Wacht niet tot het te laat is: Cryptocurrencies kopen en meedoen met geld verdienen!

Wanneer je Bitcoin hebt gekocht op een – hopelijk – gunstig moment komt er waarschijnlijk een ander moment waarop je deze weer wilt verkopen. Of je nu al jouw bezittingen in Bitcoin wilt verkopen of slechts een gedeelte: er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie waarschijnlijk denkt. Zo zijn er namelijk alleen al om te verkopen verschillende mogelijkheden, maar ook zijn er verschillende theorieën voor bijvoorbeeld lange- en korte termijn investeringen. Tot slot kun je ook tegen verschillende problemen aanlopen wanneer je hebt besloten Bitcoin te verkopen. Hoe dan ook: in dit artikel proberen we het verkopen van Bitcoin vanuit zoveel mogelijk invalshoeken te belichten zodat jij zo goed mogelijk bent voorbereid om aan dit proces te beginnen.

Bitvavo crypto

Hoe verkoop ik Bitcoin?

Om Bitcoin te kunnen verkopen zijn er verschillende mogelijkheden. De makkelijkste en meest gekozen methode hierin is om dit via een exchange te doen. Let er hierbij echter goed op dat je een exchange kiest die jouw wensen ondersteunt, want je kunt Bitcoin verkopen tegen fiat-valuta als de euro, maar ook tegen een andere crypto. We hebben hieronder de stappen van de populairste exchanges voor je uitgewerkt, waarna we nog andere mogelijkheden geven om jouw Bitcoin te verkopen.

Bitvavo
De Nederlandse exchange Bitvavo is ontzettend populair voor de handel in crypto’s, dus de kans is groot dat je jouw Bitcoin via dit platform wilt verkopen.

 • Log in en ga naar jouw dashboard
 • Zoek op Bitcoin en selecteer ‘verkopen’
 • Vul het aantal te verkopen Bitcoin in en kies voor ‘euro’s’ als uitbetaling
 • Ga terug naar jouw dashboard en selecteer ‘euro’s opnemen’ en je kunt het geld gratis overmaken naar het gewenste bankrekeningnummer.

Litebit

Bitvavo crypto

Een ander populaire exchange is Litebit, dus ook hiervan hebben we de benodigde stappen om Bitcoin te kunnen verkopen onder elkaar gezet. Let wel, hierbij is het nodig om eerst Litebit credits aan te maken en dit werkt als volgt:

 • Login op jouw account en klik op ‘wallets’
 • Zoek op Bitcoin en selecteer ‘storten’
 • Er is een adres gegenereerd waar je jouw Bitcoin naartoe kunt sturen, dat hoort bij jouw account
 • Wacht tot jouw balans van Bitcoin bezit is geüpdatet en selecteer ‘verkoop’
 • Vul het betreffende aantal te verkopen Bitcoin in je kunt dit omzetten in Litebit credits

Deze Litebit credits lijken nu een vervelende stap in het proces, maar deze zijn ontwikkeld zodat de transactiekosten laag blijven. Je kunt namelijk meerdere munten in credits omzetten, en deze vervolgens allemaal tegelijk uitbetalen in euro’s.

 • Ga hiervoor weer naar je account
 • Zoek links naar de knop ‘opnemen’ en selecteer deze
 • Via e-mail wordt er een verificatie gestuurd dat gemakkelijk doorlopen wordt na op de link geklikt te hebben.

Een andere exchange om te gebruiken – die te omschrijven valt als een decentrale exchange – is Bisq. Er is geen website waar je kunt inloggen, maar je moet de Bisq client op jouw pc zetten zodat jouw eigen node wordt aangemaakt op het netwerk van Bisq. Het voordeel is dat de server geen toegang heeft tot de gebruikers en hun geld, dus de kans dat hackers dit lukt is ook zeer klein.

Direct verkopen

Naast het gebruiken van een exchange om jouw Bitcoin te verkopen is het ook mogelijk om dit via directe verkoop te doen. Hierbij kun je bijvoorbeeld een geïnteresseerde uit jouw omgeving nemen, of iemand die je niet kent. Er is geen tussenpersoon nodig, alleen een platform dat deze verkoop faciliteert. Voorbeelden van dergelijke platformen zijn bijvoorbeeld Paxful, BitQuick of LocalBitcoin. Deze werken allemaal op een soortgelijke manier: je maakt een account aan, doorloopt alle verificatiestappen en geeft aan hoeveel je wilt verkopen via een verkooporder. Potentiële kopers kunnen hierop reageren en het platform faciliteert de overdracht.

