Doge Koers

Dogecoin wordt door serieuze beleggers met argusogen bekeken. Het begon allemaal als een soort van grap, maar inmiddels staat de cryptomunt gewoon in de top tien van cryptomunten. Wat is Dogecoin precies en hoe werkt die dan? Wij gaan er in dit artikel verder op in.

Kennismaking met Dogecoin

Dogecoin (DOGE) is een op opensource gebaseerde cryptomunt die is afgeleid van de Litecoin-codebase. Zoals je al uit de naam kan afleiden is het gebaseerd op de Doge-meme die in 2013 erg populair werd op het internet.

Bitvavo crypto

Billy Markus, een computerprogrammeur uit de staat Oregon, bedacht het idee als wijze van een soort grap. Zijn beeld was dat als je een wat minder serieuze cryptomunt dan Bitcoin zou lanceren, deze eerder zou aanslaan bij het grote publiek. In dezelfde periode vertelde Jackson Palmer van het bekende softwarebedrijf Adobe dat hij ging investeren in Dogecoin, omdat hij er een sterk geloof in had. Ondanks dat hij nog wel wat aanmoediging nodig had, ging hij door met de lancering van dogecoin.com. Kort na de lancering ontdekte Billy Markus de website en nam contact op met Jackson Palmer. Ze zijn de samenwerking aangegaan en begonnen met de realisatie van het project dat nu bekend is onder de naam Dogecoin. Bij de start verspreidde het nieuws omtrent de cryptomunt zich razendsnel over sociale media. In slechts enkele maanden tijd werd een marktkapitalisatie van miljoenen dollars bereikt.

Inmiddels heeft Dogecoin een enorm community, die zich sterk maakt voor liefdadigheidsinitiatieven. Zo zijn ze als eerste begonnen met een soort fooiensysteem op diverse sites. Hier kunnen gebruikers kleine hoeveelheden Dogecoin sturen om op deze wijze de contentmakers te kunnen belonen.

Deze filantropische instelling nam steeds grotere vormen aan. Zo werd een werving opgestart voor de financiering van het olympische bobsledeteam van Jamaica en haalde het initiatief Doge4Water meer dan 30.000 USD op voor het slaan van waterputten in Kenia.

Bitvavo crypto

Hoe werkt het?

Dogecoin is net als Bitcoin gebaseerd op een blockchain. Hier worden blocks aan de keten toegevoegd via het zogenaamde Proof-of-Work. Gebruikers zorgen dat de  open-source software op hun computers wordt geïnstalleerd. Hiermee kunnen zij als node optreden.  Dit houdt in principe in dat iedere gebruiker een kopie van de database met alle transacties bijhoudt.

Het is dus een gedecentraliseerd platform. Er is niet één beheerder die het systeem beheert, maar de gebruikers sturen elkaar rechtstreeks informatie en vertrouwen hierbij op de cryptotechnieken om te controleren of er wel eerlijk wordt gehandeld.

In Proof-of-Work netwerken zoals bijvoorbeeld Bitcoin worden nieuwe munten aangemaakt via het zogenaamde mining proces. Een van de verschillen tussen Bitcoin en Litecoin is dat Litecon in het mining proces de SHA-256-hashfunctie niet gebruikt. De reden hiervoor is dat Litecoin vertrouwt op Scrypt. Dit is een ASIC-resistent Proof-of-Work-algoritme. Dogecoin is afgeleid van Litecoin het heeft het Scrypt algoritnme dus overgeërfd. Om onderlinge concurrentie uit de weg te gaan en risico’s met betrekking tot security issues te beperken, zijn de Dogecoin-ontwikkelaars overgestapt op een ander gefuseerd mining-model. Dit houdt in dat Litecoin-miners op het zelfde moment ook Dogecoin kunnen verdienen.

Het mining proces van Dogecoin richt zich op een blocktime van één minuut. Hierbij levert het een blockreward op van 10.000 DOGE. Een maximale voorraad is er voor Dogecoin nooit bepaald. Inmiddels zijn er al meer dan honderd miljard coins in omloop gebracht. De enthousiaste community ziet de opheffing van de maximum voorraad als uiterst positief. Dit omdat de besteding van de cryptomunt hiermee wordt gestimuleerd en het er voor zorgt dan niet alleen de early adopters ervan profiteren.

Wallet

Dogecoin is al vrij lang op de markt en dat maakt dat er veel wallets zijn die de cryptomunt ondersteunen. Veel gebruikers willen snel kunnen inspringen op koersontwikkelingen en dan is de wallet van dogechain.info een goede optie. Wil je beter beveiligd zijn, kies dan voor een hardware wallet zoals de Ledger Nano S.

Waar kan ik Dogecoin kopen?

Als je interesse in Dogecoin hebt, kun je deze via Exchanges als Binance of Bitvavo aankopen. Betalingen kun je eenvoudig via iDeal verrichten. Wel zo handig toch.

Koersverwachtingen

Het doen van uitspraken over koersverloop blijft altijd een lastig verhaal. Er zijn talloze factoren die van invloed zijn. Wij zien, gezien alle positieve ontwikkelingen rondom Dogecoin, de toekomst rooskleurig tegemoet. Zeker als we kijken naar de lange termijn, wat de meeste investeerders doen, is een stijging van enkele honderden procenten volgens experts realistisch. Wanneer je wilt investeren in Dogecoin, volg dan het nieuws omtrent de cryptomunt en hou de koersen in de gaten. Zo kun je voor jou het meest gunstige instapmoment bepalen.

Conclusie

Ondanks dat Dogecoin als een grap begon en het zijn bestaansrecht aan een internet-meme ontleent, heeft het project een enorm sterke community en een gigantische marktkapitalisatie opgebouwd. Het blijft echter twijfelachtig of Dogecoin als echt volwaardige cryptomunt wordt gezien. De meningen hierover lopen ver uiteen. Naar onze mening is het, zeker voor de beginners op de cryptomarkt, een interessante munt blijft om mee te starten.

No coins selected