• 5 - Waardering

Bitvavo

Het Nederlandse bedrijf Bitvavo is sinds eind 2017 actief met een cryptocurrency exchange. Ze combineren broker en exchange en zijn momenteel de snelst groeiende exchange in Nederland. Door het gemak van dit platform hebben ze al snel hun plek weten te veroveren op de markt. Bitvavo is bekend om de eenvoud en het gemak van het platform, dit maakt het voor zowel beginners als voor ervaren handelaren erg geschikt. Doordat ze het gehele platform hebben opgebouwd naar een cryptocurrency exchange zijn ze tot goedkoopste en grootste exchange van Nederland uitgegroeid.

Eigen wallet

Meer dan 50 crypto's in aanbod

Mobiele app

Lage opnamekosten

Pros
  • De goedkoopste exchange van Nederland
  • Toegankelijke basis interface
  • Betalen via iDEAL
  • Tijdelijk tot 1000 euro gratis handelen
  • Eigen wallet en hoge beveiligingsstandaarden
  • Tot wel 10.5% rente op je crypto's
Cons
  • Beperkt aanbod
  • Geen telefonische klantenservice
  • Kleine handelsvolume

Bitvavo

Bitvavo crypto

Bitvavo heeft momenteel bijna 90 verschillende cryptovaluta staan op het platform. Dit is in vergelijking met anderen een stuk kleiner maar dit is een bewuste keuze van Bitvavo. Wanneer een project toegevoegd wordt op het platform moet het zich bewezen hebben en een aantoonbaar doel hebben. Wanneer een project wil worden toegevoegd aan het assortiment moet het een strenge listing ondergaan. Je zult zien dat wanneer je het gaat vergelijken met andere brokers, Bitvavo een stukje strenger is. De beste projecten met de hoogste potentie krijgen een plekje in het aanbod.

Voordelen van Bitvavo

Bitvavo heeft ten opzichte van vele andere cryptocurrency platforms best veel voordelen, we zullen er een aantal voor je toelichten.

Gebruiksvriendelijk

Het is een erg gebruikersvriendelijk platform en het staat dan ook erg bekend om het gemak en de eenvoud. Dit maakt het handelen voor beginnende handelaren erg aantrekkelijk. Ook voor de ervaren handelaar is het interessant, er zit namelijk een geavanceerde interface in wat het voor beide type handelaren erg ideaal maakt!

Bitvavo crypto

Eenvoudig en simpel geld storten

Je kunt bij Bitvavo geld storten met iDEAL, bankoverschrijving, creditcard, Bancontact of SEPA betaling. Erg handig dus. Wanneer je met iDEAL of bankoverschrijving betaalt wordt er geen fee gerekend. Ook geldt er bij iDEAL een minimale inleg van slechts €1 waardoor je echt heel erg klein kunt beginnen met handelen.

Bitvavo is goedkoop

Vergeleken met andere brokers is Bitvavo erg goedkoop. Ze hanteren er een lage commissie van maximaal 0,25% en je kunt de eerste €1.000 zonder kosten handelen.

Snelle klantenservice

De klantenservice van Bitvavo is erg vlot en zal binnen een paar uur uitgebreid antwoord geven op je vraag. Daarbij heeft Bitvavo een uitgebreide support pagina waar de meest gestelde vragen overzichtelijk bij elkaar staan. Kies het onderwerp waarbinnen je wilt zoeken, of gebruik de zoekbalk bovenaan de pagina.

Account aanmaken op Bitvavo

Bitvavo is een ideale exchange wanneer je wilt beginnen met het handelen in crypto’s. Wil je bijvoorbeeld Ehtereum kopen, dan kun je op de website in één oogopslag zien hoeveel Ethereum je ontvangt voor het gewenste bedrag in euro’s. Om te starten met handelen is een account noodzakelijk, maar deze maak je gemakkelijk aan. We hebben hieronder kort te benodigde stappen vermeld:

Aanmelden

Ga naar de homepage van Bitvavo en klik op ‘aan de slag’ (in het midden) of ‘aanmelden’ (rechts bovenaan). Kies vervolgens of je een persoonlijk- of zakelijk account aan wilt maken, en vul de benodigde gegevens in. Op het moment van schrijven is de aanwas van nieuwe zakelijke klanten te groot om nieuwe zakelijke klanten toe te laten, maar hou dit vooral in de gaten. Bitvavo kennende zullen zij er alles aan doen om deze capaciteit te vergroten.

