ICO

    Samen met de lancering van de eerste cryptocurrencies op de markt heeft de wereld ook kennis gemaakt met het begrip 'ICO'. ICO of Initial Coin Offering is eigenlijk de crypto variant van crowdfunding. In de praktijk koop je als investeerder eigenlijk een bepaalde hoeveelheid aan tokens die toebehoren aan een beginnend project op de blockchain. Dit kan interessant zijn, want je koopt deze tokens uiteraard tegen de lanceringsprijs. Op het ogenblik dat het project uitgroeit tot een succes kan dat een veel grotere return on investment met zich meebrengen dan wanneer je na afloop van een ICO via een exchange zou instappen. Dit betekent evenwel niet dat investeren in een ICO altijd even interessant is, in tegendeel.

    Hoe wordt een ICO opgestart?

    Het merendeel van de ICO's hebben in eerste instantie eigenlijk nog niet zoveel. In de praktijk komt het er dan op neer dat ze beschikken over een plan en een token. Het plan dat wordt uitgetekend voor een blockchainproject wordt doorgaans vastgelegd in een zogenaamde whitepaper. Een token voor het lanceren van een ICO kan op verschillende platformen worden uitgegeven. Het bekendste platform tot op moment van schrijven om dit bij te doen is Ethereum. Op het ogenblik dat er potentiële investeerders geïnteresseerd zijn in jouw project kan men dan vervolgens in jouw token investeren met behulp van de ether.Het geld dat wordt ingezameld met de ICO (in dit geval dus in ether) kan vervolgens worden gebruikt om te helpen bij de financiering van het blockchainproject. Vervolgens wordt er een testversie gelanceerd welke luistert naar de naam 'testnet'. Het is eveneens mogelijk dat een project er voor kiest om niet één, maar wel verschillende testversies op de wereld los te laten. Op het ogenblik dat het platform voldoende is uitgetest kan het zogenaamde mainnet worden gelanceerd. Dit is de finale versie van het blockchainplatform. Op dit ogenblik migreert de token als het ware van de Ethereum blockchain (in dit geval) naar een eigen blockchain.

    Hoe zelf deelnemen aan een ICO?

    Voordat je er voor kiest om deel te nemen aan een ICO is het altijd van belang om grondig je huiswerk te doen. Van alle projecten die als ICO starten faalt uiteindelijk het overgrote merendeel. Omwille van deze reden wordt het eigenlijk ook helemaal niet aangeraden aan beginnende investeerders om deel te nemen aan een ICO. De kans dat je uiteindelijk een grote fout maakt en met een aanzienlijk verlies wordt geconfronteerd is gewoon veel te groot. Vertrouw bovendien ook niet zomaar op de mening van een aantal in ICO gespecialiseerde websites die op het internet terug te vinden zijn. Zij geven vaak een score aan bepaalde projecten, maar de kans is groot dat ze een bepaalde vergoeding ontvangen om een bepaalde ICO aan te prijzen. Je eigen onderzoek doen is dus altijd van cruciaal belang.Heb je er uiteindelijk voor gekozen om in te stappen in een ICO die wordt gehouden op de blockchain van Ethereum? In dat geval worden de ERC20-tokens (zo noemen de tokens die worden uitgegeven op de Ethereum blockchain) doorgaans altijd verzonden naar hetzelfde adres als waar de betaling vandaan is gebeurd. Let op! Het wordt altijd aangeraden om de betalingen voor een ICO te doen vanaf een etheradres van een wallet welke je zelf in beheer hebt. Alleen op deze manier ben je namelijk houder van de private keys. Mocht er dus onverhoopt iets fout gaan kan je alsnog ingrijpen. Dat is niet het geval wanneer je ether verstuurt rechtstreeks vanaf een cryptocurrency exchange.

    Wat zijn de voordelen van een ICO?

