Cryptocurrencies

Cryptocurrencies zijn virtuele munteenheden die doorgaans over een gedecentraliseerd karakter beschikken. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Ondanks het feit dat de eerste cryptocurrencies net vanuit deze overtuiging op de markt werden gelanceerd is het mogelijk dat een cryptovaluta wel degelijk (gedeeltelijk) gecentraliseerd kan zijn. Het bekendste voorbeeld op dit vlak is natuurlijk de XRP-token van het bedrijf Ripple. Indien het marktsegment waarin de cryptovaluta actief is (zoals bijvoorbeeld de bankensector) vereist dat de cryptocurrency gecentraliseerd wordt is dit in principe gewoon mogelijk. Velen zijn het er wel met elkaar over eens dat dit het oorspronkelijke gedachtegoed van cryptocurrencies enigszins teniet doet. Het overgrote merendeel van de cryptocurrencies die op de markt zijn terug te vinden beschikken dan ook gewoon over een gedecentraliseerd karakter.

Investeren in cryptocurrencies

Veel mensen zijn op zoek naar een mogelijkheid om een stukje van hun kapitaal te kunnen investeren buiten de reguliere financiële markt om. Geldt dit ook voor jou? In dat geval zou je er eventueel voor kunnen kiezen om te kijken in de richting van cryptocurrencies. Investeren in cryptocurrencies betekent echter niet alleen dat je, je geld gaat beleggen buiten de traditionele markt om, daarnaast wordt je kapitaal ook blootgesteld aan vaak zeer aanzienlijke fluctuaties. Wil jij dus met andere woorden graag hebben dat jouw kapitaal wordt beschermd en de waarde er van bijgevolg min of meer constant blijft? Dan zijn cryptocurrencies voor jou wellicht niet echt interessant te noemen. Voor mensen die wel houden van een gokje en die uitzicht willen houden op een potentieel grotere winstmarge ten opzichte van de traditionele financiële producten zijn cryptocurrencies misschien wel de moeite waard om in te investeren.

Waar cryptocurrencies kopen?

Cryptocurrencies kopen is op verschillende manieren mogelijk. De manier waarop je ze gaat kopen is dan ook in de praktijk altijd afhankelijk van jouw exacte situatie. Ben je bijvoorbeeld reeds houder van een cryptocurrency als Bitcoin en wil je graag een bepaalde positie innemen in één van de verschillende altcoins die er bestaan? In dat geval is dat perfect mogelijk door een beroep te doen op de diensten die worden aangeboden door een gespecialiseerde cryptocurrency exchange. Wil jij echter graag instappen in cryptocurrencies met vers fiat-geld zoals euro’s? In dat geval zal je daarvoor aangewezen zijn op een andere partij. Hou er bovendien ook rekening mee dat niet elke coin zomaar door elke exchange wordt aangeboden. Indien je dus met andere woorden een investering wil doen in een specifieke cryptocurrency zal je eerst altijd moeten kijken door welke partij(en) deze wordt aangeboden.

Hoe cryptocurrencies opslaan?

Op het ogenblik dat je cryptocurrencies wenst te kopen zal je ook altijd rekening moeten houden met het feit dat je nood hebt aan een bepaalde wallet. Cryptocurrencies opslaan kan dan ook gebeuren in tal van verschillende soorten wallets. Vooral veel beginnende investeerders in cryptocurrencies kiezen er ook voor om hun tokens gewoon bij de exchange te laten staan waar ze gebruik van maken. Dit is echter helemaal niet interessant. Op het ogenblik dat de exchange in kwestie gehackt wordt bijvoorbeeld failliet gaat is de kans bijzonder groot dat je al je tokens voor altijd kwijt bent. Wil je, je beschermen tegen een dergelijke situatie? Dan is het altijd interessant om er voor te zorgen dat je zelf als enige persoon of partij houder bent van de private key van je coins.

Op een veilige manier je cryptocurrencies opslaan hoeft gelukkig geen enkel probleem te zijn, in tegendeel. Wat dit betreft kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van een software wallet. Een dergelijke wallet installeer je op je computer of op een ander systeem waarna jouw tokens onder je eigen beheer komen te staan. Bovendien wordt het bij zogenaamde ‘Proof of Stake’ coins op deze manier ook mogelijk om je staking rewards te claimen. Wil jij liever je cryptocurrencies opslaan op een specifiek daarvoor ontworpen en bijgevolg bijzonder veilig toestel? Dan kan je ook altijd een hardware wallet kopen.

Over welke functies beschikken cryptocurrencies?

Elk cryptoproject welke op de markt wordt gelanceerd beschikt over diens eigen systeem en bijbehorende functie. Het is voor projecten binnen de cryptomarkt bijzonder belangrijk geworden om zich te onderscheiden binnen de sector. Doen ze dat niet? Dan blijkt al snel dat er geen concrete meerwaarde zit in het project waardoor de interesse van investeerders al snel zal verdwijnen. Los van de exacte functie waar elk cryptoproject over beschikt is het echter ook zo dat je omwille van verschillende redenen kan investeren in een bepaalde cryptovaluta. Virtuele munten kunnen dan ook op diverse manieren worden gebruikt. Zo kan je er uiteraard betalingen mee uitvoeren, maar daarnaast is het ook mogelijk om ze te gebruiken als ‘store of value’. Daarnaast worden cryptocurrencies uiteraard ook vaak gebruikt als speculatieve beleggingsproducten waarbij de investeerder speculeert op een potentiële koersstijging. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, cryptocurrencies beschikken over heel wat verschillende  toepassingsvlakken waardoor ze voor een grote doelgroep het overwegen waard zijn.

bitcoin
Bitcoin (BTC) 8.368,88 1.17%
ethereum
Ethereum (ETH) 170,46 1.89%
monero
Monero (XMR) 58,61 1.33%
ripple
XRP (XRP) 0,268232 1.37%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) 267,53 2.77%
iota
IOTA (MIOTA) 0,247559 2.47%
dash
Dash (DASH) 66,37 1.26%
stellar
Stellar (XLM) 0,067451 7.65%
cardano
Cardano (ADA) 0,039293 3.06%
neo
NEO (NEO) 9,84 3.08%
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) 4,63 0.03%
qtum
Qtum (QTUM) 2,00 4.48%
omisego
OmiseGO (OMG) 0,889464 8.86%
eos
EOS (EOS) 3,19 3.09%
tron
TRON (TRX) 0,017709 2.54%
verge
Verge (XVG) 0,003619 0.97%
siacoin
Siacoin (SC) 0,001872 0.91%
golem
Golem (GNT) 0,041573 0.15%

© 2019 - Crypto.nl | Privacy disclaimer