Crypto nieuws

EU-comités keuren verbod op anonieme crypto transacties via custodial wallets goed

Redactie

2024-03-24

Leestijd: 2 minuten

*

De Europese Unie neemt stappen om de strijd tegen witwassen van geld en financiering van terrorisme. De EU heeft per 19 maart een nieuwe wetgeving ingevoerd.

Custodial wallets

Een meerderheid van de leidende comités van het Europees Parlement heeft een verbod goedgekeurd op crypto transacties via gehoste custodial crypto wallets.

Dit besluit volgt op een voorlopige overeenkomst tussen de Europese Raad en het parlement. Bepaalde onderdelen van de EU-wetgeving tegen witwassen van geld en financiering van terrorisme, worden hiermee uitgebreid naar de crypto markt.

Aangenomen per 19 maart

Volgens Patrick Breyer van de Piratenpartij van Duitsland hebben de vooraanstaande comités van het parlement op 19 maart de nieuwe wetgeving aangenomen.

Interessant is dat Breyer samen met Gunnar Beck van Alternatief voor Duitsland tegen dit verbod hebben gestemd. Het verbod is gericht op gehoste of custodial crypto wallets.

Die worden meestal aangeboden door derden. Zoals gecentraliseerde exchanges.

Breyer is tegen de wet omdat hij gelooft dat het de onafhankelijkheid en privacy in gevaar brengt. Hij beschouwt de mogelijkheid om anoniem te handelen als een fundamenteel recht.

Meer beperkingen

Er zijn ook beperkingen aan contante transacties en anonieme betalingen. Anonieme contante betalingen boven de 3.000 euro worden verboden in commerciële transacties. Contante betalingen boven de 10.000 euro worden uitgesloten in zakelijke transacties.

Verwacht wordt dat de wetgeving binnen 3 jaar na inwerkingtreding volledig operationeel zal zijn. Iers advocatenkantoor Dillon Eustace verwacht dat dit eerder het geval zal zijn.

Gemengde reacties

Veel crypto netwerken functioneren binnen een toestemming-loze omgeving. Iedereen kan een privé sleutel aanmaken voor onbeperkte en anonieme toegang tot het systeem.

Er wordt gemengd gereageerd op de regels. Sommigen vinden de wetgeving noodzakelijk. Anderen vrezen dat het de privacy schendt en de economische activiteiten beperkt.

Daniel Tröster van de Sound Money Bitcoin Podcast benadrukte de obstakels en gevolgen. Hij schetste de impact op donaties en de implicaties voor het gebruik van crypto in de EU.

Hij uitte zijn bezorgdheid over het verstikkende effect dat de regels kunnen hebben.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.