Software wallets

Elke cryptocurrency expert is het er wel over eens dat het nooit een goed idee is om jouw tokens langdurig bij een exchange te laten staan. Op deze manier zal je namelijk op elk moment van de dag worden blootgesteld aan tal van verschillende risico's. Om met een gerust gemoed een portefeuille met cryptocurrencies aan te kunnen leggen kiezen heel wat investeerders er dan ook voor om gebruik te maken van een software wallet. Het kan hierbij gaan om een wallet die wordt geïnstalleerd op een laptop of computer, maar er kan ook gebruik worden gemaakt van een mobiele wallet. Ben jij ook benieuwd naar alle voor- en nadelen die zijn verbonden aan het gebruik van software wallets? In dat geval is het een aanrader om even de informatie door te nemen hier op deze pagina.

Wat is een software wallet precies?

Software wallets zijn zoals de naam reeds laat vermoeden stukjes software die kunnen worden geïnstalleerd op tal van verschillende systemen. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:1. Een echte software wallet voor desktops en laptops;2. Een mobiele wallet voor smartphones en tablets;In beide bovenstaande gevallen wordt er dus gebruik gemaakt van een programma of een mobiele applicatie om de cryptocurrencies mee te beheren. Betekent dit ook dat de tokens daadwerkelijk op het toestel in kwestie worden opgeslagen? Neen, dat niet. De tokens blijven namelijk altijd in de blockchain staan. Software wallets vormen wat dat betreft dan ook eigenlijk gewoon de sleutel om toegang te krijgen tot de kluis waar de tokens in zijn opgeslagen. Let op, dit betekent niet dat het niet van cruciaal belang is om goed te controleren of het toestel waar je de software wallet op zal plaatsen wel of niet veilig is, in tegendeel.

Hoe een software wallet installeren?

Door de jaren heen zijn er tal van verschillende software wallets op de markt verschenen. Een belangrijke vraag welke je, je op dit vlak moet stellen is of je er voor gaat kiezen om gebruik te maken van individuele software wallets of niet. Het is namelijk zo dat je op nagenoeg elke officiële website van een cryptocurrency project wel een software wallet van het project in kwestie terug kan vinden. Wanneer je kiest voor een dergelijke software wallet kan je daar uitsluitend de tokens van het crypto project in kwestie op plaatsen. Er bestaan echter ook heel wat multi software wallets waar tal van verschillende coins op kunnen worden opgeslagen.Het wordt steeds aangeraden om een software wallet enkel en alleen te downloaden van de officiële website van de aanbieder. Ben je van plan om gebruik te gaan maken van een mobiele wallet? In dat geval is het altijd aangewezen om deze te downloaden uit de officiële App Store. Lees bovendien altijd goed de reviews die zijn geplaatst door gebruikers. Op deze manier kan je altijd met absolute zekerheid stellen of een bepaalde software wallet al dan niet betrouwbaar is. Dit is echt zeer belangrijk voor de veiligheid van jouw portefeuille met tokens.

Welke software wallets bestaan er precies?

Zoals reeds aangegeven is het zo dat er op de markt een onderscheid dient te worden gemaakt tussen verschillende soorten software wallets. Buiten de individuele software wallets kan je er eveneens voor kiezen om een multi currency wallet te installeren. In dit geval kan je met één enkel programma tal van verschillende coins opslaan. Wij hebben enkele populaire software wallets voor jou uitgezocht en hieronder op een rijtje gezet.

1.) De Exodus software wallet

Eén van de bekendste software wallets op de markt is de zogenaamde 'Exodus wallet'. Deze wallet maakt het mogelijk om tal van verschillende cryptocurrencies te beheren vanuit één enkel stukje software. Het gaat hierbij onder meer om Litecoin, Bitcoin en Ethereum. De Exodus software wallet staat er om bekend er niet alleen erg goed uit te zien, daarnaast kenmerkt ze zich ook nog eens door een uitstekend gebruiksgemak. Niet voor niets is deze software wallet dan ook sinds jaar en dag één van de populairste en vaakst gebruikte wallets.

