nadelen waarmee je bij deze broker kan worden geconfronteerd. Deze nadelen hebben we uiteraard ook op een rijtje gezet:

 • Het ontbreken van een eigen wallet maakt het aankoopproces toch net wat lastiger;
 • Er worden op moment van schrijven slechts een handvol cryptocurrencies aangeboden;
 • De fee die door SATOS wordt aangerekend ligt aanzienlijk hoger dan bij de concurrentie;

Indien je een goed gediversifieerde portefeuille met cryptocurrencies wenst samen te stellen betekent dit in de praktijk dat je wellicht verplicht zal zijn om een beroep te doen op verschillende brokers. Dat is het gevolg van het feit dat SATOS op dit ogenblik slechts vijf verschillende cryptocurrencies aanbiedt. Dit gezegd hebbende, voor mensen die snel willen profiteren van bijvoorbeeld een kortstondige koersdip kan het vlotte aankoopproces van SATOS erg interessant zijn.

Conclusie; cryptocurrencies kopen was nog nooit eerder zo eenvoudig

Voor het merendeel van de brokers evenals de exchanges die actief zijn binnen de cryptomarkt geldt dat ze een vrij diepgaande en bijgevolg ook langdurige ‘know your customer’ procedure in het leven hebben geroepen. Ondanks het feit dat we begrijpen waarom een dergelijke procedure noodzakelijk kan zijn brengt het voor heel veel mensen die gewoon snel even wat crypto willen kopen erg veel frustraties met zich mee. Dat, dat ook anders kan bewijst de broker SATOS als geen ander. Zonder dat je eerst een account dient aan te maken kan je in een handomdraai namelijk cryptocurrencies kopen. Het ontbreken van een eigen wallet zou door veel mensen als een nadeel ervaren kunnen worden, maar daar staat wel tegenover dat je op deze manier altijd eigenaar blijft van je private key. Wat ons betreft is SATOS dan ook een prima broker die helaas wel vrij hoge kosten hanteert. In vergelijking met menig aantal andere brokers is ze dan ook beduidend duurder.

© 2021 - Crypto.nl | Privacy disclaimer | Contact

No coins selected