Hardware wallets

    Cryptocurrencies kunnen in de praktijk op meerdere manieren worden gebruikt. Ze kunnen in eerste instantie natuurlijk worden ingezet als (digitaal) betaalmiddel. Echter zijn er bijzonder veel mensen die er eerder een soort van 'store of value' in zien. In het laatste geval bestaat de kans dat je jouw cryptocurrencies voor de middellange tot lange termijn gewoon ergens op een veilige plaats zal willen bewaren. In dat geval zal je al snel kunnen vaststellen dat de keuze voor één van de verschillende hardware wallets dan al snel is gemaakt.

    Wat zijn hardware wallets?

    Tal van verschillende systemen kunnen als drager fungeren voor jouw cryptocurrencies. Dit betekent bijvoorbeeld dat je er voor kan kiezen om een programma op je laptop of computer te installeren. Daarnaast zijn er ook mobiele applicaties op de markt terug te vinden waar je cryptovaluta's in kan opslaan. Hoe interessant deze software ook mag zijn, vaak zijn er toch ook heel wat risico's aan verbonden. Dergelijke systemen kunnen bijvoorbeeld besmet zijn met spyware of een virus, maar ze kunnen ook gestolen worden of stuk gaan. In al deze verschillende gevallen is de kans groot dat jouw zuurverdiende cryptocurrencies voor altijd verdwenen zijn. Door gebruik te maken van een hardware wallet kan je dit voorkomen.Hardware wallets zijn dan ook speciale systemen die specifiek zijn ontwikkeld om cryptocurrencies op bij te houden. Door gebruik te maken van een dergelijk toestel ben jij echt voor de volle honderd procent eigenaar van jouw cryptocurrency tokens. Dit betekent onder meer dat je ook de private key in eigen bezit hebt. Gaat de partij die de hardware wallet heeft geproduceerd welke je hebt aangekocht failliet? Dan is dat overigens geen enkel probleem. Je kan altijd (ook vanaf andere systemen) terug toegang hebben tot jouw private keys. Dit maakt het gebruik van hardware wallets in de praktijk werkelijk bijzonder interessant.

    Welke hardware wallets bestaan er?

    Steeds meer mensen zijn door de jaren heen het belang van hardware wallets in gaan zien. In eerste instantie kozen heel wat investeerders er dan ook voor om hun tokens gewoon op de exchange te laten staan. Diverse hacks en financiële problemen bij dergelijke partijen hebben echter aangetoond dat dit zelden een goed idee is. In het bijzonder wanneer je een bepaalde portefeuille met cryptocurrencies hebt aangelegd voor de lange(re) termijn kan je er eigenlijk niet om heen om minstens één hardware wallet in huis te halen. Wil jij ook graag een hardware wallet kopen? Dan kan je een keuze maken tussen de onderstaande mogelijkheden.

    1.) De Ledger Nano S

    De Ledger Nano S is de eerste hardware wallet welke door het Franse bedrijf Ledger op de markt is gebracht. In een mum van tijd werd het systeem razend populair. Ze wordt aanzien als de belangrijkste concurrent van de Trezor One. De Ledger Nano S heeft veel weg van een gewone USB-stick, al is ze wel aan de voorzijde uitgerust met een klein schermpje. Het gebruiksvriendelijke aspect van deze hardware wallet heeft er voor gezorgd dat menig aantal cryptocurrency investeerders er elke dag opnieuw met veel plezier gebruik van maken.

    2.) De Ledger Nano X

    De Ledger Nano X is de opvolger van de Ledger Nano S. Ten opzichte van haar voorganger beschikt ze over enkele extra belangrijke troeven. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het toestel volledig los van een computer te gebruiken. Dit wordt mogelijk gemaakt door de aanwezige bluetooth LE-ondersteuning. Daarnaast is ook de opslagruimte aanzienlijk uitgebreid waardoor er veel meer cryptocurrencies tegelijkertijd op opgeslagen kunnen worden. Uiteraard kenmerkt ook de Ledger Nano X zich door de alom bekende gebruiksvriendelijkheid van Ledger waardoor iedereen er mee aan de slag kan.