2.) De Jaxx software wallet

Een andere uitermate bekende software wallet is de Jaxx wallet. Ook deze wallet zorgt er voor dat je een grote hoeveelheid aan verschillende cryptocurrencies kan beheren met één enkele wallet. De Jaxx wallet biedt niet alleen ondersteuning voor onder meer Bitcoin, Litecoin en Ethereum, daarnaast kan je er bijvoorbeeld ook zeer eenvoudig al je ERC20-tokens op kwijt. Door gebruik te maken van de Jaxx software wallet beheer je niet alleen eenvoudig al je cryptocurrencies op je smartphone of tablet, daarnaast blijf je ook op de hoogte van al het laatste blockchain nieuws.

Hoe veilig zijn software wallets?

Het mag ondertussen wel duidelijk zijn dat het niet veilig is om jouw tokens (lang) op de exchange te laten staan. Is gebruikmaken van software wallets in de praktijk dan zoveel veiliger? Wel, op het ogenblik dat je er voor kiest om een software wallet te gaan gebruiken is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat de private key van jouw tokens in de applicatie zelf zal worden opgeslagen. Dit betekent concreet dat er op vlak van veiligheid rekening dient te worden gehouden met de hieronder aangegeven aandachtspunten:

1. Controleer altijd of je gebruik maakt van een betrouwbare software wallet;
    2. Controleer of de software wordt geïnstalleerd op een veilig systeem;

Het eerste aandachtspunt hoeft in de praktijk niet zoveel voeten in de aarde te hebben. Het tweede punt is echter voor veel mensen een stuk lastiger. Vaak wordt er voor gekozen om software wallets te installeren op oudere systemen die niet langer in gebruik zijn. Dat is prima, maar dan moet je er wel zeker van zijn dat er geen nare zaken op dit systeem staan. Spyware of virussen kunnen je private keys namelijk ten grabbel gooien en dat is niet de bedoeling.Bovenstaande zorgt er voor dat er in de praktijk vaak wordt gezegd dat software wallets slechts zo veilig zijn als je ze zelf maakt. Door rekening te houden met de hierboven aangegeven aandachtspunten zal je kunnen vaststellen dat gebruikmaken van een software wallet in de praktijk inderdaad behoorlijk veilig is. Let wel, tref altijd je voorzorgsmaatregelen. Een externe back-up nemen van de recovery seed is bijvoorbeeld altijd een must!

Welke nadelen zijn er verbonden aan software wallets?

Er zijn aan het gebruik van software wallets duidelijk enkele interessante voordelen verbonden. Dit gezegd zijnde is het echter ook zo dat je rekening zal moeten houden met een aantal niet onbelangrijke, potentiële nadelen. Welke nadelen dit nu precies zijn maakt het hieronder terug te vinden overzicht duidelijk.

1. Het systeem waarop de software wallet wordt geïnstalleerd moet altijd grondig gecontroleerd worden op vlak van betrouwbaarheid;
    2. Er is op de markt ook heel wat frauduleuze software terug te vinden welke zich voordoen als software wallets, maar dat uiteraard niet zijn. Wees hier dus altijd aandachtig voor wanneer je een dergelijke wallet gaat downloaden.
    3. Zorg er voor dat je altijd een externe back-up hebt van je software wallet. Het systeem waarop de software of de app wordt geïnstalleerd kan namelijk niet alleen stuk gaan, ze kan ook gestolen worden. Heb je een back-up van de recovery seed? Dan kan jij op deze manier alsnog jouw tokens terug claimen voordat iemand anders het doet!

Het mag in ieder geval duidelijk zijn, ondanks het feit dat je ook met het gebruik van software wallets voorzichtigheid aan de dag dient te leggen kunnen ze in de praktijk wel degelijk heel wat veiliger zijn in vergelijking met het gewoon bij cryptocurrency exchanges laten staan van je tokens.

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
    Vergelijk Exchanges

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges