ERC2​​0 tokens

Wanneer je dit artikel leest ben je waarschijnlijk al wel eens in aanraking gekomen met het begrip ERC20 token, maar is het nu tijd om hier wat meer over te lezen. In het heel kort gezegd komt het erop neer dat een ERC20 token een token is die draait op het netwerk van Ethereum. De meeste van deze tokens komen via een ICO en kunnen op de markt verhandeld worden. Maar wat is precies de achtergrond van deze ERC20 token, op welke manier hebben deze te maken met en wat zijn hier de kansen en risico’s van? Na het lezen van dit artikel weet je het antwoord op al deze vragen, en misschien nog wel meer.

Wat zijn ERC20 tokens?

Zoals gezegd is een ERC20 token dus een token die op het netwerk van Ehtereum draait. ERC staat voor Ethereum Request for Comment 20, en het netwerk van Ethereum is bewust als een open beleid opgesteld. In de naam staat namelijk het verzoek tot commentaar, waarbij 20 staat voor het unieke kenmerk. Er zijn inmiddels vele andere cryptocurrencies die hun netwerk gebaseerd hebben op de blockchain van Ethereum, maar dan door gebruik te maken van een eigen token. Een token wordt vervolgens gebruikt om transacties uit te kunnen voeren op het netwerk, maar kunnen ook dingen als contracten of gebouwen vertegenwoordigen.Ondanks het om een open beleid gaat zijn er enkele standaardregels waaraan nieuwe tokens moeten voldoen. Voldoet een token hieraan? Dan wordt de token toegelaten op het netwerk van Ethereum. Deze regels manifesteren zich op het gebied van uitwisselbaarheid – de tokens moeten uitgewisseld kunnen worden – toegankelijkheid – de data van de token moet toegankelijk zijn voor gebruikers – en de mogelijkheid tot opslag.Omdat er regels zijn waaraan een token moet voldoen om op het Ethereum netwerk toegelaten te worden, is dit Ethereum netwerk dus ideaal wanneer je zelf een cryptocurrency wilt lanceren. Door deze regels als handleiding te gebruiken weet je zeker dat je aan de juiste eisen voldoet om op de Ehtereum blockchain te kunnen komen. Vervolgens kan een token in een coin veranderen dankzij een token swap, en om dit duidelijk te maken leggen we je eerst de verschillen uit tussen tokens en coins.

Wat is het verschil tussen een token en een coin?

Een token onderscheidt zich van een token – onder andere – doordat het ook andere functies kan hebben dan een betaalmiddel. Zo kan een token ook een bewijs zijn van een product of een aandeel. Er zijn vijf verschillende tokens:

1. Security token: een manier om te investeren. Tokens worden gekocht en er wordt verwacht dat hier winst uit gehaald wordt.
    2. Equity token: deze hoort eigenlijk een beetje bij de security token, alleen wordt er hierbij een stuk van een project of aandeel gekocht.
    3. Utiliy token: een manier om toegang te krijgen tot een cryptocurrency project in de vorm van service of een product.
    4. Asset token: dit is het type token dat we eerder noemden en vertegenwoordigt fysieke producten.

Reward token: dit type token wordt gebruikt als beloning voor het uitvoeren van bepaalde taken. Hiermee wordt een reputatie opgebouwd, waardoor het ook wel een ‘reputation token’ wordt genoemd.
      Tokens maken het mogelijk dat alles digitaal te verhandelen valt. Daardoor kan een token dus staan voor een gespaard punt van jouw favoriete winkel, maar kan het ook staan voor een fysiek product als een huis. Het staat ieder cryptocurrency project vrij om zijn token zelf invulling te geven. Tokens focussen echter wel alleen op hun eigen doel en zijn alleen toepasbaar binnen een bepaalde markt of bepaald blockchain project. Een ander groot onderscheid tussen een token en een coin is het gemak waarmee deze gecreëerd kan worden. Een token kan gelanceerd worden op de blockchain van Ehtereum, terwijl bij de lancering van een coin er ook een eigen blockchain gebouwd moet worden.In tegenstelling tot een token wordt een coin enkel gebruikt om betalingen mee uit te voeren. Er wordt een waarde vertegenwoordigd, waardoor Bitcoin een goed voorbeeld is van een coin als crypto. Tussen coins is een strijd over wie er gebruikt wordt in de vorm van een middel om mee te betalen. Door deze strijd kan de mate waarin de reguliere valuta zoals de euro – fiat-valuta – gebruikt worden afnemen. Een laatste kenmerk van een coin is dat deze door middel van een eigen blockchain opereert. Omdat Ethereum een eigen blockchain heeft waar de currency op gebruikt wordt zien velen Ethereum als coin.Na het lezen van de kenmerken van tokens versus coins zie je dat het belangrijkste verschil schuilt in de structuur. Waar tokens gebruik maken van bestaande blockchains, worden deze voor coins apart gebouwd. Daarmee hebben coins het voordeel dat zij blockchains zelf kunnen blijven ontwikkelen, ten opzichte van tokens die het moeten hebben van de functionaliteit van de bestaande blockchain.