    3.) De Ledger Blue

    De Ledger Blue is een bijzonder geavanceerde hardware beveiligingstool voor cryptocurrencies. Niet alleen beschikt dit toestel over een riant beeldscherm, daarnaast zijn er ook nog eens enterprise-level crypto mogelijkheden ingebouwd. Opvallend is ook dat de Ledger Blue zomaar even meer dan twee jaar in ontwikkeling is geweest. Het resultaat is één van de meest complete en toonaangevende hardware wallets op de markt. Het enige nadeel van dit toestel? Dat ze in vergelijking met alternatieven van Ledger en Trezor bijzonder duur is. Aan de Ledger Blue hangt op moment van schrijven dan ook een prijskaartje van iets minder dan 280 euro.

    4.) De Trezor One

    De Trezor One was de aller eerste hardware wallet voor cryptocurrencies die op de markt werd gelanceerd. Het is dan ook helemaal niet verwonderlijk dat heel wat cryptofanaten trouw zweren bij het toestel. De Trezor One hardware wallet wist dan ook een haast unieke veiligheid moeiteloos te combineren met een zeer gebruiksvriendelijk systeem evenals een aantrekkelijke uitstraling. De Trezor One maakt niet alleen gebruik van veilige opslag van de private keys door middel van een word seed, daarnaast biedt ze ook nog eens ondersteuning voor een groot aantal verschillende cryptocurrencies. Voor de lange-termijn-investeerders is kiezen voor deze hardware wallet van het Tsjechische Trezor zeker het overwegen waard.

    5.) De Trezor T

    Het Trezor Model T is een hardware wallet welke de officiële opvolger vormt van de Trezor One. In vergelijking met haar voorganger is ze toch best wat geavanceerder. Zo is deze hardware wallet niet alleen voorzien van een kleuren touchscreen, daarnaast heeft ook een SD card slot waarmee data kan worden versleuteld. Bovendien spreekt het voor zich dat er weer heel wat verschillende cryptocurrencies op dit toestelletje opgeslagen kunnen worden. Had jij voorheen reeds een Trezor en wil je graag je wallet terug claimen op deze nieuwe hardware wallet? Dan spreekt het voor zich dat, dat zonder probleem tot de mogelijkheden behoort!

    Waarom gebruikmaken van hardware wallets?

    Hardware wallets zijn met recht en rede bijzonder populair geworden. Iedereen die graag wil investeren in één of meerdere cryptocurrencies voor de langere termijn zou er dan ook eigenlijk voor moeten kiezen om een dergelijk systeem aan te schaffen. Op het ogenblik dat je dit hebt gedaan kan je namelijk rekenen op heel wat verschillende voordelen, namelijk:1. Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor je coinsGebruikmaken van een hardware wallet zorgt er voor dat jij en alleen jij de houder bent van je private keys. Dit zorgt er voor dat je op geen enkele manier afhankelijk bent van een derde partij. Dat is wel het geval wanneer je er bijvoorbeeld voor zou kiezen om je tokens bij een exchange te laten staan.2. Opslag op een gespecialiseerd systeem weg van het internetEen hardware wallet is een vorm van 'cold storage'. Dit betekent dat je tokens worden opgeslagen weg van het internet. Dat is interessant, want op deze manier beschik je over een preventieve oplossing tegen bijvoorbeeld hacks of het failliet gaan van een exchange. Zelfs wanneer je hardware wallet zou worden gestolen is het door middel van de recovery words nog steeds mogelijk om je portefeuille terug te claimen.3. Je bundelt je cryptocurrencies in één virtuele portefeuilleVerschillende hardware wallets die op de markt zijn terug te vinden bieden ondersteuning voor een enorm aantal verschillende cryptocurrencies. Dit betekent dat je lang niet alleen maar Bitcoin, Ethereum en XRP kan opslaan op een hardware wallet, maar ook een enorme hoeveelheid aan (andere) altcoins. Op deze manier kan je veel beter het overzicht over jouw portefeuille behouden.Betekent bovenstaande dat hardware wallets voor iedereen die bezig is met crypto interessant is? Toch niet. Ben jij bijvoorbeeld iemand die enkel en alleen maar aan day trading doet? In dat geval zal je er wellicht toch voor willen kiezen om je tokens gewoon op de exchange te houden. Dit uiteraard wel met alle nadelen en potentiële risico's van dien.

    Cryptocurrency prijzen

    Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
    Vergelijk Exchanges

    4

    (44 people)

    Tap to rate this article

    Cryptocurrency prijzen

    Vergelijk Exchanges