Crypto nieuws

Bitcoin maakt duikvlucht als politieke spanningen in Midden-Oosten oplopen

Femke Wassink

2024-04-14

Leestijd: 2 minuten

*

De prijs van Bitcoin en andere cryptocurrencies is scherp gedaald sinds een aanval door Iran op Israël. De daling is voor Bitcoin significant met maar liefst 8,4%.

Geopolitieke spanningen Midden-Oosten

Op 13 april zag Bitcoin een daling van meer dan 8,4%. Dit gebeurde nadat Iran een aanval op Israël lanceerde. Daardoor escaleerde de spanningen in het Midden-Oosten verder.

De prijs van Bitcoin zakte van ongeveer $67.000 naar $61.625. Daardoor werd binnen enkele minuten na de aanval meer dan $130 miljoen aan marktkapitalisatie uitgewist.

De uitverkoop beïnvloedde niet alleen Bitcoin. Ether daalde met 9,81% naar $2.927. Solana zakte van 15,96% naar $129. De totale kapitalisatie daalde met 8,19% naar $2,23 biljoen.

Achtergrond van de aanval

Volgens bronnen lanceerde Iran op zaterdag drones richting Israël als vergelding voor een eerdere aanval. Deze laatste had een diplomatiek complex in Damascus aangevallen.

Bij de aanval door Israel kwamen 7 Iraniërs om het leven. 2 van hen waren generaals. Naast de luchtaanvallen zou Iran ook een vrachtschip in beslag genomen hebben.

Dit vrachtschip zou eigendom zijn van een Israëlische miljardair. Dit geeft aan hoe de spanningen verder oplopen buiten de directe confrontaties. Ook de VS heeft gereageerd.

Reacties vanuit de VS

President Joe Biden van de Verenigde Staten waarschuwde op 12 april dat Iran "vroeg of laat" zou aanvallen. Dit met de nadruk op de toewijding van de VS om Israël te verdedigen:

In een reactie liet de president weten: "we zijn toegewijd aan de verdediging van Israël. We zullen Israël ondersteunen en helpen bij de verdediging van Israël. Iran zal niet slagen."

Impact op financiële- en crypto markt

De confrontatie tussen Iran en Israël drijft de spanningen in de regio verder op. Iets wat de VS sinds het conflict tussen Israël en Hamas in oktober probeert te voorkomen.

Amerikaanse functionarissen hebben Israël aangespoord om de spanningen in hun reacties op Iran niet te laten escaleren. Dit laat een medewerker van de overheid weten aan CNN.

Deze gebeurtenissen tonen aan hoe geopolitieke onrust een directe impact kan hebben op de financiële markten.Dit betreft dus ook de wereldwijde cryptocurrency markt.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.