• 5 - Waardering

Ledger Nano X review

De Ledger Nano S is één van ’s werelds populairste hardware wallets. Toch waren er enkele problemen of pijnpunten waar gebruikers mee werden geconfronteerd. Ledger heeft goed geluisterd naar de feedback die is gekomen vanuit de doelgroep en is er mee aan de slag gegaan. Het resultaat is de ‘Ledger Nano X’. Deze opvolger van de S-uitvoering ziet er min of meer hetzelfde uit, maar brengt heel wat extra voordelen met zich mee. De belangrijkste vernieuwingen zijn de aanwezigheid van bluetooth evenals een aanzienlijk grotere opslagcapaciteit. Op deze pagina laten we je graag kennismaken met deze hardware wallet.

Veiligheid

Betrouwbaarheid

Pros
 • Ondersteuning voor bluetooth maakt wisselwerking met mobiele systemen mogelijk
 • Voldoende opslagruimte om tot wel 100 wallet applicaties op te slaan;
 • Uitstekende beveiliging door middel van het CC EAL5+ element;
 • Vertrouwde gebruiksvriendelijkheid maakt deze hardware wallet erg toegankelijk;
 • Altijd de mogelijkheid om jouw crypto portefeuille terug te claimen;
Cons
 • Bluetooth connectie met smartphone of tablet heeft een potentieel veiligheidsrisico

Tot wel 100 wallet applicaties tegelijkertijd opslaan

Eén van de eerste pijnpunten waar gebruikers van de Ledger Nano S rekening mee moesten houden was terug te vinden in het feit dat er slechts een beperkt aantal wallet applicaties tegelijkertijd opgeslagen konden worden op het toestel. Vaak ging het daarbij slechts om drie à vier applicaties tegelijkertijd. Dit was uiteraard aan de krappe kant. Dit gezegd zijnde was het wel gewoon mogelijk om applicaties te verwijderen en opnieuw te installeren terwijl de cryptocurrencies gewoon veilig in de blockchain stonden. Je had op die manier dan ook altijd terug toegang tot je coins. Toch voelden heel veel mensen zich hier niet zo goed bij waardoor Ledger dit als één van de belangrijkste verbeteringen heeft doorgevoerd. Met de Ledger Nano X is het dan ook mogelijk om tot wel 100 wallet applicaties tegelijkertijd op te slaan!

Ondersteuning voor bluetooth

De grotere opslagcapaciteit is lang niet de enige vernieuwing welke er wordt geïntroduceerd met de komst van de Ledger Nano X hardware wallet, in tegendeel. Een belangrijke, in het oog springende vernieuwing is terug te vinden in de ondersteuning voor bluetooth. Deze maakt het nu mogelijk om draadloos verbinding te maken met de Ledger Live app op jouw smartphone of tablet. Dit is volgens Ledger niet alleen een belangrijke, maar ook een noodzakelijke evolutie met het oog op de toekomst van cryptocurrencies. Ledger benadrukte dat steeds meer minder mensen er voor kiezen om gebruik te maken van een computer of laptop voor wat het beheren van hun cryptocurrencies betreft. Door ondersteuning te bieden voor bluetooth wordt er voor gezorgd dat er een perfecte wisselwerking kan bestaan tussen enerzijds de hardware wallet van Ledger en anderzijds mobiele platformen. Op deze manier wordt er ook een uitstekend en veel veiliger alternatief geboden voor de klassieke, mobiele cryptocurrency wallets.

Beveiliging met CC EAL5+ element

De belangrijkste reden waarom veel mensen er tegenwoordig voor kiezen om te investeren in hardware wallets heeft betrekking tot de veiligheid die ze aan de dag weten te leggen. Ze bieden dan ook een aanzienlijk veiliger alternatief voor het laten staan van je tokens bij de exchange. Op het ogenblik dat een exchange in moeilijk vaarwater terechtkomt is de kans namelijk bijzonder groot dat jij daar als investeerder in cryptocurrencies de dupe van zal zijn. Wil jij er voor zorgen dat je tokens niet alleen op korte, maar ook op middellange tot lange termijn veilig zijn? In dat geval is het altijd de moeite waard om te investeren in een kwalitatieve, veilige hardware wallet. Op vlak van beveiliging maakt de ‘Ledger Nano X’ gebruik van het ingebouwde CC EAL5+ element. Dit is een chip die niet alleen in deze hardware wallet, maar ook in bijvoorbeeld creditcards evenals identiteitskaarten is terug te vinden. Een optimale beveiliging is daarmee dan ook absoluut gegarandeerd!

Vertrouwde gebruiksvriendelijkheid

Door te kiezen voor de Ledger Nano X hardware wallet is het mogelijk om te genieten van de vertrouwde gebruiksvriendelijkheid waar de Ledger hardware wallets bekend om zijn geworden. Net zoals bij haar voorganger is er dan ook alleen maar sprake van een schermpje en twee knoppen. Dat is alles waar je nood aan hebt om dit toestel te kunnen gebruiken. Niet alleen het toestel zelf is gebruiksvriendelijk, dit geldt eveneens voor de software waarmee ze wordt gebruikt. De zogenaamde ‘Ledger Live’ software biedt dan ook een uitstekend alternatief voor de Chrome applicaties welke in eerste instantie zijn gelanceerd. Veel mensen vonden het vervelend dat ze op deze manier verplicht werden om gebruik te maken van Google Chrome, terwijl ze waarschijnlijk standaard een andere browser gebruikten. Dat behoort door de komst van de Ledger Live software in ieder geval definitief tot het verleden.

