• 5 - Waardering

Ledger Nano S review

Ledger is één van ’s werelds belangrijkste producenten op vlak van hardware wallets voor cryptocurrencies. De Ledger Nano S is de eerste hardware wallet welke door het Franse bedrijf op de markt is gebracht. Dit toestel leent zich werkelijk uitstekend voor mensen die investeren in cryptocurrencies voor de langere termijn. Het bijzondere systeem waar de Ledger Nano S gebruik van maakt zorgt er namelijk voor dat jij en alleen jij eigenaar bent van de private keys van jouw digitale valuta’s. Op deze manier zal je niet langer worden blootgesteld aan de gevaren en risico’s die gepaard gaan met het bij de exchange houden van je tokens. Ben jij ook geïnteresseerd in alle voordelen die het gebruik van de Ledger Nano S met zich meebrengt? Lees dan zeker even de onderstaande informatie door!

Veiligheid

Betrouwbaarheid

Pros
  • De private keys van je cryptocurrencies zijn niet online toegankelijk. Daardoor blijven ze buiten het bereik van hackers en andere partijen met slechte bedoelingen.
  • De gebruiksvriendelijke bediening zorgt er voor dat iedereen met deze hardware wallet aan de slag kan gaan. Ook mensen die slechts een beperkte technische kennis hebben.
  • Er wordt ondersteuning geboden voor een enorme hoeveelheid aan cryptocurrencies. Je kan er wel slechts vier (of vijf) tegelijkertijd op het systeem plaatsen.
  • Wanneer je Ledger Nano S hardware wallet wordt gestolen is het altijd mogelijk om je portefeuille terug te claimen. Dit door gebruik te maken van de seed-waarde.
Cons
  • De Ledger Nano S is een toestel welke uiteraard niet gratis is. De kostprijs die voor deze hardware wallet moet worden betaald zal in zekere zin dan ook altijd enigszins knagen aan het rendement dat je met jouw cryptocurrencies weet te behalen.
  • De Ledger Nano S is niet op zichzelf te gebruiken. Dit betekent dat je altijd de beschikking dient te hebben over een laptop of computer.

Wat zit er in de doos van de Ledger Nano S?

Op het ogenblik dat je een Ledger Nano S hebt aangekocht en deze wordt geleverd valt meteen het stijlvolle, witte doosje op. Voor het design van dit doosje is duidelijk gekeken in de richting van met name de Apple iPhone. Het geheel komt zeer aantrekkelijk over en bezorgt je ongetwijfeld een eerste geluksmomentje. In de doos van de Ledger Nano S zijn de volgende onderdelen terug te vinden:

• De Ledger Nano S hardware wallet zelf;
• Een USB-A / Micro-USB kabel;
• Diverse onderdelen om de Ledger Nano S te gebruiken als sleutelhanger;
• Drie kaartjes waarvan de belangrijkste de recovery sheet is;

Eerste kennismaking met de Ledger Nano S

Meteen bij het openen van het doosje wordt duidelijk dat de Ledger Nano S een fantastisch, licht en bovendien ook compact toestel is. Bovendien zullen ook meteen de gebruiksvriendelijke eigenschappen van het toestel in het oog springen. Deze worden benadrukt door de aanwezigheid van niet veel meer dan een klein schermpje evenals twee knopjes. De acties die je wil gaan uitvoeren zijn bepalend voor de manier waarop het toestel dient te worden gebruikt. Afhankelijk van de gekozen actie moet ze immers worden bediend met één of met allebei de knopjes. Een belangrijk punt om de nodige aandacht aan te besteden is terug te vinden in het feit dat de Ledger Nano S niet over een ingebouwde batterij beschikt.

Het ontbreken van een ingebouwde batterij (in vergelijking met bijvoorbeeld de ‘Ledger Blue’ evenals de ‘Ledger Nano X’) zorgt er voor dat je deze hardware wallet niet als losstaand toestel kan gebruiken. Dit betekent dat ze altijd moet worden geconnecteerd met een computer. Dat kan op het eerste zicht misschien een beetje vervelend lijken en de nodige beperkingen met zich meebrengen, maar in de praktijk valt dat echt bijzonder goed mee. Voor de doorsnee investeerder in cryptocurrencies biedt de Ledger Nano S dan ook alles waar hij of zij naar op zoek is. Dit bovendien ook nog eens tegen een zeer aantrekkelijk prijskaartje.