    De belangrijkste reden om er voor te kiezen om deel te nemen aan een ICO is terug te vinden in het feit dat je kan investeren in een bepaalde token voordat iemand anders dat kan doen. Op het ogenblik dat er sprake is van een echt beloftevol project is het zo dat deze bij lancering op de exchanges vaak reeds over een aanzienlijk hogere notering beschikt. Dit betekent dat mensen die vroegtijdig zijn ingestapt door middel van een ICO eigenlijk meteen een mooi rendement kunnen hebben. Als early adopter ben je dus bij een succesvol project altijd in het voordeel. Op het ogenblik dat andere geïnteresseerden nog moeten instappen ben jij reeds een stukje van je oorspronkelijke holdings aan het verkopen.

    Zijn er ook nadelen aan verbonden?

    Bovenstaande zal bij veel mensen ongetwijfeld de dollar (of euro) tekens in de ogen doen verschijnen. Dat gezegd hebbende is het echter wel zo dat je ook altijd rekening moet houden met de risico's die instappen in een ICO met zich meebrengt. In eerste instantie is het zo dat een groot deel van de ICO's een scam zijn. Dit betekent dat ze alleen maar zijn opgezet met als doel om mensen geld af te troggelen om vervolgens gewoon de boeken te sluiten en er met het geld vandoor te gaan. Hier moet je dan ook absoluut altijd bij stil blijven staan. Nogmaals, goed vooraf je huiswerk doen en bijvoorbeeld het team achter een bepaalde ICO controleren is een absolute must. Dit eerste nadeel is echter nog niet alles.Een tweede belangrijk nadeel van een ICO is terug te vinden in het feit dat je als early adopter eigenlijk vooral hebt geïnvesteerd op basis van de zogenaamde whitepaper. Op het ogenblik dat jij een deel van jouw vermogen investeert is er dan ook nog geen sprake van een werkend product. Dit betekent meteen dat het project beide kanten op kan gaan. De kans is bestaande dat het een succes wordt en al snel kan rekenen op massale adoptie, maar de kans is minstens even groot dat het fout loopt. Weet het project waarvoor de ICO is gehouden de vooropgestelde verwachtingen niet in te lossen? Dan is de kans bijzonder groot dat je een groot deel van jouw investering in rook ziet opgaan.

    Conclusie; zijn ICO's nu interessant of niet?

    In de basis zijn ICO's net als bijvoorbeeld crowdfunding natuurlijk best interessant te noemen. Dit echter op voorwaarde dat er een team achter schuil gaat welke daadwerkelijk van hun project een succes wil maken. Het kan niet genoeg benadrukt worden dat je voordat je investeerd in een ICO altijd op je hoede moet zijn voor een ICO scam. Heel wat partijen maken gebruik van een initial coin offering om gewoon geld binnen te halen waarna ze de benen nemen en je er nooit meer iets van hoort. Besef goed dat je in dit geval je geïnvesteerde kapitaal nooit meer terug zal zien. Investeren in een ICO brengt dan ook altijd aanzienlijke risico's met zich mee. Omwille van deze reden worden ze afgeraden voor beginnende investeerders in crypto of voor zij die nog maar over een beperkte kennis beschikken.Rekening houdende met bovenstaande zijn er heel wat mensen in het verleden ook ongelofelijk rijk geworden door in te stappen in een bepaalde ICO. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de vroege investeerders in Ethereum en het Chinese NEO. Zij zagen hun oorspronkelijke investering uitgroeien tot een enorm kapitaal. Deze projecten zijn slechts enkele voorbeelden van succesvolle ICO's die hun investeerders heel veel geld hebben opgeleverd. Het kan dus zeker, maar je moet als investeerder wel ten allen tijde op je hoede zijn.

    Cryptocurrency prijzen

    Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
    Vergelijk Exchanges

    4

    (44 people)

    Tap to rate this article

    Cryptocurrency prijzen

    Vergelijk Exchanges