De installatie van de Ledger Nano X

Ledger staat er om bekend een bedrijf te zijn welke het belangrijk vindt dat gebruikmaken van cryptocurrencies in de praktijk op een zo eenvoudig mogelijke manier kan gebeuren. Het bedrijf ziet dit namelijk (geheel terecht) als een belangrijke vereiste om crypto echt mainstream te kunnen maken. Het gebruiksvriendelijke karakter van de Ledger Nano X hardware wallet blijkt niet alleen uit de bediening van het toestel en de software waar het gebruik van maakt. Daarnaast is het ook nog eens zo dat dit systeem werkelijk zeer eenvoudig kan worden geïnstalleerd. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat je tijdens de installatie zeer aandachtig moet zijn. Dit geldt niet in het minst voor het noteren van de 24 verschillende security woorden die er aan je voorgesteld zullen worden. Deze security woorden moeten er namelijk voor zorgen dat je altijd jouw portefeuille met cryptocurrencies terug kan claimen.

Bewaar je lijst met security woorden op een veilige plaats!

Door gebruik te maken van de Ledger Nano X hardware wallet beschik je eigenlijk altijd en overal over de mogelijkheid om je portefeuille met cryptocurrencies terug te claimen. Dit kan belangrijk zijn wanneer je Ledger Nano X bijvoorbeeld verloren is gegaan of ze werd gestolen. Zolang je houder bent van de 24 security woorden is het altijd mogelijk om je verloren portefeuille met cryptovaluta’s terug te claimen. Omwille van deze reden spreekt het voor zich dat het wel belangrijk is om deze lijst altijd op een veilige plaats te bewaren. Dit dus zeker en vast niet samen met je Ledger Nano X toestel! Worden beide zaken samen gestolen? Dan kan iedereen zomaar toegang krijgen tot jouw portefeuille met cryptocurrencies!

Alle voordelen van de Ledger Nano X op een rijtje

Denk jij er eveneens aan om de Ledger Nano X hardware wallet in huis te halen? In dat geval kan je gegarandeerd rekenen op heel wat interessante voordelen. Wij hebben de belangrijkste van deze voordelen nog even allemaal voor jou op een rijtje gezet.

 • Ondersteuning voor bluetooth maakt wisselwerking met mobiele systemen mogelijk;
 • Voldoende opslagruimte om tot wel 100 wallet applicaties op te slaan;
 • Uitstekende beveiliging door middel van het CC EAL5+ element;
 • Vertrouwde gebruiksvriendelijkheid maakt deze hardware wallet erg toegankelijk;
 • Altijd de mogelijkheid om jouw crypto portefeuille terug te claimen;

Conclusie; de hardware wallet van de toekomst?

In eerste instantie waren veel mensen kritisch over de aanwezigheid van bluetooth op de Ledger Nano X. Meteen rees de vraag of de draadloze connectie met smartphones en tablets niet zou zorgen voor een potentieel veiligheidsrisico. Gelukkig lijkt Ledger er in geslaagd te zijn om niet alleen een uitermate praktisch en gebruiksvriendelijk, maar bovendien ook veilig toestel te creëren voor het opslaan van jouw cryptocurrencies voor de langere termijn. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat je er altijd voor moet zorgen dat je toestel up 2 date is. Je inschrijven voor de nieuwsbrief van Ledger met belangrijke updates is dan ook zeker aan te raden. In ieder geval is de Ledger Nano X terug een hardware wallet welke een significante meerwaarde met zich meebrengt voor wat het veilig opslaan van je cryptocurrencies betreft!

bitcoin
Bitcoin (BTC) 8.329,48 1.17%
ethereum
Ethereum (ETH) 168,64 1.92%
monero
Monero (XMR) 57,30 0.03%
ripple
XRP (XRP) 0,263123 2.93%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) 262,18 4.32%
iota
IOTA (MIOTA) 0,245522 2.71%
dash
Dash (DASH) 65,15 2.21%
stellar
Stellar (XLM) 0,067472 4.53%
cardano
Cardano (ADA) 0,039153 3.10%
neo
NEO (NEO) 9,77 3.07%
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) 4,66 2.14%
qtum
Qtum (QTUM) 1,99 3.20%
omisego
OmiseGO (OMG) 0,887442 4.85%
eos
EOS (EOS) 3,14 2.84%
tron
TRON (TRX) 0,017659 2.18%
verge
Verge (XVG) 0,003555 0.87%
siacoin
Siacoin (SC) 0,001857 1.51%
golem
Golem (GNT) 0,040944 1.72%

© 2019 - Crypto.nl | Privacy disclaimer