Peer-to-peer handel

Een derde mogelijkheid is het gebruik van P2P-handel, oftewel peer-to-peer handel. Wat hierbij kenmerkend is, is dat Bitcoin verkocht wordt zonder dat het wordt omgezet naar een andere valuta. Het wordt omgezet naar iets waar iemand op dat moment behoefte aan heeft. Dit klinkt wellicht wat cryptisch, maar aan de hand van volgend fictief voorbeeld wordt het duidelijker: Stel je hebt een favorietenlijst op bol.com dat je uploadt op een platform als OpenBazaar. Peter ziet jouw favorietenlijst en komt in actie door erop in te gaan. De overdracht wordt geaccepteerd en Peter betaalt jou met zijn bol.com tegoedbonnen, waarna jij Peter betaalt met Bitcoin. Jij kan nu jouw favorietenlijst aanschaffen en Peter heeft Bitcoin in zijn bezit.

Pinautomaat

Misschien wist je het nog niet, maar er zijn ware Bitcoin ATM’s, oftewel pinautomaten. Deze zijn niet verbonden met een bankrekening, maar zijn er enkel voor bedoeld om transacties op de blockchain uit te voeren. Een dergelijke Bitcoin ATM staat op Schiphol, waar je euro’s en crypto’s voor elkaar kunt inwisselen. De crypto’s die je aanschaft staan meteen in jouw wallet, en euro’s komen meestal direct uit de automaat. De fees die hierbij gerekend worden liegen er niet om, dus we raden je aan hier geen gewoonte van te maken.

Tips bij het verkopen van Bitcoin

Nu je weet op welke manier je onder andere Bitcoin kunt verkopen is het tijd om naar wat adviezen te kijken. Want er is natuurlijk geen succesformule die het juiste moment garandeert, maar er zijn wel wat algemene adviezen te geven:

 • Je wilt natuurlijk het liefst kopen wanneer de waarde laag is en verkopen wanneer de waarde lekker is gestegen. Maar dit proces kan een hoop stress met zich meebrengen, want met een enorm wisselende koers kan het per minuut verschillen hoe handig het in jouw geval is om te verkopen. Stop dit de kop in en bepaal voor jezelf een bepaald bedrag waarmee je wilt handelen, en alles daarboven keer je uit.
 • Ga niet tegen de trend in, want deze is er niet voor niets. Is er sprake val een bulls market – waarin de waarde stijgt – of juist een bears market – waarin de waarde daalt – dan kun je dit zeker meenemen in jouw positie. Ga er in een bulls market dus niet vanuit dat de waarde daalt, maar blijf wel realistisch én voorzichtig.
 • Word geen kuddedier door uit paniek mee te doen en massaal crypto’s in te slaan wanneer de waarde daalt. Probeer in te schatten of de markt nog verder zal dalen, en koop in wanneer jij denkt dat dit het geval is.
 • Stijgt de waarde van Bitcoin en heb jij die in je bezit? Gefeliciteerd! Reken je echter niet rijk voor je deze daadwerkelijk hebt uitbetaald, want tot die tijd is de waarde nog altijd abstract en kun je er nog niks van kopen.
 • Laat je niet gek maken door iedere wijziging en iedere gebeurtenis te willen volgen. Er gebeurt veel op de markt van crypto’s en alles bij willen houden is niet alleen onmogelijk, je wordt er ook nog eens gestrest en ongelukkig van. Probeer als een helikopter boven de markt te vliegen en hou een paar interessante wijzigingen in de gaten. Handel hier pas naar als er langere tijd sprake van is, want als je op iedere beweging moet reageren kun je er wel een dagtaak van maken.
 • Aanvullend op de helikopter is geduld. Hou vast aan jouw strategie en laat je hier niet zomaar vanaf praten. Iedereen heeft zijn eigen wijsheid, dus vertrouw op die van jou.
 • Hou rekening met transactiekosten. We hopen natuurlijk dat die geen bepalende factor spelen in het al dan niet winst maken via de verkoop van Bitcoin, maar toch is het handig hier rekening mee te houden in het complete plaatje. Dit is helemaal van belang wanneer je in meerdere crypto’s handelt, op meerdere exchanges en deze simultaan wilt verkopen.