De gegevens die je hier invult zijn nog heel erg basic: naam, e-mailadres en wachtwoord. Als je dit hebt ingevuld krijg je een bevestigingsmail waarna je in kunt loggen.

Geld storten

Wanneer je bent ingelogd kun je geld storten. Dit zie je links in het scherm onder ‘euro’s storten’. Vul hier het gewenste bedrag in euro’s in en kies via welke betaalmethode je dit wilt doen. Zoals gezegd worden er voor iDEAL en bankoverschrijving geen kosten gerekend, dus dit valt aan te raden om als betaalmethode te kiezen. Hou er bij bankoverschrijving wel rekening mee dat het even kan duren voor de betaling verwerkt is. Sta je dus te popelen om aan de slag te gaan als cryptohandelaar? Kies dan voor iDEAL als betaalmethode.

Crypto’s kopen

Gefeliciteerd! Je hebt nu jouw eerste echte stap gezet om te kunnen handelen in crypto’s! Het account is aangemaakt en de eerste euro’s zijn gestort. Je kunt nu in jouw dashboard zien welke crypto’s je kunt kopen. Zorg ervoor dat je eerst goed hebt onderzocht welke crypto je wilt kopen en wees je hier ook goed bewust van de aanleiding. Heb je je aan laten praten dat je een mooie kans echt niet mag laten lopen, maar is de bron hiervan dubieus? Wacht dan even tot je weer rationeel kunt nadenken alvorens geld in deze crypto te storten.

Nu je de crypto hebt gekozen en in de lijst hebt opgezocht kun je deze via de button ‘kopen’ aanschaffen. Kies hoeveel geld je hierin wilt investeren en je ziet duidelijk in je scherm hoeveel van de betreffende crypto je ontvangt voor het geselecteerde bedrag in euro’s. Als je dit een paar keer hebt bevestigd – om er zeker van te zijn dat je geen foutjes maakt – staan de crypto’s nu in jouw wallet.

Crypto’s verkopen

Wil je crypto’s vervolgens verkopen voor euro’s, dan gaat dit net zo makkelijk en nagenoeg hetzelfde als bij het aankopen van crypto’s. Ga wederom naar de crypto die je wilt verkopen en selecteer hiervoor de button ‘verkopen’. Vul weer het gewenste bedrag in en bevestig dit een aantal keer. Nu zie je de euro’s weer staan in je dashboard.

Euro’s uitbetalen

Wil je tot slot jouw euro’s overzetten naar jouw bankrekening? Kies dan in jouw account voor ‘tegoed opnemen’, geef het gewenste bedrag in euro’s op en selecteer jouw rekeningnummer. Kies voor doorgaan en controleer jouw opname goed, en bevestig deze tenslotte door jouw 2 factor authenticatie code in te voeren.

Wat zijn de kosten en fees bij Bitvavo?

Een belangrijk aspect bij het handelen in crypto’s zijn de kosten van een broker of exchange. Wanneer je een goedkope exchange zoekt dan zit je bij Bitvavo goed. Het aanmaken van een account is dan ook gratis. Dit is overigens bij alle exchanges het geval. Wanneer je wilt gaan handelen zul je er vaak achter komen dat ze vrij hoge handelskosten vragen, bij Bitvavo is dit niet het geval! Zij rekenen namelijk maximaal 0,25% fee per transactie. Je zult zien dat wanneer je dit gaat vergelijken met andere Nederlandse brokers Bitvavo de goedkoopste exchange is. Bij Bitvavo zijn zelfs de kleinste transacties ook maximaal 0,25% en dat maakt het natuurlijk erg aantrekkelijk voor de beginnende handelaar.

Om geld te storten worden geen kosten gerekend. Dus wil je bijvoorbeeld euro’s storten om deze om te kunnen zetten, of wil je juist crypto’s storten om te kunnen handelen? Dan is dit via Bitvavo gratis. Wil je vervolgens euro’s opnemen, dan zitten hier ook geen kosten aan verbonden. Wanneer je crypto’s op wilt nemen betaal je vaak wel een fee, maar deze is laag. Iedere valuta heeft een eigen fee en deze kun je gemakkelijk checken op de website.

Heeft Bitvavo een wallet?

Jazeker! Bitvavo heeft voor alle cryptocurrencies een eigen unieke wallet. Dit houdt in dat iedere gebruiker zijn eigen ontvangstadres ontvangt om zijn eigen cryptocurrencies te beheren. Wanneer je dus een aankoop doet via het platform dan wordt jouw cryptocurrency in jouw wallet gestort. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een externe wallet. Maar een eigen wallet is voor Bitvavo zeker een pluspunt!

Bitvavo voor gevorderde traders

Omdat Bitvavo zich met name onderscheidt in het gebruiksgemak en de toegankelijke interface, heeft dit als logisch gevolg dat de mogelijkheden enigszins beperkt zijn. In onze optiek is dit echter voor beginnende- en iets verder gevorderde handelaren geen enkel probleem. Ben je echter een crypto trader met zeer veel ervaring? Dan kan het zijn dat je de functionaliteiten van Bitvavo te beperkt vindt. Gelukkig is Bitvavo zich hier heel erg van bewust en zijn zij bezig om deze functies uit te breiden, in de hoop zo ook de meer gevorderde handelaren te interesseren.

Het feit dat het aanbod in verhandelbare crypto’s al enorm is toegenomen ten opzichte van de start, is een zeer goed teken in de uitbreiding van de functionaliteiten. Een andere functie die sinds kort beschikbaar is, is staken. Hier lees je meer over in de volgende alinea.

Nieuw: staken bij Bitvavo

Het is sinds eind 2020 ook mogelijk om te staken bij Bitvavo. Mocht je nog niet bekend zijn met deze term, dan leggen we deze graag even aan je uit. Staking houdt simpel gezegd in dat je jouw crypto’s voor onbepaalde tijd vasthoudt in jouw wallet. Omdat Bitvavo ook de functie van cold storage biedt – waarover later meer – is het proces van staken op een veilige manier te doen bij Bitvavo.

Het idee van staken is dat je niet alleen jouw crypto’s wegzet, maar deze ook niet verhandelt. Het primcipe is vervolgens dat je hier een beloning voor krijgt, wat je kunt vergelijken met een soort rente. Deze rente is verschillend per crypto en de uitbetaling vindt meestal plaats in de vorm van de crypto zelf. Het is echter niet mogelijk om alle soorten crypto’s te staken, dit is namelijk alleen van toepassing op de Proof of Stake Coins, oftewel PoS crypto’s. Dit zijn er echter op het moment van schrijven maar liefst 15, dus dit zal de gevorderde handelaar niet tegenhouden hier gebruik van te maken.

Wanneer je bij Bitvavo wilt staken kun je dit gemakkelijk inzetten als manier om extra geld – in de vorm van crypto’s – te verdienen. Wanneer je bent ingelogd krijg je de melding of je ontvangsten van staken wilt inschakelen. Schakel deze functie in, kies de crypto die jij wilt staken en zet deze weg in jouw wallet.

Er zijn geen ingewikkelde berekeningen of zware apparatuur nodig om te kunnen staken. Het enige dat je moet doen is crypto kopen en wegzetten. Er is echter wel een aanzienlijke inleg nodig om hier noemenswaardige omzet uit te kunnen halen. Ook is de wallet waar je deze crypto’s in opslaat in beheer van Bitvavo, dus je bent hierbij afhankelijk van het platform. De cold storage neemt echter wel een groot deel van de zorgen ten aanzien van hackers weg.

Is Bitvavo veilig en betrouwbaar?

Natuurlijk begint een goede beveiliging bij jezelf, dus zorg zeker voor een uniek en sterk wachtwoord en dat je de 2 factor authenticatie ingeschakeld hebt. Wat we wel een enorm voordeel vinden van Bitvavo is dat deze verschillende stappen heeft toegevoegd om de veiligheid te kunnen waarborgen. Zo moet ieder apparaat en IP-adres op voorhand goedgekeurd worden. Bitvavo doet veel aan de veiligheid en we kunnen dan ook met zekerheid zeggen dat deze erg betrouwbaar is!

Een ander groot voordeel voor de betrouwbaarheid is het feit dat het grootste deel van de crypto’s die handelaren bij Bitvavo hebben opgeslagen, als ‘cold storage’ staan opgeslagen. Cold storage houdt in dat de crypto’s offline worden bewaard, waardoor het voor hackers onmogelijk is om hier via de exchange bij te kunnen komen.

Mobiele Bitvavo app

Naast de website is het ook mogelijk om via de app de functionaliteiten van Bitvavo te gebruiken. Na het inloggen vind je in de app een overzichtelijke weergave van de beschikbare crypto’s. Indien je al aankopen hebt gedaan worden deze bovenaan deze lijst getoond. Daarbij zie je direct aan de groene of rode pijltjes of deze waarde is gestegen of gedaald. Klik je vervolgens op de betreffende crypto, dan krijg je het gedrag in waarde van de afgelopen periode te zien.

Geld storten, crypto’s kopen en crypto’s verkopen doe je ook allemaal gemakkelijk via de app. Het voordeel van de app is dat je deze dusdanig in kunt stellen dat je notificaties kunt ontvangen. Heb je een bepaalde aan- of verkoopprijs van een crypto in gedachten? Stel dan een alert in bij de betreffende crypto en krijg direct een melding wanneer deze crypto de door jou ingestelde waarde heeft behaald.

Bitvavo Blog

Een leuk extraatje van deze exchange is de blogpagina. Hierop vind je verschillende artikelen over relevante onderwerpen. Je vindt hier bijvoorbeeld leuke weetjes over het gedrag van Nederlanders in relatie tot investeren in Bitcoin, tips om jouw account bij Bitvavo goed beveiligd te houden en nieuwe features die het platform aanbiedt. Je vindt er zelfs een bericht dat compleet gewijd is aan het feit dat Bitvavo tijdelijk niet beschikbaar was, als gevolg van een onderhoudssessie die langer duurde dan gepland. Wat ons betreft zeker een pluspunt en een bijdrage aan de betrouwbaarheid en transparantie van het platform.

Conclusie

Onze conclusie is erg positief over Bitvavo, dit bedrijf is bezig met erg groot te worden en het is een echte aanrader voor mensen die net beginnen met handelen. Zeer simpel in gebruik, en daarom erg toegankelijk voor de beginnende handelaar. Echter, de mogelijkheden om ook de meer ervaren handelaren aan te spreken worden ook steeds uitgebreider. Zo is het aantal beschikbare crypto’s al aanzienlijk gegroeid, en zal dit in de toekomst alleen nog maar verder groeien. Ook functionaliteiten als staken maken dat Bitvavo een interessant platform voor ervaren traders is. Met staken kies je een crypto die je voor langere tijd weg zet, waarna je hier vervolgens een vorm van rente over krijgt. Deze rente wordt uitgekeerd in de betreffende crypto, dus op die manier bouw je aan de waarde van jouw cryptocurrency. Geduld en controle over emoties is hier zeker bij vereist, maar dit is iets wat vaak met de jaren komt, net zoals wijsheid.

© 2021 - Crypto.nl | Privacy disclaimer | Contact

No coins selected