Welke wallets ondersteunen ERC20 tokens?

Nu je weet dat tokens op het netwerk van Ehtereum draaien, zal het je niet verbazen dat de wallets die compatibel zijn met ERC20 tokens ook de wallets zijn die Ethereum ondersteunen. ERC20 tokens worden als zeer toegankelijk gezien en zijn daarom ideaal om op te slaan op een hardware. De populaire hardware wallet Ledger Nano S ondersteunt de opslag vaan ERC20 tokens. Er zijn vaak nog vragen over hoe dit proces precies werkt, maar eigenlijk is het heel simpel: de hardware wallet slaat informatie en data als de private key op, echt op het apparaat als de Ledger Nano S zelf. Hiervoor is geen verbinding met het internet of bijvoorbeeld een pc nodig. Omdat deze verbinding ontbreekt is een hardware wallet veilig tegen hackers. Echter, veel ERC20 tokens worden gelanceerd met het doel om uiteindelijk gebruik te gaan maken van hun eigen blockchain. Dit heeft als gevolg dat de tokens hun waarde verliezen. Hou de waarde van je tokens dus altijd goed in de gaten, zeker wanneer deze op een hardware wallet staan. Zonder deze aan een pc te verbinden is de waarde niet zichtbaar, dus blijf dit goed checken.Naast de hardware wallet is de ERC20 token ook compatibel met wallets als Exodus en MyEtherWallet. Hier willen we graag even terug naar het begrip ‘token swap’, want dit is van waarde wanneer het op deze wallets aankomt. Wanneer een token swap plaatsvindt, en de token dus in een coin verandert, is deze ook niet langer compatibel met wallets die Ethereum ondersteunen. Vaak is het mogelijk om via een exchange de tokens om te laten zetten naar coins, maar als je hier te lang mee wacht dan kan het zijn dat de ERC20 tokens in zijn geheel worden verwijderd. Waar je je ERC20 tokens dus ook opslaat, het is altijd van groot belang deze goed in de gaten te houden.

ERC20 tokens en ICO’s

Zoals eerder gezegd is het vrij eenvoudig om een eigen ERC20 token te maken. De regels waar deze token aan moet voldoen zijn bekend, dus als je een beetje handig bent creëer je snel je eigen token. Omdat dit zo makkelijk is wordt het Ethereum-netwerk veel gebruikt voor de lancering van nieuwe tokens. Om uit te leggen hoe een ICO hiermee te maken heeft gaan we eerst even naar de smart contracts. Een ERC20 token is namelijk een smart contract, wat betekent dat een investeerde ERC20 tokens ontvangt in ruil voor een investering. Hiermee vertegenwoordigen de tokens een waarde die van tijdelijke aard is. Waarna de token vervolgens op een eigen blockchain wordt gelanceerd, wordt deze ERC20 token vaak geruild voor de nieuwe coin die op het nieuwe blockchain netwerk zit. Deze ruil werkt aan de hand van een ICO, wat staat voor Inititial Coin Offering. Vergelijk dit met een project dat geld op wilt halen bij investeerders om zo hun project te kunnen lanceren. De investeerders die meedoen krijgen in ruil hiervoor een token, die ze kopen met Ether of Bitcoin. Omdat er sprake is van een ERC20 standaard is het ook mogelijk om tokens aan te kunnen maken. De waarde van deze projecten kan hoog oplopen; soms wordt er zoveel geld opgehaald zodat zij een waarde van maar liefst een miljard dollar kunnen vertegenwoordigen via tokens.

Hoe veilig zijn ERC20 tokens?