Korte termijn en Bitcoin verkopen

Heb jij ooit Bitcoin aangeschaft met een korte termijn visie? Dan hou je deze niet lang vast en ga je bij een uitschieter snel over tot verkoop. Reken hier ook altijd de transactiekosten mee die je hebt betaald, zodat je zeker weet wat de nettowinst is die jouw verkoop op gaat leveren. Let er hierbij wel op dat je echt alleen met geld handelt dat je kunt missen, want niet alleen de winst kan heel hoog zijn; het risico op een groot verlies is helaas ook altijd aanwezig. De markt is volatiel en er gebeurt een hoop, dus weet wat je doet wanneer je aan handelen op korte termijn doet.

Lange termijn en Bitcoin verkopen

Om het moment van uitstappen – oftewel Bitcoin verkopen – te bepalen op de lange termijn komt voornamelijk voort uit jouw eigen strategie. Stel aan het begin vast bij welke waarde, en met name rendement, je wilt verkopen. Neem hierbij goed de mogelijkheden van bijvoorbeeld exchanges door, want je wilt wel dat deze aansluit op jouw strategie. Wil je op een gegeven moment Bitcoin verkopen tegen euro’s, of bestaat de kans dat je door wilt in een andere cryptocurrency? Dan kan dit van invloed zijn op de meest geschikte exchange.

Hou hierin ook vast rekening met het daadwerkelijke moment van verkoop, omdat je dit ook nog op verschillende manieren kunt doen. Het heeft natuurlijk te maken met allerlei scenario’s zoals de waarde van jouw Bitcoin. Je kunt er dan voor kiezen om in stappen Bitcoin te verkopen, maar ook om in één keer al jouw bezit te verkopen. Voor dit laatste is veel lef nodig, want mocht de koers daarna stijgen dan zul je hier op geen enkele manier meer mee van kunnen profiteren.

Gespreid Bitcoin verkopen

De kans dat je met kleine stapjes bent begonnen in de aankoop van Bitcoin of andere crypto’s is groot. De markt is nog relatief jong en helemaal in het begin was het zeker te onbekend om meteen groots in te gaan – uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Ben je via kleinere stapjes begonnen op de cryptomarkt, dan is het vaak aan te raden om op deze zelfde manier uit te stappen. Indien je meerdere crypto’s in jouw bezit hebt kan een portfolio tracker een handige tool zijn, deze houdt al jouw aankopen in Bitcoin bij zodat je ook per positie beter kunt beslissen wat het beste moment is om over te gaan tot verkoop.

Problemen bij het verkopen van Bitcoin

Ondanks er beweging lijkt op de markt van grotere acceptatie van Bitcoin, is het nog altijd een spannend en onzeker onderwerp. Onlangs is het eerste kunstwerk door het New Yorkse veilinghuis Sotheby’s geveild, maar dit is nog geen garantie dat je binnenkort jouw boodschappen met Bitcoin af kunt rekenen. Ook zijn er nog onduidelijkheden op het gebied van wet- en regelgeving, waardoor de toekomst voor veel ondernemers nog te onzeker is. Mocht de blockchaintechnologie zich verder ontwikkelen, dan wordt het voor overheden nog moeilijker om de juiste belasting te heffen en onbekende situaties te controleren. Dit alles komt natuurlijk voort uit het decentrale karakter, maar dit is voor de gevestigde orde vaak nog iets te abstract en nieuw.

Echter, deze hobbels op de weg inzake de verkoop van Bitcoin en de algemene acceptatie leiden nog niet tot een afname in interesse. De kans is zeer groot dat jij óf iemand kent die in crypto’s handelt, óf dat iemand hierover tegen jou begonnen is onder het mom van: laat ik niet heel veel geld lopen? De toekomst zal uitwijzen welke richting het opgaat, maar mocht je Bitcoin in jouw bezit hebben dan is het zeker raadzaam om deze ontwikkelingen te volgen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Samenvatting

Ben je van plan om – een deel van jouw – Bitcoin in bezit te verkopen? Ga dan eens terug naar waarom je begonnen bent. Was dit om een bepaald rendement te halen en heb je dit behaald? Gefeliciteerd, een goed moment om te verkopen. Is dit echter geleidelijk gegaan, en zit er niet een heel doordracht plan aan vast? Dan is de kans dat je dit in kleine stapjes hebt gedaan groot. In dit geval is het raadzaam om met dezelfde kleine stapjes ook weer uit te stappen. Verkoop jouw bezit in Bitcoin niet in één keer, maar verspreid dit over de tijd. Of stel alsnog een absolute piek of dal in wanneer je over wilt gaan tot verkoop. Op deze manier is de kans klein dat je uit een emotie als paniek of stress handelt, en dus de kans op een onhandige beslissing ook kleiner.

© 2021 - Crypto.nl | Privacy disclaimer | Contact

No coins selected