Het installeren van de Ledger Nano S

Vooraleer je gebruik kan maken van de mogelijkheden die de Ledger Nano S te bieden heeft spreekt het voor zich dat je het toestel dient te installeren. Deze installatie is zeer eenvoudig. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat je aandachtig moet zijn tijdens de installatie. Dit geldt niet alleen voor het uitkiezen van een pincode, maar ook voor de recovery woorden die er aan je voorgesteld worden. Deze recovery woorden moet je zorgvuldig en in de juiste volgorde neerpennen op de recovery sheet die je met je Ledger Nano S hebt ontvangen. Deze woorden zijn werkelijk van bijzonder groot belang. Wordt je hardware wallet op een zeker ogenblik gestolen of raak je ze kwijt? Dan kunnen alleen deze woorden er voor zorgen dat je jouw portefeuille terug kan claimen. Bewaar ze dan ook nooit op dezelfde plaats als je toestel!

Het installeren van je Ledger Nano S beperkt zich uiteraard niet alleen maar tot het toestelletje zelf. Dit heeft alles te maken met het feit dat ze een computer vereist om te kunnen werken. In eerste instantie werd er voor de Ledger Nano S gebruik gemaakt van Google Chrome applicaties. Inmiddels is het echter zo dat je de mogelijkheid hebt om gebruik te maken van ‘Ledger Live’ software. Deze maakt het niet alleen mogelijk om eenvoudiger transacties uit te voeren, daarnaast krijg je middels deze software ook een compleet overzicht van je volledige portefeuille met cryptocurrencies. Ook de installatie van deze software kan eigenlijk vrij eenvoudig gebeuren waardoor je niet over een grote technische kennis moet beschikken.

Uitstekende beveiliging van jouw crypto portefeuille

De technologie waar de Ledger Nano S gebruik van maakt luistert naar de naam ‘Hierarchial Deterministic’. Het betreft hier een technologie die het mogelijk maakt om jouw privésleutels te herkennen aan de hand van een zogenaamde seed. Zolang jij de beschikking hebt over deze seed kan er in principe niets fout gaan met jouw portefeuille. Ook wanneer je het toestel verliest of deze wordt gestolen heb je altijd een troef achter de hand om je portefeuille terug te claimen. Specifiek voor de Ledger Nano S hardware wallet geldt dat de seed wordt gevormd door middel van 24 verschillende woorden. Het zijn deze woorden die je worden aangegeven op het ogenblik dat je de hardware wallet installeert. Noteer de woorden zorgvuldig en in de correcte volgorde op de recovery sheet. Bewaar ze bij voorkeur op een veilige (externe) locatie welke niemand kent.

Ondersteuning voor heel veel cryptocurrencies

Sinds de lancering van Bitcoin op de markt zijn er natuurlijk nog heel wat andere cryptocurrencies op de markt verschenen. Ook deze zogenaamde ‘altcoins’ worden door veel mensen als interessant aanzien om in te investeren. Geldt dat ook voor jou? Dan hebben we goed nieuws! De Ledger Nano S hardware wallet biedt namelijk ondersteuning voor een zeer groot aantal altcoins. Bovendien heeft Ledger reeds aangegeven naar de toekomst toe nog meer cryptocurrencies te gaan ondersteunen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je doorgaans slechts vier cryptocurrencies op je toestel kan installeren. Je kan echter naar hartenlust applicaties verwijderen en terug installeren zonder je holdings te verliezen.

bitcoin
Bitcoin (BTC) 6.804,62 1.56%
ethereum
Ethereum (ETH) 133,99 0.53%
monero
Monero (XMR) 48,77 0.48%
ripple
XRP (XRP) 0,203910 1.17%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) 192,64 0.78%
iota
IOTA (MIOTA) 0,185961 1.38%
dash
Dash (DASH) 46,89 0.79%
stellar
Stellar (XLM) 0,050231 0.27%
cardano
Cardano (ADA) 0,034682 1.89%
neo
NEO (NEO) 8,21 3.70%
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) 3,49 0.21%
qtum
Qtum (QTUM) 1,58 1.22%
omisego
OmiseGO (OMG) 0,677037 1.23%
eos
EOS (EOS) 2,48 1.45%
tron
TRON (TRX) 0,013255 0.64%
verge
Verge (XVG) 0,004101 3.66%
siacoin
Siacoin (SC) 0,001363 0.77%
golem
Golem (GNT) 0,033327 5.70%

© 2019 - Crypto.nl | Privacy disclaimer