Omdat het maken van een eigen ERC20 token zo makkelijk is, worden er wel eens vraagtekens geplaatst bij de veiligheid van deze tokens. Deze tokens zijn vervolgens makkelijk om te verhandelen, waar een groot deel van het probleem van de token ligt. Mensen met kwade bedoelingen kunnen ook een eigen ERC20 token maken en verhandelen, zonder dat er bijvoorbeeld een waarde is die de tokens uiteindelijk vertegenwoordigen. Er is nog geen sprake van echte wetgeving op dit gebied, dus mocht dit aan banden worden gelegd dan kan dit van grote invloed zijn op de toekomst van tokens.Ook ziet de overheid ERC20 tokens vaak als financieel effect of instrument, zodat er later belasting op geheven kan worden. Ook dit is op het moment van schrijven nog niet gereguleerd, dus het is nog onzeker wat de overheid hier later over zal bekendmaken. Omdat tokens een vorm van een smart contract zijn is dit van grote invloed op de tokens uit de Ethereum blockchain. De werking van deze smart contracts hangen af van het rekenwerk. Om hier gebruik van te kunnen maken wordt er betaald met GAS, wat een prijs is die je betaalt om gebruik te kunnen maken van de capaciteit van het Ethereum netwerk.

Kansen van ERC20 tokens

ERC20 tokens zijn allemaal uitwisselbaar, dus je kunt het onbeperkt ruilen. Hierdoor is het dus niet mogelijk dat sommige tokens meer waard worden dan anderen, omdat ze allemaal dezelfde kenmerken hebben wanneer ze bij hetzelfde project op de Ethereum blockchain staan. Ook kunnen ERC20 tokens aangepast worden en zo met verschillende doeleinden dienen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in games om mee te kunnen betalen, in spaarprogramma’s maar ook in de kunstwereld om een stukje eigendrom te vertegenwoordigen. Tot slot zijn ERC20 tokens zeer populair om te gebruiken wanneer de blockchain betreden wordt. Er is een reed scala aan wallets, smart contracts en exchanges die allemaal compatibel zijn met deze nieuwe ERC20 tokens. Ook is er een grote mate van ondersteuning in naslagwerk voor ontwikkelaars beschikbaar.

Risico’s van ERC20 tokens

Naast de vele kansen die ERC20 tokens biedt komen er ook verschillende risico’s bij kijken. Met name op het gebied van wet- en regelgeving, omdat het op het moment van schrijven nog niet duidelijk is hoe overheden hiermee om zullen gaan. Omdat het op eenvoudige wijze mogelijk is zelf een ERC20 token te maken, betekent dit ook dat er sprake is van een zekere kwetsbaarheid van de token. Zodra de overheid ingrijpt kan dit direct grote gevolgen hebben voor de waarde van de ERC20 token, en de kans is aannemelijk dat deze waarde dan niet in de richting zakt zoals je het graag zou willen. Hou dit in je achterhoofd wanner je in een ICO wilt investeren door middel van ERC20 tokens.

Samenvatting

ERC20 tokens kunnen door iedereen aangemaakt worden en zijn een populair begrip in de huidige cryptocurrency markt. Op eenvoudige wijze kunnen contracten geïmplementeerd worden en kunnen de tokens voor veel verschillende dingen gebruikt worden. Denk hierbij aan het betalen in games of het sparen bij jouw favoriete winkel. Er zitten echter ook nadelen aan deze ERC20 tokens, want de regelgeving op dit gebied ontbreekt en waar dit in de toekomst heen zal gaan is onduidelijk. Ook is er wel eens sprake van een token swap, waarbij een token omgezet wordt in een coin. Heb jij jouw tokens veilig opgeslagen in een hardware wallet, en wil je deze voor de veiligheid niet te vaak met een pc verbinden? Dan bestaat de kans dat deze tokens zonder jouw weten omgezet worden in coins en je deze volledig kwijt bent. Het is daarom raadzaam dat wanneer je tokens aanschaft, bijvoorbeeld via een ICO, je altijd in de gaten houdt wat er met de waarde van deze tokens gebeurt. Tot slot is het zelf opzetten van een ERC20 token zeer gemakkelijk, omdat de regels waar deze aan moet voldoen vaststaan en voor iedereen te raadplegen zijn. Denk ook hierbij aan de keerzijde, want ook mensen met de verkeerde intenties kunnen deze tokens opzetten en verhandelen.

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
    Vergelijk Exchanges

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges