Crypto wallet

    Net zoals fysiek geld spreekt het voor zich dat ook cryptocurrencies in een soort van portemonnee bijgehouden moeten worden. De zogenaamde 'crypto wallet' is uiteraard een digitale portemonnee welke in verschillende uitvoeringen op de markt is gelanceerd. Van welke crypto wallet dien je nu echter precies gebruik te maken en wat zijn de aandachtspunten waar je rekening mee zou moeten houden? Je ontdekt het allemaal hier op deze pagina!

    Wat is een crypto wallet precies?

    Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is een crypto wallet eigenlijk een digitale portemonnee waarin je jouw cryptocurrencies kan opslaan. Dit betekent in de praktijk dat jij als eigenaar van de tokens ook daadwerkelijk in het bezit bent van de private key. Echter is dit misschien niet helemaal correct. Je zou er namelijk als investeerder ook voor kunnen kiezen om gebruik te maken van een online wallet. In dat geval wordt er alsnog gekozen voor een wallet die bij een derde partij is ondergebracht. Het gevolg daarvan is dat het deze partij is welke toegang heeft tot de private keys en niet jijzelf. Gaat deze partij op een zeker ogenblik failliet? Dan ben je evengoed jouw cryptocurrencies voor altijd kwijt.Op het ogenblik dat jij er echt zeker van wil zijn dat jouw cryptocurrencies op een zo veilig mogelijke manier opgeslagen kunnen worden dien je altijd te kiezen voor een cryptocurrency wallet die je echt zelf in beheer hebt. Het gaat dan om bijvoorbeeld een desktop of mobiele wallet, maar uiteraard ook om een hardware wallet. Zelfs al gaat het met de wallet fout, op het ogenblik dat je nog toegang hebt tot je private key kan je altijd je tokens terug claimen.

    Welke crypto wallets bestaan er allemaal?

    Bovenstaande informatie maakt reeds duidelijk dat er in de praktijk niet zomaar sprake is van één enkele crypto wallet, in tegendeel. Er wordt dan ook een onderscheid gemaakt tussen een wallet waarbij de tokens online worden bijgehouden en een wallet die op een eigen drager wordt geïnstalleerd. In het laatste geval kan het dan gaan om een software wallet welke op een desktop of mobiel toestel wordt geïnstalleerd, maar ook om een hardware wallet. Van welk type wallet je precies gebruik zal maken is in de praktijk onder meer afhankelijk van de reden waarom je hebt geïnvesteerd in cryptocurrencies. Heb je er bijvoorbeeld in geïnvesteerd voor de lange(re) termijn? Dan kan een hardware wallet de beste keuze zijn. Wanneer je vooral wil speculeren met cryptocurrencies op de korte(re) termijn is het wellicht meer aangewezen om gebruik te maken van een online wallet. Dit is echter vooral een persoonlijke keuze.

    Waarom je coins in een eigen crypto wallet opslaan?

    In principe zou je er natuurlijk zeer eenvoudig voor kunnen kiezen om je cryptocurrencies gewoon op de exchange te houden waarbij je ze in eerste instantie hebt gekocht. Dat is inderdaad een mogelijkheid en lijkt zeer aantrekkelijk, maar in de praktijk wordt je op deze manier steevast blootgesteld aan allerhande risico's. In eerste instantie loop je op deze manier het risico dat de exchange in kwestie failliet gaat. Dit kan als gevolg hebben dat de exchange geen uitbetalingen (in crypto of fiat) meer kan verrichten waardoor jouw holdings voor altijd verloren zijn. Dat is reeds een serieus risico, maar dat is lang niet alles.Naast bovenstaande is het eveneens mogelijk dat de exchange waarbij je de tokens hebt aangekocht op een zeker ogenblik wordt gehackt. Het is algemeen bekend dat cryptocurrency exchanges zeer vatbare partijen zijn voor hacks. Hoe goed ze hun platform ook trachten te beveiligen, het is altijd mogelijk dat een hacker ergens een exploit vindt waar misbruik van kan worden gemaakt. Ook dit is een uitstekende reden om er voor te kiezen om zo snel mogelijk jouw assets over te zetten naar een eigen crypto wallet.

    Aandachtspunten bij gebruik van software wallet

    Veel mensen geven er de voorkeur aan om gebruik te maken van een software wallet voor het opslaan van hun cryptocurrencies. Dat is een prima keuze omdat je op deze manier altijd zelf houder bent van de private key van je aangekochte cryptovaluta's. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je er bij stil moet blijven staan dat ook gebruikmaken van een software wallet zoals een desktop wallet en een mobiele wallet bepaalde risico's met zich meebrengt. Omwille van deze reden is het altijd belangrijk om rekening te houden met de onderstaande aandachtspunten:

    1. Installeer de software wallet altijd op een schoon en veilig systeem;
    2. Zorg er voor dat je altijd een back-up hebt van de recovery phrase;
    3. Let op met kernwoorden die gewoon als tekstbestand worden weergegeven;
    4. Zorg er voor dat je altijd gebruik maakt van een officiële crypto wallet;

    Door rekening te houden met de hierboven aangegeven aandachtspunten zal je altijd kunnen vaststellen dat jouw cryptocurrencies op de meest optimale wijze beveiligd kunnen worden. Heb je echt grote holdings en wil je deze vooral voor de (zeer) lange termijn aanhouden? Dan is het wellicht ook een aanrader om daarvoor te kijken in de richting van een hardware wallet.

    Aandachtspunten bij gebruik van hardware wallet

    Van zodra je er voor hebt gekozen om een grote(re) investering te doen in cryptocurrencies heb je uiteraard nood aan een nog meer doorgedreven beveiliging. Deze kan worden geboden door gebruik te maken van een zogenaamde hardware wallet. Een dergelijke crypto wallet is op de markt gebracht door verschillende bedrijven. Elk systeem werd op een unieke manier ontwikkeld, maar in de basis doen ze allemaal hetzelfde, namelijk er voor zorgen dat jouw cryptocurrency holdings op de meest optimale wijze beschermd kunnen worden. Enkele interessante hardware wallets die op de markt zijn terug te vinden zijn met name:

    • De Ledger Nano S;
    • De Ledger Nano X;
    • De Trezor One;
    • De Trezor T;

    Je dient er bij het gebruik van een hardware wallet vooral rekening mee te houden dat het systeem altijd up 2 date is. Daarnaast zal je er eveneens bij stil willen blijven staan dat de recovery phrase bij voorkeur niet samen met de hardware wallet wordt bewaard. Doe je dat wel en vallen beiden in verkeerde handen? Dan is de kans groot dat je jouw holdings voor altijd in rook ziet opgaan. Vergeet dus niet om altijd nauwkeurig alle woorden voor het herstellen van je holdings in de correcte volgorde op te schrijven en bewaar altijd een (digitale) kopie op een externe locatie.

    Conclusie: je crypto wallet is bijzonder belangrijk

    Bovenstaande informatie heeft in ieder geval duidelijk gemaakt dat de keuze op vlak van de crypto wallet waar je gebruik van gaat maken werkelijk van cruciaal belang is. Op het ogenblik dat je er voor kiest om de foute wallet te gebruiken zal dit altijd (uiterst) nadelige gevolgen hebben voor jouw portefeuille. In het slechtste geval kan dit zelfs tot volledig verlies van je assets leiden. Het mag dan ook duidelijk zijn, onderzoek altijd wat voor jouw situatie nu precies de beste crypto wallet is om gebruik van te maken. Alleen op deze manier kan je jouw holdings niet alleen op korte, maar ook op lange termijn op de meest optimale wijze beschermen.

    Cryptocurrency prijzen

    Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
    Vergelijk Exchanges

    4

    (44 people)

    Tap to rate this article

    Cryptocurrency prijzen

    Vergelijk Exchanges